Pereiti į pagrindinį turinį

Suabejota juodojo viceministrų sąrašo patikimumu

2014-07-03 08:55
A. Ufarto / BFL nuotr.

Ne baudžiamajame procese naudojant kriminalinės žvalgybos informaciją visuomet kils klausimų dėl jos patikimumo, sako Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkas socialdemokratas Darius Petrošius, komentuodamas vadinamąjį juodąjį viceministrų sąrašą.

„Kuomet mes kriminalinės žvalgybos informaciją naudojame ne baudžiamajame procese, visuomet kils klausimų su jos patikimumo įvertinimu, kartu su kaltumo prezumpcijos problema. Mūsų komisijos 2013 metų kriminalinės žvalgybos subjektų veiklos analizė rodo, kad net 12 proc. kriminalinės žvalgybos tyrimų yra nutraukiami informacijai nepasitvirtinus, aš nekalbu apie pačią pirminę informaciją. Aš negaliu pasakyti, kokią informaciją Specialiųjų tyrimų tarnyba pateikė šitame minėtame sąraše“, - ketvirtadienį per spaudos konferenciją Seime sakė D.Petrošius.

Socialdemokratas svarstė, jog reikėtų arba tikslinti įstatymus dėl kriminalinės žvalgybos informacijos naudojimo be baudžiamajame procese, arba iš viso tokios praktikos atsisakyti, o vertinant pareigūnus palikti tik patikrą dėl nepriekaištingos reputacijos.

„Turime pasirinkti, kokį variantą pasiliekame - ar paliekame galimybę kriminalinės žvalgybos informaciją naudoti ne baudžiamajame procese, jei paliekame, galbūt tiksliname, arba nepaliekame šios galimybės ir pasiliekame vien prie nepriekaištingos reputacijos sąvokos“, - sakė D.Petrošius. Jis tvirtino, jog „žvalgybinė informacija, remiantis teorija ir praktika, gali būti nuo visiškos dezinformacijos iki beveik tikėtinos“.

Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė, iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) gavusi vadinamąjį „juodąjį“ sąrašą su viceministrų pavardėmis, paskelbė netvirtinsianti ministrų, kurie neatleis abejones sukėlusių viceministrų. Kitu atveju, prezidentės vertinimu, valdančiuosius būtų galima vadinti „kriminaline“ koalicija. Sąrašą STT parengė remdamasi Kriminalinės žvalgybos įstatymu.

Premjeras socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius pareiškė, kad lipdant „kriminalinės“ Vyriausybės etiketę politikuojama ir taikomi dvigubi standartai, o sąrašo paviešinimą žiniasklaidoje pavadino „didele klaida“.

Vyriausybė grąžins prezidentei savo įgaliojimus po D.Grybauskaitės inauguracijos liepos 12 dieną.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų