Pereiti į pagrindinį turinį

Abiturientams pataria aklai netikėti universitetų reitingais

2009-05-26 12:41
Abiturientams pataria aklai netikėti universitetų reitingais
Abiturientams pataria aklai netikėti universitetų reitingais / Tomo Raginos nuotr.

Lietuvoje nebe pirmus metus atliekamus universitetų reitingus šalies studentų atstovai vertina kritiškai ir pataria abiturientams į reitingus žiūrėti atsargiai.

Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidentas Dainius Dikšaitis abiturientus skatina prieš renkantis savo studijas reitingų rezultatus lyginti su kitais informacijos šaltiniais, atidžiai paanalizuoti, kodėl vienas ar kitas universitetas reitinge užima atitinkamą poziciją.

„Šiais metais bene pirmą kartą Lietuvoje turime du universitetų reitingus. Nors šios aukštosios mokyklos vertinamos pagal panašius kriterijus, rezultatai kiek skiriasi - geriausiųjų ieškoma remiantis skirtingais informacijos šaltiniais, naudojant skirtingas vertinimo metodikas", - apibendrina LSS prezidentas Dainius Dikšaitis.

Abiturientui, anot LSS vadovo, susigaudyti reitinguose nėra paprasta, nes skirtingos aukštosios mokyklos vertintos sumetant jas į vieną katilą, kai kurie vertinimo kriterijai diskutuotini. D.Dikšaičio teigimu, iš reitingų sunku susidaryti objektyvesnį įspūdį apie studijų programų kokybę, studentų socialines sąlygas, prieinamumą neįgaliesiems, nes visa tai arba neįtraukta į reitingus, arba aptarta tik iš dalies.

„Analizuojant reitingus aiškiai matyti, kad orientuotasi labiau į kiekybinius, nei kokybinius rodiklius. Abu reitingai skyrė balus už universitetų studijų programų skaičių, bet jų kokybė, išskyrus nuomonių apklausų duomenis, netirta. Dėl bendrabučių situacija panaši.

Domėtasi labiau vietų skaičiumi, bet ne būkle. Universitetų ryšys su verslu atspindėtas sutarčių su verslo subjektais kiekiu, bet į sutarčių vertę, bendradarbiavimo terminą neatsižvelgta. Vertinant finansavimą, orientuotasi į finansavimo šaltinių gausą, lėšų panaudojimo efektyvumas nevertintas.", - atkreipia dėmesį LSS prezidentas Dainius Dikšaitis.

Abejonių studentų sąjungai kelia ir reitingų patikimumas. Kritika išsakoma į reitingą įtraukiamoms studentų nuomonių apklausoms, kurios atliekamos platinant elelektroninę nuorodą internetu. Pastebima, jog šiose apklausose stinga respondentų identifikavimo mechanizmo - į pateiktus klausimus gali atsakyti bet kas, atvertęs apklausos nuorodą.

Kaip ydinga vertinama ir praktika universitetams skirti žemiausią įvertinimą ar kitaip pabloginti jų poziciją reitinge tuo atveju, kai duomenų tam tikru klausimu apie universitetą negauta. LSS vadovo nuomone, universitetas tokiu atveju konkrečiu aspektu apskritai neturėtų būti reitinguojamas.

LSS primena, jog aukštųjų mokyklų reitingavimą Europos mastu taip pat kritiškai yra įvertinusi Europos studentų sąjunga (ESU). Europos studentų teigimu, reitingavimas - aukštojo mokslo „marketingavimo" padarinys, dažnai su tikrąją studijų kokybe neturintis nieko bendro.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų