Pereiti į pagrindinį turinį

Seimo komisija vėl aiškinasi informacijos apie "Snoro" banką atskleidimo istoriją

2013-11-06 14:48 diena.lt inf.
V. Skaraičio/BFL nuotr.

Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisija vėl narplioja dvejų metų senumo istoriją, kai buvo atskleista konfidenciali informacija apie planuojamus pareigūnų veiksmus prieš banką "Snoras".

"Aiškinomės operatyvinį tyrimą, kuris buvo. Aiškinomės, dėl ko jis toks, dėl ko jį vykdė Valstybės saugumo departamentas (VSD), būtent operatyvinį tyrimą, dėl ko vienas iš figūrantų buvo V.Gailius, dabar jau niekam paslaptis nėra. Kokie ten veiksmai, ar tai buvo pagrįsta", - trečiadienį po komisijos posėdžio žurnalistams Seime sakė jos pirmininkas Darius Petrošius.

Jis tvirtino, kad komisija dar nežino, kiek giliai gali gilintis į minėtą tyrimą, nes ikiteisminis tyrimas dėl informacijos atskleidimo nėra baigtas.

Prieš Generalinei prokuratūrai pradedant ikiteisminį, ji buvo davusi pavedimą VSD atlikti operatyvinį tyrimą šiuo klausimu.

"Atlikome, kai gavome pavedimą, truko tris mėnesius", - trečiadienį Seime žurnalistams sakė VSD generalinis direktorius Gediminas Grina.

Jis tvirtino negalįs žinoti, ar remiantis būtent jų surinktais duomenimis prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą.

2011 metų lapkričio mėnesį prieš pat "Snoro" nacionalizavimą dienraštis "Lietuvos rytas", cituodamas anoniminius šaltinius, pranešė, kad "Generalinė prokuratūra jau pasirašė leidimus atlikti kratas viename bankų ir jo vadovų namuose". Konkretaus banko dienraštis nenurodė, tačiau teigė, kad taikinys yra "lietuviškas bankas". Daugiau nei trečdalį "Lietuvos ryto" akcijų valdė "Snoro" bankas.

Dėl informacijos apie planuojamus pareigūnų veiksmus vadinamuoju melo detektoriumi buvo patikrinti tuometiniai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovai Vitalijus Gailius ir Vytautas Giržadas, taip pat keli prokuratūros atstovai. Tyrimo rezultatai V.Gailiui iš dalies buvo nepalankūs, o V.Giržadui - neigiami, vėliau jie atleisti iš pareigų. Teismai šiuos atleidimus pripažino neteisėtais.

Spalio pradžioje Seimas protokoliniu nutarimu pavedė Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijai bei Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui atlikti parlamentinį tyrimą dėl poveikio teisėsaugos pareigūnams ir VSD. Vienas iš šio tyrimo aspektų turėtų būti FNNT vadovų atleidimo iš pareigų aplinkybės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų