Pereiti į pagrindinį turinį

V. Blinkevičiūtė žada S. Skvernelį ir R. Karbauskį susodinti prie bendro stalo: o ką mano jie?

Apie galimą koaliciją su „valstiečiais“ ir „Vardan Lietuvos“ kalbanti Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė neabejoja, kad gali prie bendro stalo susodinti vienas kito atžvilgiu priešiškai nusiteikusius Ramūną Karbauskį ir Saulių Skvernelį. Anot jos, su šių partijų lyderiais turėtų pavykti sutarti dėl valdančiosios daugumos.

T. Biliūno/BNS nuotr.

„Manau, kad tikrai pavyks (susodinti prie vieno stalo – ELTA). Žinote, kas čia ką kalba – visko būna visą laiką, yra ta politinė, priešrinkiminė retorika. Kiekvienas norime pasirodyti. Aš manau, kad viskas susitvarkys, galėsime normaliai dirbti. Iš kitos pusės, gal ir gerai, kad vienas kitą visą laiką prižiūrėsime, kad neužmigtume ant laurų, kad priimtume teisingus sprendimus. Viskas bus gerai“, – LSDP štabe sekmadienio vakarą žurnalistams sakė V. Blinkevičiūtė.

ELTA jau anksčiau skelbė, kad buvę bendražygiai R. Karbauskis bei S. Skvernelis brėžia raudonąsias linijas dėl bendro darbo. „Valstiečių“ pirmininkas tikino, kad koalicijoje su „Vardan Lietuvos“ būtų tik tuo atveju, jeigu ekspremjero nebūtų Vyriausybėje. Savo ruožtu S. Skvernelis yra teigęs, jog norėtų išvengti koalicijos su „valstiečiais“ – anot jo, bendradarbiauti trukdytų į Seimą nepretenduojantis partijos pirmininkas.

Rizikos, jog į Seimo nario kėdę nesitaikantis R. Karbauskis gali siekti pernelyg paveikti „valstiečių“ frakciją Seime, V. Blinkevičiūtė nemato.

„Ne. Žinokite, aš galvoju taip – tai yra pačių „valstiečių“ partijos reikalas. Jeigu „valstiečių“ partijai yra viskas tvarkoje, jie taip nusprendė, mes tikrai galime ir tartis, ir diskutuoti su Ramūnu, ir aptarti visus reikalus. Kaip ir su jų partija jau ir dabar mes dirbome – ir su „valstiečių“, ir su „Vardan Lietuvos“ partija – opozicijoje būdami“, – sakė europarlamentarė.

Gal ir gerai, kad vienas kitą visą laiką prižiūrėsime, kad neužmigtume ant laurų, kad priimtume teisingus sprendimus. Viskas bus gerai.

Antruosiuose turuose rems LVŽS ir „Vardan Lietuvos“

Ji taip pat pridūrė – vienmandatėse apygardose, kuriose į antrąjį Seimo rinkimų turą neišeis LSDP kandidatai, partija rems Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) bei Demokratų „Vardan Lietuvos“ atstovus.

„Mes matome galimus koalicijos partnerius ir „valstiečius“, ir „Vardan Lietuvos“. Ir tikrai antrame ture mes remsime „valstiečių“ ir „Vardan Lietuvos“ atstovus“, – patikino ji, akcentuodama, jog LSDP norėtų sudaryti valdančiąją koaliciją iš trijų politinių jėgų.

„Tada galima produktyviau dirbti, priimti tuos sprendimus, kurių reikia žmonėms, kada tų koalicijos partnerių ne tai kad mažiau, bet jie stiprūs, (reikia – ELTA), kad mes būtume vieningi, kad mes galėtume rasti kompromisą“, – apibendrino V. Blinkevičiūtė.

„Planuojame“

Rinkimų naktį planuojantys susitikti LSDP, LVŽS bei „Vardan Lietuvos“ lyderiai aptars paramas antrajame Seimo rinkimų ture, kur rungsis vienmandatininkai, sako demokratų lyderis S. Skvernelis.

„Kalbėsime dėl taktikos antruose turuose, nes labai svarbu vienas kitą palaikyti“, – sekmadienį „Vardan Lietuvos“ rinkimų štabe žurnalistams sakė S. Skvernelis.

„Planuojame“, – patvirtino politikas, paklaustas, ar Lietuvos socialdemokratų partijos, LVŽS ir „Vardan Lietuvos“ lyderiai susitiks dar rinkimų naktį.

A. Veryga sako, kad „valstiečiai“ su socialdemokratais kalbėtųsi

LVŽS sąrašą į Seimą vedantis europarlamentaras Aurelijus Veryga tikina, kad rinkimų naktį pasikalbėti su socialdemokratais „valstiečiai“ sutiktų. Visgi, politikas abejoja, kad galima tikėtis konkrečių sutarimų, nesulaukus galutinių rezultatų.

„Nuo pat pradžių atvirai sakėme, su kuo galėtume kalbėtis. Socialdemokratai buvo vieni iš tų. (...) Nėra kažkokios paslapties. Jeigu tokį kvietimą gautume, tai, žinoma, kad sėstume ir kalbėtumėmės“, – rinkiminiame LVŽS štabe žurnalistams tvirtino A. Veryga.

„Žinant, kiek laiko balsai skaičiuosis, klausimas, kada to galutinio rezultato sulauksime. Tačiau tokiuose preliminariuose pokalbiuose, manau, kad pirmininkai tikrai pasikalbės“, – teigė jis.

Sekmadienį įvyko pirmasis Seimo rinkimų turas. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, išreikšti savo pilietinę valią prie balsadėžių atėjo 52,06 proc. Lietuvos rinkėjų. Išankstiniame balsavime dalyvavo 11,75 proc. piliečių, o rinkimų dieną balsavo 40,31 proc.

Prieš ketverius metus, 2020 m., rinkėjų aktyvumas siekė 47,16 proc.

Dėl 141 Seimo nario mandato rungiasi 14 partijų ir viena koalicija. 71 Seimo narys renkamas vienmandatėse apygardose. Jeigu nė vienas kandidatas nesurinks penktadalio visų vienmandatės apygardos rinkėjų balsų, spalio 27 d. bus rengiamas antrasis Seimo rinkimų turas.

Dar 70 atstovų parlamente piliečiai išrenka pagal partijų sąrašus daugiamandatėje apygardoje. Politinės jėgos gaus mandatus, jeigu surenka ne mažiau kaip 5 proc. balsų. Tiesa, koalicijoms ši kartelė siekia 7 proc. – mažiausiai tiek balsų, kad gautų vietų Seime, turės surinkti Taikos koalicija bei jungtinį sąrašą sudarę „valstiečiai“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų