Pereiti į pagrindinį turinį

Algos mažės, PVM didės

2009-06-17 23:59
Geradaris: premjeras A.Kubilius ramino, kad bent kol kas neketinama didinti "Sodros" mokesčių.
Geradaris: premjeras A.Kubilius ramino, kad bent kol kas neketinama didinti "Sodros" mokesčių. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Vasaros pabaiga Lietuvoje turėtų būti paženklinta pridėtinės vertės mokesčio (PVM) didinimu ir valdininkų, valstybės tarnautojų ir biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimų mažėjimu apie 10 proc.

Nuo 19 iki 21 proc.

Vyriausybė puoselėja planus dviem procentiniais punktais didinti PVM tarifą. Jeigu tam bus pritarta valdančiojoje koalicijoje ir Seime, nuo rugpjūčio 1 d. PVM bus nebe 19, bet 21 proc.

Šie planai kol kas nėra galutinai koalicijos ir Vyriausybės patvirtinti.

Vakar ministrai buvo susirinkę Vyriausybės rūmuose prie pietų stalo su premjeru Andriumi Kubiliumi aptarti, kokių mokestinių priemonių derėtų imtis artimiausiu metu. Šiame susitikime, be ministrų, dalyvavo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas, Finansų ministerijos sekretoriai Edmundas Žilevičius ir Ingrida Šimonytė.

Po šių pietų premjeras, paklaustas apie galimą PVM didinimą, išsisukinėjo: "Pasakysime šiomis dienomis. Kai kam galbūt didės tas tarifas, kai kam liks tas pats." Esą dėl to dar turi susitarti Vyriausybės nariai.

Apie lengvatas tylima

Tačiau vėliau A.Kubilius leido suprasti, kad PVM didinimas galimas, tik jis esą neturėtų būti itin skausmingas. "Stebime įsivyraujantį defliacijos procesą, kuris nenaudingas makroekonomikai. Turint galvoje defliaciją, tos su PVM susijusios priemonės nebūtų labai jau ypatingas žingsnis", – įsitikinęs Vyriausybės vadovas.

Be to, jis priminė, kad latviai ir estai taip pat planuoja didinti PVM.

Lietuvoje PVM nuo 18 iki 19 proc. buvo padidintas šių metų pradžioje. Tuo pat metu buvo panaikintos beveik visos šio mokesčio lengvatos.

Neoficialiomis žiniomis, svarstyta galimybė nustatyti skirtingus PVM tarifus skirtingoms prekėms ar paslaugoms. Pavyzdžiui, šį mokestį padidinus iki 21 proc., vaistams, viešbučių sektoriui, transportui galėtų būti nustatytas 5 ar 9 proc. tarifas. Tai nebūtų laikoma mokesčių lengvatomis, kurių netoleruoja ES direktyvos.

Bet Vyriausybė ir Finansų ministerija labai skeptiškai vertina šiuos siūlymus, todėl vargu ar mažesni PVM tarifai kai kurioms prekių ir paslaugų grupėms bus nustatyti.

Apie lengvatų grąžinimą išvis nebekalbama.

Nori mažinti bazinę algą

PVM didinimas būtų viena priemonių, kurių Vyriausybė galėtų imtis šią vasarą dar kartą mažindama 2009-ųjų biudžetą.

A.Kubilius užsiminė, kad biudžetas nuo rugpjūčio 1 d. turėtų būti kerpamas dar maždaug 1 mlrd. litų. Gegužę biudžetas sumažėjo apie 3,2 mlrd. litų.

Vyriausybės vadovas nekonkretizavo, kaip bus mažinamas biudžetas. Pasak jo, dėl to dar bus diskutuojama, bet jau šiandien Vyriausybės posėdyje esą turėtų būti priimti tam tikri konkretesni sprendimai.

Liberalų sąjūdžio lyderis, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis užsiminė, kad tarp numatomų biudžeto koregavimo priemonių – ketinimas siūlyti nuo 475 iki 430 litų mažinti vadinamąją bazinę algą. Tai maždaug 10 proc. sumažintų valdininkų, valstybės tarnautojų ir biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimus, kurie skaičiuojami bazinę algą dauginant iš atitinkamo koeficiento.

Yra prieštaraujančių

Ne visos koalicijos partijos pritaria, kad mokesčiai būtų didinami. "Mes skeptiškai vertiname siūlymą 2 proc. padidinti PVM. Manome, kad pirmiausia reikia kalbėti apie biudžeto išlaidų mažinimą. PVM padidinimas gali dar labiau sumažinti ir taip smarkiai apsilpusį vartojimą", – sakė E.Masiulis.

Kitą savaitę numatoma apsispręsti ir dėl degalų bei alkoholio akcizų. Vyriausybė svarsto galimybę kiek sumažinti benzino akcizus, tačiau vargu ar sutiks mažinti šį specialųjį mokestį alkoholiniams gėrimams.

Bet kuriuo atveju Vyriausybė nusiteikusi jau netrukus teikti Seimui biudžeto mažinimo ir jį lydinčių įstatymų projektus. Tikimasi, kad per liepą visi šie projektai bus priimti Seime. Planuojama, kad jie įsigaliotų nuo rugpjūčio 1 d.

A.Kubilius taip pat pareiškė, kad dar kartą dėl mokesčių tarifų ir biudžeto koregavimo bus diskutuojama rudenį. Premjeras ramino, kad bent kol kas neketinama didinti "Sodros" mokesčių. Tačiau jis negarantavo, kad ateityje toks klausimas netaps aktualus. "Bendrame pasiūlymų sąraše tokie sprendimai egzistuoja. Norėčiau tikėti, kad šių sprendimų šiais ir kitais metais nereikės priiminėti, tačiau nesu dėl to garantuotas", – sakė A.Kubilius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų