Pereiti į pagrindinį turinį

Ringas: ar Ukrainai reikia Europos?

AFP nuotr.

Vis mažiau vilčių, kad Vilniuje vyksiantis ES Rytų partnerystės susitikimas taps Lietuvos žvaigždžių valanda, – Ukraina tolsta nuo galimybės pasirašyti asociacijos su ES sutartį, kuri buvo vienas pagrindinių mūsų šalies užsienio politikos prioritetų. Bet gal tai ne Lietuvos diplomatijos pralaimėjimas, o paprasčiausiai racionalus Ukrainos sprendimas. Ar verta Ukrainai integruotis į ES? Apie tai "Ringe" diskutuoja tarptautinių santykių ekspertai dr. Vadimas Volovojus ir dr. Laurynas Kasčiūnas.

Laurynas Kasčiūnas

Politologas

Ukrainoje verslas turi didelę įtaką politikai. Ši sankloda mus verčia žiūrėti pirmiausia į Ukrainos verslo grupes ir jų interesus. Pirma, reikėtų sutikti, kad verslo taisyklės Ukrainoje artimesnės Rytų erdvei. Kalbu šiuo atveju apie visokias neformalias praktikas. Tačiau Ukrainai, ypač eksportu užsiimančiam verslui, reikia rinkos – Europos rinkos. Natūralu, kad jie ragina šalies politikus žvelgti į Europą.

Kitas aspektas – kapitalo saugumas. Europoje šis saugumas būtų garantuotas. Šiurkščiai tariant, Ukrainos verslas savo pinigų Rusijoje stengiasi nelaikyti.

Taip pat svarbu akcentuoti, jog Ukrainai prieš akis šiuo metu yra dvi perspektyvos – ES ir Eurazijos sąjunga. Antruoju atveju Ukrainos oligarchams reikėtų dalytis su Rusijos kolegomis, jei Ukraina taptų Muitų sąjungos nare. Kitaip sakant, jiems tektų "jaunesniųjų partnerių" statusas. Tai ukraniečiai suvokia ir to nenori.

Muitų sąjungos veikimo analizės rodo, kad dažnai kitų šalių įmonės, nesugebančios konkuruoti su Rusijos gamintojais, būna išstumiamos. Šiuo atveju Rusijos įmonės negali sėkmingai konkuruoti globalioje erdvėje, todėl sukuriama uždara zona, kurioje dominuoja Rusijos gamintojai. Kadangi Rusijos ir Ukrainos ekonominės sistemos panašios, ukrainiečiams taip pat kyla pavojus, kad jie bus išstumti.

Žinoma, yra tokių Ukrainos įmonių, kurios dirba išimtinai su Rusija. Joms asociacijos sutartis nenaudinga. Kita vertus, net jei Ukraina nepasirašys sutarties su ES, labai tikėtina, kad į Muitų sąjungą ji nesiverš.

Galiausiai turėtume kelti klausimą – kiek pati ES pasirengusi matyti perspektyvoje Ukrainą kaip savo narę?

Kol kas tokių argumentų niekas nekėlė. Galbūt vienos šalys sutiktų, tačiau didžiosios – Vokietija ir Prancūzija – veikiausiai laikytųsi santūraus požiūrio. Šiuo atveju Ukrainoje galbūt ir yra daug žmonių, kurie remia vadinamąjį europinį vektorių, tačiau abejonių kyla dėl to, kaip pačioje Bendrijoje vertinamos Ukrainos perspektyvos?

V.V. Jei Ukraina dabar nuspręstų žengti Europos link, jos veikiausiai lauktų kas nors panašaus į pereinamąjį laikotarpį Rusijoje po SSRS griūties.

Vadimas Volovojus

Politologas

Dažnai sakoma, kad pasirašiusi asociacijos sutartį Ukraina turės didelės ekonominės naudos. Aš linkęs šiuo argumentu kiek suabejoti.

Pirmiausia, minėta sutartis surašyta taip, kad ji yra naudinga ES, tačiau, kaip teko kalbėti su Ukrainos ekspertais, tik perspektyvoje naudinga pačiai Ukrainai, jei ji sugebės europietiškai reformuoti savo ekonominę sistemą ir adaptuotis prie reikalavimų. Šiuo atveju, jei Ukraina dabar nuspręstų žengti Europos link, jos veikiausiai lauktų kas nors panašaus į pereinamąjį laikotarpį Rusijoje po SSRS griūties.

Mes dažnai teoriškai kalbame apie šį pereinamąjį laikotarpį, nors realiai nepagalvojame, kokią įtaką paprastiems žmonėms tai turės. Iš esmės jau dabar dėl komplikuotų santykių tarp Rusijos ir Ukrainos yra priverstos užsidaryti kai kurios įmonės Ukrainoje.

Taigi, pirma, kol kas labai sudėtinga įsivaizduoti, kaip ukrainietiškos prekės galėtų konkuruoti su Europos prekėmis. Antra, energijos išteklių aspektas. Juk jei Ukraina nuspręstų stoti į Muitų sąjungą arba laikytis neutralumo, tikėtina, kad Rusija jai duotų tą, pavadinkime, meduolį ir sumažintų dujų kainą.

Trečia, prezidento Viktoro Janukovyčiaus klausimas. Tai, žinoma, egoistinis aspektas, tačiau, manau, vienas svarbiausių, kuris turi įtakos šalies vadovo politikai. Niekas neabejoja, kad V.Janukovyčiaus asmeninis tikslas – valdžia. Jis dabar žiūri, kas jam naudingiau. Jei V.Janukovyčius pasirašys sutartį su ES, ar jis gali tikėtis laimėti 2015 m.? Šiuo atveju tie patys oligarchai gali nuo jo nusisukti ir palaikyti ką kitą.

Taip pat reikėtų atsižvelgti ir į vadinamąją Ukrainos geopolitinę gravitaciją. Dabar matome tokį dirbtinį procesą, kuriuo bandoma perlaužti ilgametę geopolitinę tendenciją ir pasukti Ukrainą Vakarų link. Tai skausmingas procesas. Ar verta – geras klausimas. Mes žaidžiame žmonių ir net šalių likimais.

Galiausiai, kalbant apie visuomenę, Ukrainoje pastaruoju metu buvo aktyviai kuriamas įvaizdis, kad ES – gerai, ten reikia stoti. Nenuostabu, jog daugelis žmonių dabar mąsto proeuropietiškai. O jei visa ši informacijos mašina pradėtų veikti priešinga linkme? Jei būtų sakoma, kad Muitų sąjunga – gerai, kad ten daugiau naudos, tikėtina, jog visuomenės nuomonė keistųsi. Žinoma, Ukrainoje liktų provakarietiškas regionas, tačiau didžioji dalis visuomenės veikiausiai pakeistų nuomonę.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų