Pereiti į pagrindinį turinį

V. Čmilytė-Nielsen: gauname visokių signalų

2024-10-28 15:12

Pirmadienio popietę su prezidentu Gitanu Nausėda susitikusi Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, jog pokalbio metu kartu su šalies vadovu aptarė galimų būsimų koalicijų kontūrus. Nors naujosios valdančiosios daugumos partneriai „Vardan Lietuvos“ tikina norintys dirbti kartu su liberalais, V. Čmilytė-Nielsen nurodo, kad oficialių kvietimų pasikalbėti apie bendradarbiavimą iš rinkimus laimėjusių socialdemokratų ji nėra sulaukusi.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Šiandien yra vieni uždaviniai – visų pirma, galvojame apie būsimą frakciją, tikrai nesiveržiame į valdžią bet kokia kaina ar dėl bet kokių postų. Turime savo linijas. O prerogatyva šiandien burti koaliciją, akivaizdu, yra socialdemokratų rankose. Ir jokio formalaus kvietimo mes nesame išgirdę. Matyt, variantas „A“ yra (dirbti – ELTA) su „valstiečiais“, – po susitikimo su G. Nausėda žurnalistams sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Jeigu klausiate, ar aš to laukiu (socialdemokratų kvietimo derėtis – ELTA) – nesakyčiau. Tiesiog Liberalų sąjūdis turi pakankamai solidžią poziciją – surinkome daugiau mandatų nei „valstiečiai“. Ir suprantame, kad kaip galimas koalicijos partneris mes galėtume būti kur kas solidesni ir stabilesni“, – teigė ji, pripažindama, kad programinių nuostatų prasme su socialdemokratais esama mažiau sąlyčio taškų.

V. Čmilytė-Nielsen pripažino – neoficialūs pokalbiai su rinkimų nugalėtojais vyksta.

„Po rinkimų irgi teko neformaliai kalbėtis, susirašinėti. Visokių signalų gauname, draugiškų“, – pridūrė ji.

Visgi, kol kas stebint prasidėjusias derybas tarp socialdemokratų, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS), liberalų lyderė mano, kad jos vadovaujama partija būsimame Seime veikiausiai dirbs opozicijoje. Ji kartoja – „Nemuno aušra“ ir „valstiečiai“ yra liberalų raudonosios linijos.

„Kitoks variantas galėtų būti įmanomas. Bet jis reikalautų labai rimto programinio derinimo, nes bent jau su socialdemokratais yra pakankamai didelis pozicijų išsiskyrimas dėl mokestinės politikos. Pažadai, kurie buvo socialdemokratų išsakyti per rinkimus, ypatingai dosnūs ir reikalautų mokesčių didinimo. O Liberalų sąjūdis, visų pirma, dabar mato prioritetą – nestabdyti ekonomikos augimo“, – apibendrino kadenciją baigianti Seimo pirmininkė.

ELTA primena, kad sekmadienį įvyko antrasis Seimo rinkimų turas. Daugiausia mandatų laimėjo Lietuvos socialdemokratų partija – ji turės 52 vietas parlamente.

Antroje vietoje liko dabartiniai valdantieji konservatoriai su 28 mandatais, trečioje vietoje esanti „Nemuno aušra“ gaus 20 vietų parlamente.

Kitame Seime taip pat bus Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ su 14 mandatų, Liberalų sąjūdis su 12 ir Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjunga (LVŽS) su 8 vietomis parlamente.

Į parlamentą taip pat pateko trys Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovai – Jaroslav Narkevič, Rita Tamašunienė ir Česlav Olševski. Pirmą kartą Seime atsidūrė ir Nacionalinio susivienijimo atstovas Vytautas Sinica. Mandatą gavo ir „Laisvės ir teisingumo“ pirmininkas Artūras Zuokas, save išsikėlę Viktoras Fiodorovas ir Vitalijus Šeršniovas.

Pakartotinio balsavimo metu prie balsadėžių išreikšti savo pilietinę valią atėjo 41,31 proc. Lietuvos rinkėjų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų