Pereiti į pagrindinį turinį

V. Sinkevičius: Vyriausybės sprendimas kreiptis į teismą dėl RRF lėšų yra keistas

2024-07-14 21:12

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius sako, kad Vyriausybės sprendimas Lietuvos vardu kreiptis į Europos Sąjungos Bendrąjį teismą (ESBT), reaguojant į Europos Komisijos (EK) dalinį pritaikytą 8,7 mln. eurų sankciją Lietuvos Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (angl. Recovery and Resilience Facility, RRF) plano daliai, yra keistas ir tuo norima pridengti Ministrų kabineto neveiklumą.

V. Sinkevičius.
V. Sinkevičius. / L. Balandžio/BNS nuotr.

„Man labai keistas sprendimas. Atėjusi nauja Vyriausybė labai skambiais lozungais apdainavo kiekvieną Lietuvos kampą, labai greitai sudėliojo savo planą jį pervadindama, labai skambiai išreklamuodama žiniasklaidoje ir dabar nesugeba to plano įgyvendinti. Praeina dveji metai ir vos 33 proc. lėšų yra panaudota, kai tuo pat metu matome didžiules problemas, kalbant apie viešąjį finansavimą, regionų išsivystymą“, – laidoje „ELTA kampas“ kalbėjo V. Sinkevičius.

„Vilniaus miestas labai gražiai pridengia mūsų regionus, bet pavažiuokime šalia, Ukmergė, Anykščiai, Panevėžio rajonas ir matome labai didelius skirtumus, žmonių pajamų labai didelius skirtumus“, – pažymėjo jis.

V. Sinkevičius taip pat tikino, kad Vyriausybė, nesugebėdama įgyvendinti įsipareigojimų dėl RRF plano, parodo savo nekompetenciją.

„Vyriausybės neveiklumas, kurį dabar bandoma pridengti paduodant Komisiją į teismą, atrodo labai keistai. Bet Lietuva labai sėkmingai atverdavo naujus precedentus kalbant apie RRF planą, tai buvo pirma valstybė, dėl kurios teko skaičiuoti vadinamąją baudą už neįgyvendintą planą, pirmoji valstybė, kuriai Komisija nepatvirtino pilna apimtimi plano atnaujinimo“, – teigė eurokomisaras.

„Dabar nuspręsta pirmumo misiją, iš blogosios pusės, pratęsti, nusprendus Komisiją paduoti į teismą, negebant įgyvendinti savo pačių pasirašyto plano. Tai tiesiog nekompetencija“, – akcentavo jis.

Būsimo europarlamentaro teigimu, galimybė gauti visas RRF plano lėšas, numatytas Lietuvai, vis dar įmanoma, tačiau tai bus dideliu iššūkiu būsimam Ministrų kabinetui.

„Tai bus didžiulis iššūkis jau naujai Vyriausybei. Tai labai sudėtinga dovana, kurią paliks dabartinė Vyriausybė naujai, nes reikės įgyvendinti labai didelį skaičių reformų, įsipareigojimų, tuo pat metu derantis su Komisija, ieškant galimybių, pritarimo Lietuvos parlamente“, – sakė V. Sinkevičius.

„Viskas yra įmanoma iki paskutinio momento, kai jau bus užbrėžtas brūkšnys, bet bus labai sudėtinga“, – tikino jis.

ELTA primena, kad Lietuva iš RRF fondo yra gavusi beveik 1,36 mlrd. eurų – 886 mln. eurų subsidijinės dalies ir beveik 470,3 mln. eurų paskolinės dalies lėšų.

Dabartinė plano vertė – 3,85 mlrd. eurų (2,3 mlrd. eurų dotacijų ir 1,55 mlrd. eurų paskolų). Tai beveik dvigubai viršija pirminio ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano vertę.

Lietuva taip pat pasikreipuisi į ESBT, reaguodama į EK pritaikytą dalinę 8,7 mln. eurų sankciją Lietuvos RRF plano daliai.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė praeitą savaitę sakė, kad antrasis RRF fondo lėšų išmokos Lietuvai prašymas yra sustabdytas tol, kol parlamentas nepriims su mokesčių reformos paketu susijusių sprendimų.

Anot jos, jeigu reikalingi pokyčiai nebus priimti, EK gali taikyti sankcijas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)