Pereiti į pagrindinį turinį

Seimas ratifikavo ES ir Ukrainos, Gruzijos, Moldovos asociacijos sutartis

2014-07-08 11:08
Š. Mažeikos / BFL nuotr.

Lietuvos Seimas antradienį ratifikavo Europos Sąjungos (ES) asociacijos sutartis su Ukraina, Moldova ir Gruzija.

Už ES laisvos prekybos susitarimą su Ukraina balsavo 87 Seimo nariai, už asociacijos sutartis su Gruzija ir Moldova - po 84 Seimo narius, susilaikė vienas parlamentaras.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius prognozavo, kad šioms valstybėms nacionalinę teisinę bazę suderinti su ES teisynu bus nelengva.

„Šiuo atveju dar noriu pabrėžti - svarbus ir politinis faktorius, nes žinome, kad yra gana nemenkas politinis spaudimas visoms toms šalims. Aišku, ir laiko faktorius yra svarbus, irgi su tuo pačiu susijęs. Manome, kad šie susitarimai ne tiktai padės toms šalims greičiau imtis tam tikrų reformų, bet taip pat ir turės tam tikrą ekonominę naudą tiek ir ilgalaikėje perspektyvoje toms šalims, nors artimiausiu metu ten numatomi ir tam tikri iššūkiai, tiek ir visai ES, nes vis tiek rinka gana ženkliai išsiplečia ir galimybės tikrai padidėja“, - teigė ministras.

Pasak jo, vien dėl muitų mokesčių Lietuvos eksportuotojai į Ukrainą per metus turėtų sutaupyti apie 45 mln. litų.

Sutartys Briuselyje pasirašytos birželio pabaigoje. Jas ratifikuoti Seimui teikė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Praėjusią savaitę ES sutarčių ratifikavimui pritarė Vyriausybė.

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius Seimo posėdyje antradienį pasiūlė biudžete numatyti lėšų, kuriomis būtų finansuojamos Moldovos, Gruzijos ir Ukrainos jaunuolių studijos Lietuvos aukštosiose mokyklose, kad „čia galėtų formuotis tų šalių elitas“.

Ekonomikos komiteto narė socialdemokratė Birutė Vėsaitė teigė, kad Ukrainos rinkos priartėjimas prie Lietuvos yra labai svarbus šalies verslininkams, Lietuva gali pasidalyti su ukrainiečiais savo patirtimi.

Ji išreiškė viltį, kad Ukrainos neištiks Turkijos situacija. „Tikrai nesinorėtų, kad ji būtų amžina kandidatė taip, kaip atsitiko su Turkija“, - teigė B.Vėsaitė.

Pernai Lietuvos eksportas į Ukrainą siekė 2,93 mlrd. litų (3,45 proc. viso Lietuvos eksporto, 9 vieta Lietuvos eksporto partnerių sąraše), o importas iš Ukrainos - 0,76 mlrd. litų (20 vieta).

2013 metų pabaigoje tiesioginės Ukrainos investicijos Lietuvoje buvo 26,58 mln. litų (33 vieta pagal tiesioginių užsienio investicijų dydį), tiesioginės Lietuvos investicijos Ukrainoje – 154,93 mln. litų (9 vieta).

Šiuo metu Lietuvos prekyba su Moldova ir Gruzija yra nedidelė, prekybos balansas teigiamas.

2013 metais Lietuvos eksportas į Moldovą siekė 107,03 mln. litų, į Gruziją  - 96,50 mln. litų, o importas atitinkamai – 37,48 mln. litų ir 52,6 mln. litų. Sumažinus Moldovos muitų tarifus, lietuviškos kilmės prekių eksportas nebebus apmokestinamas apie 0,5 mln. litų, o Gruzijos - 0,3 mln. litų muito mokesčiais ir bus sudarytos sąlygos eksportui augti.

Tuometinis Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pernai lapkritį atsisakė pasirašyti sutartį per viršūnių susitikimą Vilniuje, tuo sukeldamas politinę krizę šalyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų