Pereiti į pagrindinį turinį

Vyriausybės įgaliojimai grąžinti: ar lėks ministrų galvos?

2024-07-13 00:08 diena.lt inf.

Prasidėjus naujai prezidento kadencijai Vyriausybė grąžino įgaliojimus. Prasideda galios žaidimai. Gitanas Nausėda iškart po rinkimų pareiškė, kad Vyriausybė tokios sudėties, kokios yra dabar, toliau dirbti negalės. O Ingrida Šimonytė, kad derėtis dėl to, likus vos keliems mėnesiams iki rinkimų, nemato prasmės.

Vyriausybės įgaliojimų grąžinimo ceremonija.
Vyriausybės įgaliojimų grąžinimo ceremonija. / P. Peleckio/BNS nuotr.

Premjerė I. Šimonytė prezidentui oficialiai grąžino Vyriausybės įgaliojimus. Tada pasitikrins pasitikėjimą Seime. Jei parlamentarai pritars – įgaliojimai grįš.  

Tačiau atsižvelgiant į naujojo, o šiuo atveju perrinkto prezidento pageidavimus, iš savo kabinetų daliai ministrų gali tekti išsikraustyti.  

„Nematau, kad ši Vyriausybė gali išlikti tokios pačios sudėties“, – sakė G. Nausėda. 

Tą G. Nausėda sakė ir rinkimų dieną, ir iš karto po jų. 

„Esu visiškai rami dėl savo ateities, kaip nuspręs premjerė ir prezidentas taip ir bus“, – tikino ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. 

„Tikrai turiu ką parodyti, kaip realiai nuveiktus darbus“, – tvirtino vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. 

 

 

Ministrų, kuriuos būtų už ką pagirti, anot buvusio premjero Sauliaus Skvernelio, ne tiek daug ir liko. 

„Beliko tik vienas mano ministras, tai krašto apsaugos. Antra krito nelygioje kovoje, kurią dar buvo galima pagirti“, – teigė demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis.

G. Nausėda žadėjo, kad jei laimės rinkimus, kels klausimą dėl žemės ūkio ministro.

„Nebursiu čia, nenoriu spekuliuoti, nes tikrai neturiu pagrindo nei taip, nei taip galvoti“, – kalbėjo žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas. 

Viešai buvo nuskambėjusi ir kita pavardė – Arūno Dulko. 

Tiesa, neaišku, ar G. Nausėdos iš tiesų netenkina sveikatos apsaugos ministro darbas, ar čia asmeninės antipatijos.

G. Nausėda prieš ketverius metus nepatvirtino A. Dulkio antrai Valstybės kontrolieriaus kadencijai, nenorėjo tvirtinti ir į ministrus. Per pandemiją ne kartą siūlė A. Dulkiui pagalvoti apie atsistatydinimą.

„Prezidentas savo parašu parėmė visas be išimties sveikatos sistemos pokyčių inicijuotas vietas, gal būtų parėmęs ir dar daugiau, bet patys ne viską spėjome“, – aiškino A. Dulkys. 

„Demonstruojant galios žaidimus, tai galima keisti, bet ar tai duoda naudos Lietuvai, Lietuvos gyventojams? Labai vargu“, – tikino Seimo narys Algirdas Sysas. 

„Manau, kad yra asmeniškumų. Žinoma, kiekvienas galime dirbti geriau, bet konfliktas tarp konservatorių ir prezidentūros rusena“, – tikino A. Armonaitė. 

Panašu, kad G. Nausėdą dabar labiau domina eurokomisaro kandidatūra. Spėliojama esą prezidentas šiame poste norėtų matyti I. Šimonytę. O ir Vyriausybės sudėtį ketina peržiūrėti tik apsisprendus dėl kandidato.  

„Labai tikėtina, kad tų įgaliojimų klausimą prezidentūra gali įjungti kaip papildomą spaudimo priemonę, tam, kad užblokuotų Gabrielių Landsbergį“, – aiškino ELTA vyr. redaktorius Vytautas Bruveris.

I. Šimonytė savo iniciatyva per visą kadenciją pakeitė vos vieną ministrą – buvusį krašto apsaugos Arvydą Anušauską. Visų kitų ministrų atveju, kritikos dažniausiai nepriimdavo.

Įgaliojimus grąžinusio premjero kandidatūrą Seimui svarstyti prezidentas teikia per 15 dienų.