Pereiti į pagrindinį turinį

V. Sinkevičius apie premjerės sprendimą: pykčiai iškeliami virš valstybės

2024-07-12 18:19

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius sako, kad premjerė Ingrida Šimonytė nusprendusi prezidento inauguracijos ceremonijoje neskaityti sveikinimo kalbos iškėlė savo asmeninį interesą virš valstybės.

V. Sinkevičius.
V. Sinkevičius. / L. Balandžio/BNS nuotr.

Anot jo, tai buvo unikali proga pademonstruoti, kad po šalies vadovo rinkimų „patrankų šūviai“ tarp Gitano Nausėdos ir Vyriausybės vadovės „nustojo aidėti“.

„Man labai gaila dėl tokio vertinimo (Ingridos Šimonytės – ELTA). Nes Lietuvos prezidento inauguracija nėra kažkoks asmeninis Gitano Nausėdos gimtadienio vakarėlis, tai yra šventė, tikroji demokratijos šventė ir tai yra visų Lietuvos žmonių išrinktas valstybės vadovas. Čia yra pavyzdys, kai asmeninis interesas, pykčiai yra iškeliami virš valstybės“, – laidoje „ELTA kampas“ kalbėjo V. Sinkevičius.

„Šiuo atveju tai buvo unikali proga kaip tik pademonstruoti, kad viskas, patrankų šūviai aidėt nustojo, rinkimai baigėsi, mes paspaudžiame vienas kitam ranką. Natūralu, kad konkurencija buvo, daug kas išsakyta, bet dėl valstybės mes gebame susitarti. Šiandien ta proga, deja, nebuvo pasinaudota“, – pažymėjo jis.

Vis tik V. Sinkevičius nemano, kad I. Šimonytės sprendimas gali paveikti prezidento sprendimus dėl pokyčių Ministrų kabinete, Vyriausybei grąžinus įgaliojimus.

„Manau, kad prezidentui nebėra dėl ko pyktelėti, rinkimų rezultatai viską sudėliojo į savo vietas, o Ministrų kabineto skyrimas neturi didelės reikšmės, nes spalio mėnesį turėsime rinkimus. Akivaizdu, kad Lietuvos žmonės nori pokyčių ir dėl to nemanau, kad tai yra laukas, kur verta labai smarkiai kariauti dėl likusių kelių mėnesių“, – sakė būsimas europarlamentaras.

Penktadienį ELTA skelbė, kad, kitaip nei jos pirmtakai, ministrė pirmininkė I. Šimonytė prezidento G. Nausėdos inauguracijos ceremonijos metu neskaitė sveikinimo kalbos.

Premjerės teigimu, toks sprendimas priimtas pasikonsultavus su Seimu ir įvertinus, kad parlamento pirmininkės sveikinimas bei paties prezidento kalba „puikiai užpildo iškilmių turinį“.

Visgi, toks sprendimas sulaukė kritikos ne tik iš politinių oponentų, bet ir iš bendražygių.

Ankstesnių šalies vadovų inauguracijų ceremonijose pareigas einantys premjerai skaitė sveikinimo kalbas. 2019 m. G. Nausėdai pradėjus pirmąją kadenciją šalies vadovo poste žodį tarė tuometis ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, 2014 m. prisiekiant perrinktajai Daliai Grybauskaitei – premjeras Algirdas Butkevičius, 2009 m. – konservatorių premjeras Andrius Kubilius.