Pereiti į pagrindinį turinį

Seimas linkęs lengvinti sąlygas jūrinio vėjo konkurso dalyviams

2024-07-11 22:58

Balandį neįvykus skelbtam antrajam vėjo parko Baltijos jūroje konkursui, Seimas rado būdų, kaip supaprastinti jo sąlygas.

I. Gelūno / BNS nuotr.

Seimas ketvirtadienį po svarstymo pritarė Ekonomikos komiteto narių konservatoriaus Kazio Starkevičiaus bei socialdemokrato Gintauto Palucko siūlymams pakartotiniame aukcione leisti dalyvauti ir vienam dalyviui, o ne dviem, kaip reikalaujama dabar, o elektros pardavimo kainą būtų galima perskaičiuoti kasmet keičiant valstybės skatinimo apimtį.   

Už tokių Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pataisų svarstymą balsavo 69 Seimo narys, prieš buvo šeši, o susilaikė 24. Seimas nutarė pataisas svarstyti skubos tvarka – dėl jų paskutinį kartą balsuos kitą savaitę.

Energetikos ministras Dainius Kreivys tikino, kad naujas konkursas bus konkurencingas.

„Kviečiami dalyvauti viso pasaulio žaidėjai. Negalime sakyti, kad rinksimės tik iš vieno“, – prieš balsavimą sakė jis.  

K. Starkevičiaus teigimu, Lietuvai reikia skubėti, nes Baltijos ir Šiaurės jūrose yra pradėtas ir ketinama imtis ne vieno vėjo parko statybų.

„Mes dabar konkuruojame dėl investuotojų, kurie investuotų pas mus su šiuo projektu. Reikalinga suskubti į tą traukinį ar laivą pravažiuojantį, nes mes iš tikrųjų galime nepasistatyti to antrojo parko, kuris labai reikalingas šalies energetinei nepriklausomybei. Ir dabar pasakymai, kad štai – dar palaukime, pasižiūrėkime... Tos konkurso sąlygos leis užtikrinti, kad tas, kuris norės investuoti, galėtų optimaliausiomis sąlygomis dalyvauti tam konkurse ir turėsime rezultatą“, – teigė K. Starkevičius. 

„Norėdami privilioti investuotojus, keičiame sąlygas. (...) Laikas ne mūsų pusėje“, – pridūrė jis.  

„Valstiečių frakcijos narys Robertas Šarknickas sakė, kad savivaldybėse, jeigu dalyvauja vienas dalyvis, konkursas iš viso atšaukiamas. 

Tuo metu Artūras Skardžius piktinosi, kad pataisos leis „lengva ranka“ be konkurso 40 metų suteikti 120 hektarų Baltijos jūros teritoriją.

Norėdami privilioti investuotojus, keičiame sąlygas. (...) Laikas ne mūsų pusėje.

„Paskutinis konkursas patyrė fiasko, kadangi buvo tik vienas dalyvis. Tai specialiuoju įstatymu dėl antrojo vėjo parko Baltijos jūroje sugalvota procedūra, kad konkursu vadinsis, jeigu dalyvaus ir vienas dalyvis. VERT derėsis su vienu dalyviu?“ – klausė A. Skardžius.

D. Kreivys anksčiau neatmetė, jog antrąjį vėjo parką, kaip ir pirmąjį, galėtų statyti valstybės kontroliuojama „Ignitis grupė“, o konkursas vyktų ir jame užsiregistravus tik vienam dalyviui. Pasak jo, naujas antrojo vėjo parko jūroje konkursas galėtų būti paskelbtas dar šių metų pabaigoje ir būti užbaigtas 2025-aisiais.

Antrasis konkursas neįvyko iki balandžio vidurio sulaukus tik vienos paraiškos – ją pateikė „Ignitis grupės“ antrinė įmonė „Ignitis renewables“.  

Lietuva rengiasi iki 2030 metų Baltijos jūroje pastatyti du vėjo parkus, kurių kiekvieno galia būtų 700 MW. Abu parkai užtikrintų maždaug pusę dabartinio Lietuvos elektros poreikio.