Pereiti į pagrindinį turinį

Anksčiau žadėjusi būti premjere, V. Blinkevičiūtė vėl kalba užuominomis

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė tiesiai neatsako, ar vadovaus būsimai Vyriausybei. Nors politikė tikina, kad prisiims visą atsakomybę, formuojant naują valdančiąją daugumą, ar stos prie Ministrų kabineto vairo – atsakyti vengia.

Vilija Blinkevičiūtė

„Galiu prieš visą Lietuvą pasakyti, kad kaip socialdemokratų partijos pirmininkė prisiimu visą atsakomybę ir kartu su prezidentu formuosiu valdančiąją daugumą“, – sekmadienio vakarą atvykusi į LSDP štabą sakė V. Blinkevičiūtė, paprašyta pažadėti, ar imsis premjerės pareigų.

„Turiu galvoje, kad formuosiu valdančiąją daugumą“, – teigė ji, perklausta, ar jos atsakomybę reikėtų suprasti kaip vadovavimą Vyriausybei.

„Aš nevengiu pasakyti. Mes šiuos dalykus aptarsime tiek mūsų partijoje. Pasversime visus „už“ ir „prieš“. Matysime, kokia yra dauguma, iš ko ji susideda – ir tada bus sprendimai“, – nurodė politikė, klausiama, kodėl vengia pasakyti, kad bus ministrė pirmininkė.

Kelis kartus perklausta to paties, V. Blinkevičiūtė nurodė – „visi sprendimai bus kitą savaitę“.

Ji taip pat negalėjo konkrečiai pasakyti, kada ketina atsisakyti Europos Parlamento (EP) mandato.

„Kai suformuosime Vyriausybę, kai matysime, kokie bus sprendimai – tada ir bus priimtas tas sprendimas“, – atsakė LSDP pirmininkė.

Įvertino rezultatus didmiesčiuose

LSDP kandidatams antrajame ture didžiųjų miestų vienmandatėse apygardose pavyksta nurungti konservatorių kandidatus – netgi Kaune, kuriame Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) dažnai sulaukia didesnio palaikymo.

Socialdemokratų rezultatai rodo, kad „žmonės nori pokyčių ir didmiesčiuose“, sakė V. Blinkevičiūtė.

„Tai parodo, kad mes, socialdemokratai, esame visos Lietuvos partija“, – džiaugėsi partijos lyderė,

„Jau po pirmojo turo, kada mūsų net penkiose apygardose Kaune išėjo mūsų socialdemokratai bičiuliai į antrąjį turą, tai jau buvo didžiulė pergalė“, – tikino ji.

V. Blinkevičiūtė sekmadienio vakarą žada dėl koalicijos susitikti su S. Skverneliu

Seimo rinkimuose pergalę švenčiančios LSDP lyderė V. Blinkevičiūtė ketina su demokratų „Vardan Lietuvos“ vadovu Sauliumi Skverneliu sekmadienio vakarą tartis dėl valdančiosios koalicijos.

Taip ji sakė žurnalistams socdemų štabe dėkodama rinkėjams už palaikymą antrajame rinkimų ture.

„Ne, dar nekalbėjau (su S. Skverneliu ir Ramūnu Karbauskiu – BNS), nes visi, matyt, dar laukiam rezultatų ir esame šiek tiek laukime. Bet iš tikrųjų manau, kad tikrai susitiksime. Jau esame apsitarę, kad su S. Skverneliu susitiksime“, – teigė V. Blinkevičiūtė.

„Taip, turėtume čia šiandien susitikti“, – pridūrė ji.

Pirmajame ture prieš dvi savaites socialdemokratai iškovojo 20 Seimo narių mandatų, o sekmadienį vykusiame antrajame ture šios partijos kandidatai pirmauja arba laimėjo 30 vienmandačių apygardų.

LSDP anksčiau skelbė ketinanti formuoti valdančiąją daugumą su Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Pasak V. Blinkevičiūtės, matant, kiek mandatų vienmandatėse apygardose laimi „Vardan Lietuvos“ ar „valstiečiai“, „dėliojasi, kad dauguma jau dabar yra“, tačiau socdemų lyderė ragino palaukti galutinio rinkimų rezultato.

„Sprendimus dėl kitų koalicijos partijų turėtume apsvarstyti mūsų partiniuose formatuose. Kitą savaitę turėtume sukviesti prezidiumo posėdį ir tarybą, kur apsitartume dėl galbūt platesnės koalicijos ar kitų partijų įtraukimo. Šiandien tokio sprendimo nėra“, – pažymėjo V. Blinkevičiūtė.

Tikisi sulaukti konservatorių sveikinimų

Tuo metu klausiama, ar jau sulaukė pralaimėjimą pripažinusių konservatorių sveikinimų, V. Blinkevičiūtė teigė nesanti tikra, mat negalėjo patikrinti savo mobilaus telefono – ar sulaukė skambučių, ar žinučių. Tačiau ji pažymėjo – vertinant tai, kokia buvo rinkimų kampanija ir kaip konservatoriai kalbėjo apie galimą TS-LKD ir LSDP bendradarbiavimą, sveikinimų tikėtųsi sulaukti.

„Pagal tai, kokią žinią siuntė visą laiką iki rinkimų – tai tikiuosi“, – pridūrė V. Blinkevičiūtė.

R. Karbauskis: neįsivaizduoju, kad V. Blinkevičiūtė nesiimtų vadovauti Vyriausybei

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis viliasi, kad socialdemokratų lyderė V. Blinkevičiūtė Vyriausybės vairo imsis. Anot jo, po tokių gerų rezultatų antrajame Seimo rinkimų ture kitaip būti ir negalėtų.

„Tikimės, kad ji (V. Blinkevičiūtė – ELTA) imsis atsakomybės. Prie tiek balsų neįsivaizduoju, kaip kitaip ir galėtų būti“, – žurnalistams teigė R. Karbauskis, pridūręs, kad socialdemokratų pirmininkė rinkimų naktį veikiausiai sulaukė per didelio spaudimo ir todėl į klausimą dėl premjero pozicijos kol kas neatsakė tiesiai.

„Sveikinu žmones, kad išrinko tokius Seimo narius, kurie gali iš trijų partijų suformuoti koaliciją. Niekas nesitikėjo tokio rezultato, kuris yra dabar. 74 (potencialių valdančiosios daugumos partnerių – ELTA) mandatai buvo optimistinis scenarijus. Bus pakankamai stabili valdančioji dauguma. Tas yra svarbiausia“, – sakė jis, su raudonų gėlių puokšte pasirengęs vykti sveikinti V. Blinkevičiūtės.

Visgi LVŽS rezultatas – preliminariais duomenimis, 2 iš 10 antrajame rinkimų ture iškovotų pergalių – partijos pirmininko nedžiugina.

„Yra kaip yra. Tokia rinkėjų valia. Dvi bangos – socialdemokratų ir „Nemuno aušros“. Papuolėme į tas bangas ir truputį skendome. (...) Tikėjomės geriau“, – pažymėjo R. Karbauskis.

 

 

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Lietuvis

Manau socialdemokratams atėjo laikas galvoti apie Prezidento rinkimus ...
0
0
Romas

kruasan-briu-blyn ..., kam neaišku ?...- išdurs kaip ir kšisia pasisavindama NT prie V. parko, o šita tik prisidurs.
0
0
Visi komentarai (2)

Daugiau naujienų