Pereiti į pagrindinį turinį

Socialdemokratai rinkėjus bando užkariauti uždraustomis lemputėmis

2015-02-24 03:04

Jonavoje socialdemokratai nusprendė savo rinkėjus palepinti neįprastomis dovanomis. Žadėdami mieste pritaikyti šiuolaikišką LED apšvietimą, jie dalija iš Ukrainos importuotas kaitrines lemputes, kurių jau atsikratė visos ES šalys.

T. Urbelionio/ BFL nuotr.

Jonavoje socialdemokratai nusprendė savo rinkėjus palepinti neįprastomis dovanomis. Žadėdami mieste pritaikyti šiuolaikišką LED apšvietimą, jie dalija iš Ukrainos importuotas kaitrines lemputes, kurių jau atsikratė visos ES šalys.

Viduje – netikėtumas

"Apie vieną partiją buvo sakoma, kad tai arbūzas – iš išorės žalias, o iš vidaus – raudonas. Socdemai Jonavoje LED dėžutėje dalija kaitrines 40W lemputes. Iš išorės – inovacijos, viduje – sovietmetis", – savo "Facebook" paskyroje rašo konservatorius Dainius Kreivys, pasidalydamas lemputės nuotrauka.

Ant popierinės pakuotės atspausdinta Jonavos nuotrauka su šūkiu: "Pritaikyti LED technologijas ir šiuolaikinį apšvietimo valdymą". Kitoje pusėje raginama tiesioginiuose mero rinkimuose balsuoti už socialdemokratą Mindaugą Sinkevičių.

"Idėja buvo gal ir nieko. Atsispausdino dėžutes, o tada pamatė, kiek tas LED kainuoja, ir sukišo pigiausias. Gal niekas nepastebės", – socialiniame tinkle rašo vienas iš komentatorių po nuotrauka.

Parsidavė už lemputę

Paklaustas, ar tokia socialdemokratų reklama nėra prieštaringa, Jonavos savivaldybės narys, kandidatas į mero postą M.Sinkevičius teigė, kad ant lemputės pakuotės yra atspausdintas pažadas pritaikyti LED technologijas ir šiuolaikinį apšvietimo valdymą, inicijuoti miesto gatvių, pėsčiųjų perėjų, takų ir viešų vietų apšvietimo modernizavimą, bet nėra parašyta, kad viduje įdėta LED lemputė.

"Pakuotėje – elementari, šviesą ir apšvietimą simbolizuojanti, be to, dar ir iš Ukrainos importuota lemputė. Ponas Dainius Kreivys tiesiog pademonstravo savo pavardę atitinkantį iškreiptą požiūrį. Nežinau, ar jis tiesiog neįsigilino, ar sąmoningai norėjo suklaidinti rinkėjus. Tam, kad įžvelgtum čia kažkokią klastą, reikia būti tikrai neadekvačiam. Liaudiškai tariant, žmogelis, matyt, apžiūrinėdamas lemputės dėžutę, nusprendė papostringaut "iš lempos", – išvedžiojo M.Sinkevičius.

Anot jo, sužinoję apie dalijamas dovanas, miestiečiai patys kreipėsi į socialdemokratus, prašydami šių lempučių.

"Vienas jonavietis guodėsi, kad jo laiptinėje lemputės nuolat išsukamos ir jau pabodo jas pirkti. Tiek jis, tiek kaimynai sakėsi balsuosiantys už socialdemokratus kaip už partiją, tiesiogiai padėjusią kasdieninėje buityje", – reklamavosi partijos atstovas.

Atsakomybės neprisiima

Nors lemputės pasitarnavo jonaviškiams ir jų naudoti buityje niekas nedraudžia, pagal ES direktyvą 40W skaidriomis kaitrinėmis lemputėmis Lietuvoje yra uždrausta prekiauti nuo 2012 m. Specialistai pastebi, kad tokių, daug pigesnių nei taupiosios, lempučių į šalį yra vis dar įvežama iš ES nepriklausančių valstybių, dažniausiai Baltarusijos. Tačiau tokios prekės laikomos kontrabandinėmis ir prekyba jomis yra neteisėta.

Pabrėždamas, kad lemputės buvo atvežtos iš Ukrainos, M.Sinkevičius galbūt ir bandė parodyti socialdemokratų palaikymą karo ištiktai šaliai, tačiau iš tiesų patvirtino, kad kaitrinių lempučių ES rinkoje gauti nebegalima.

"Mes esame politinė organizacija, o ne prekybos įmonė, manau, savaime suprantama, kad iš Ukrainos lempučių neužsakinėjome, įsigijome jas iš įmonės Lietuvoje, bet jos gamintos Ukrainoje", – sakė jis.

Paklaustas, ar partijos etika nesikerta su ES teise, M.Sinkevičius išsisuko: "ES direktyva neuždraudžia kaitrinių lempų naudoti namų ūkyje. Direktyva reguliuoja tik pardavimą, o tai jau ne mūsų kompetencija."

Skatina taupyti energiją

"Kauno diena" primena, kad pagal 2012 m. ES direktyvą iki 2016 m. rugsėjo 1 d. iš prekybos keliais etapais bus išimtos energiją švaistančios kaitrinės lemputės ir rinką užpildys taupiosios lemputės.

Kaitrinių lempučių išėmimo iš prekybos terminai:

Iki 2009 m. rugsėjo 1 d. – matinės lempos (išskyrus A energijos klasės) ir skaidrios kaitrinės 80W ir didesnio galingumo lempos.
Iki 2010 m. rugsėjo 1 d. – 65W ir didesnio galingumo skaidrios kaitrinės lempos.
Iki 2011 m. rugsėjo 1 d. – skaidrios kaitrinės lempos, kurių galia viršija 45W.
Iki 2012 m. rugsėjo 1 d. – skaidrios kaitrinės lempos, kurių galia viršija 7W.
Iki 2013 m. rugsėjo 1 d. – kokybės parametrų reikalavimų didinimas.
Iki 2016 rugsėjo 1 d. – C energijos klasės lempos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų