Pereiti į pagrindinį turinį

Tęsiasi išankstinis balsavimas: balsuojama ligoninėse, globos namuose

2020-10-07 03:47
ELTOS, BNS inf.

Nuo trečiadienio pareikšti savo valią dėl naujo Seimo sudėties galės  ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose bei bausmių atlikimo vietose esantys rinkėjai.

Trečiadienį taip pat  tęsis pirmadienį prasidėjęs  išankstinis balsavimas.

Balsavimas  specialiuosiuose punktuose: ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose bei bausmių atlikimo vietose vyks spalio 7, 8 ir 9 dienomis.

Seimo rinkimų įstatymas numato, kad balsuoti specialiuose balsavimo punktuose gali rinkėjai, kurie dėl sveikatos būklės ar amžiaus yra sveikatos priežiūros (išskyrus ambulatorines), socialinės rūpybos ar globos įstaigose arba atlieka privalomąją karo tarnybą ir todėl negali atvykti balsuoti į rinkimų apylinkę.

Spalio 9 ir 10 dienomis vyks balsavimas rinkėjų namuose. Šiemet turinčių teisę balsuoti namuose rinkėjų ratas išplėstas dviem papildomomis asmenų grupėmis. Balsuoti namuose suteikta teisė neįgaliuosius namuose slaugantiems asmenims ir rinkėjams, esantiems saviizoliacijoje dėl Covid-19. Kaip ir anksčiau, taip ir šių Seimo rinkimų metu, pasinaudoti įstatymo jiems suteikta teise balsuoti namuose gali rinkėjai, sulaukę 70 ir daugiau metų, dėl ligos nedarbingi žmonės ir neįgalieji.

Pagrindinę rinkimų dieną – spalio 11-ąją rinkėjai savo pilietinę valią išreikšti kviečiami į savo rinkimų apylinkes, kurios darbą pradės 7 val. ryto ir balsavimą organizuos iki 20 val. vakaro. 

VRK primena, kad rinkėjams einant balsuoti reikia pasiimti asmens dokumentą, dėvėti nosį ir burną dengiančią veido apsaugos priemonę bei turėti savo asmeninį rašiklį.

 

Per šiuos rinkimus balsavimas iš anksto pailgintas – jis vyksta nuo pirmadienio iki ketvirtadienio imtinai. Anksčiau tam būdavo skirta pora dienų.

Be to, įrengta daugiau išankstinio balsavimo vietų, tačiau dalyje savivaldybių negalima balsuoti pačiame savivaldybės pastate, kaip būdavo anksčiau.

Iš trijų didžiausių miestų tik Vilniuje išankstinis balsavimas vyksta ir savivaldybės pastate, tuo metu Kaune ir Klaipėdoje rinkėjai kviečiami balsuoti kitur.

Vilniuje iš anksto gyventojai be savivaldybės pastato Konstitucijos prospekte gali balsuoti Vilniaus universiteto Sveikatos ir sporto centre Saulėtekyje, A. Sacharovo aikštėje prie Spaudos rūmų Viršuliškėse, Vilniaus rajono savivaldybės pastate Rinktinės gatvėje bei Lukiškių aikštėje.

Trečiadienį Vilniuje, Savanorių pr. 124 esančioje „Park and Ride“ aikštelėje, turėtų pradėti dirbti dar vienas balsavimo punktas, veikiantis drive-in principu. Jame bus galima balsuoti neišlipus iš automobilio.

Kaune balsavimas vyksta rotušėje ir Kauno kultūros centre Kęstučio gatvėje. Klaipėdos miesto savivaldybėje balsavimo irgi nebus, jis rengiamas Žvejų rūmuose.

Vilniaus rajono savivaldybė taip pat numačiusi keturias balsavimo vietas: be savo pastato sostinės Rinktinės gatvėje kviečia rinkėjus balsuoti Nemenčinėje, Švenčionių g. 12, Rudaminoje, Vilniaus g. 2 ir Lavoriškėse, Liepos g. 9.

Salio 9 ir 10 dienomis bus galima balsuoti namuose. Šiemet balsuoti namuose galės ne tik neįgalieji, vyresni nei 70 metų asmenys, negalintys atvykti į rinkimų apylinkes, bet ir neįgaliuosius slaugantys žmonės, taip pat gyventojai, kuriems nustatytas ar įtariamas koronavirusas ar kurie turėjo izoliuotis dėl kontaktų, kelionių į užsienį.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų