Pereiti į pagrindinį turinį

VRK nusprendė: A. Stončaitis nepapirkinėjo rinkėjų

2024-08-22 07:06

Teikdamas padėkos raštus ir gėles ukmergiškiams, Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Stončaitis nepapirkinėjo rinkėjų, ketvirtadienį konstatavo Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Algirdas Stončaitis
Algirdas Stončaitis / Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Už tokią poziciją balsavo 11 VRK narių, vienas susilaikė.

VRK tyrė skundą dėl to, kad dalyvaudamas renginiuose Ukmergėje, Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“ priklausantis A. Stončaitis dalijo gėles ir Seimo nario padėkos raštus.

Anot pranešimo, A. Stončaičio vardu renginiuose apdovanojimus ir dovanas teikė rajono meras Darius Varnas, kurį savivaldos rinkimuose kėlė demokratai.

VRK tyrėjai nustatė, kad minėtas Seimo narys jau pernai lapkričio pradžioje viešai paskelbė, kad kandidatuos į Seimą Deltuvos pietinėje vienmandatėje rinkimų apygardoje, į kurią patenka ir Ukmergė. Tuomet esą prasidėjo jo vizitai į Ukmergės rajoną, padėkų, gėlių ir suvenyrų dalybos.

„Siekis save reprezentuoti kaip Seimo narį prieš tai pasiskelbus kandidatu Seimo rinkimuose vietovėje, kurioje ketinama kandidatuoti į Seimą, bei dalyvavimas šioje vietovėje organizuojamuose renginiuose, dalijant gėles bei padėkos raštus, patvirtina tikslo paveikti Ukmergės miesto ir rajono rinkimų teisę turinčių gyventojų valią dėl kandidato į Seimo narius Algirdo Stončaičio buvimą“, – teigė tyrimą dėl demokrato atlikęs VRK darbuotojas Ramūnas Ramanauskas.

Jis siūlė pripažinti, kad A. Stončaitis papirkinėjo rinkėjus, o šį pažeidimą pripažinti šiurkščiu.

Tokia išvada nustebino daugelį VRK narių. Jie teigė, kad susitikimai su rinkėjais, padėkos yra įprasta politikų veikla ir anksčiau tokie dalykai nebūdavo pripažįstami rinkėjų papirkimu.

„Išvis negaliu padėkos laikyti materialiu atlygiu, kuris sukuria būtent tą veiksmą – papirkimą“, – sakė VRK narė Olga Kilkinova.

VRK narė Inga Milašiūtė stebėjosi, kad rėmelį, stiklą ir popierių, ant kurio atspausdinta padėka, galima laikyti tokio lygio vertybe, kuria galima papirkti rinkėjus.

Kitas VRK narys Andrius Vaišnys teigė, kad pažymoje išvada daroma iš prielaidos, jog padarytas poveikis rinkėjams.

„Bet juk poveikis yra neišmatuotas“, – sakė jis.

VRK pirmininkė Lina Petronienė taip pat tvirtino negalinti sutikti, kad padėkos raštų teikimas būtų laikomas rinkėjų papirkimu.

Sekantis žingsnis, kas būtų – rankos paspaudimas? Kampanija nuo durų iki durų, nes žmogus atėjo?

„Sekantis žingsnis, kas būtų – rankos paspaudimas? Kampanija nuo durų iki durų, nes žmogus atėjo? Atsakymas į asmeninį rinkėjo laišką, nes tai yra asmeninis požiūris? Kažkokios problemos iškėlimas? (...) Tikrai galėtume labai toli čia nueiti. Vis dėlto turėtume atskirti, ar tai yra dovana. Be to, mūsų tvarkoje parašyta, kad turi būti materialinė nauda, o ne bet koks atlygis“, – sakė ji.

A. Stončaitis patvirtino nuo praėjusių metų lapkričio pabaigos iki šių metų gegužės vidurio dalyvavęs Ukmergės Kraštotyros muziejaus 80-metyje, Slaugytojų dienos minėjime Ukmergės ligoninėje, Medicinos darbuotojų dienos minėjime Ukmergės kultūros rūmuose, Kultūros dienos minėjime Ukmergės Kraštotyros muziejuje, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės filialo įkūrimo 35-mečio šventėje, Ukmergės eglutės įžiebime, Tarptautinės neįgaliųjų žmonių dienos minėjime Ukmergėje, Ukmergės verslo ir vietos savivaldos renginyje.

Parlamentaras VRK aiškino, kad būdamas Seimo nariu turi teisę dalyvauti įvairiose šventėse ir renginiuose, tą daro ir kiti parlamentarai. Be to, jis viešėjęs ne tik Ukmergės, bet ir kitų savivaldybių renginiuose.

Jo teigimu, renginiuose dalydamas dovanas ir suvenyrus iš Seimo sandėlio jis nesiekė daryti įtakos rinkimams, paveikti žmonių motyvaciją balsuoti.

Jis pabrėžė dovanojęs valstybės ir istorinių vėliavų, reljefinės grafikos paveikslų „Kovo 11-osios Aktas“, „Tautiška giesmė“, Konstitucijų – šie suvenyrai yra oficialūs valstybės simboliai.

„Įvertinus Rinkimų kodekso normas, reglamentuojančias draudimą papirkti rinkėjus, vėliavos bei kitos dovanos, skirtos reprezentuoti valstybę, ir padėkos nėra ir neturėtų būti laikomos rinkėjų papirkinėjimu“, – teigė A. Stončaitis.

„Nė viename renginyje nebuvo propaguojama jokia partija, jos narys ar politinės kampanijos dalyvis, kandidatas, taip pat politinės idėjos, tikslai ar politinė programa“, – pabrėžė jis.

Rinkimų kodekse numatyta, kad nuo rinkimų politinės kampanijos pradžios draudžiama tiesiogiai ar netiesiogiai pirkti rinkėjų balsus, dovanomis, paslaugomis ar kitokiu atlyginimu skatinti rinkėjus dalyvauti arba nedalyvauti rinkimuose, balsuoti už arba prieš vieną ar kitą asmenį, taip pat žadėti rinkėjams už balsavimą atsilyginti po rinkimų, turint tikslą paveikti jų valią.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų