Pereiti į pagrindinį turinį

Alkoholis įaudrino politikus

2009-05-23 09:00
Nesėkmė: Seimas atmetė V.Babiliaus siūlymą sugrąžinti naktinę prekybą alkoholiu.
Nesėkmė: Seimas atmetė V.Babiliaus siūlymą sugrąžinti naktinę prekybą alkoholiu. / Andriaus Ufarto (BLF) nuotr.

Seimo narių dauguma nesutiko svarstyti galimybės sugrąžinti naktinę prekybą alkoholiniais gėrimais. Už tokį pasiūlymą vakar plenariniame posėdyje buvo tik 40 Seimo narių, prieš 34, susilaikė 16.

Valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos atstovas Vincas Babilius pasiūlė parlamentarams svarstyti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisą, kuri sugrąžintų iki šių metų sausio 1-osios galiojusią prekybos alkoholiniais gėrimais mažmeninėse prekybos įmonėse tvarką. Jai pritarus būtų buvę vėl leista parduotuvėse ir degalinėse pardavinėti alkoholį nuo 22 iki 8 val., nes tai šiuo metu uždrausta.

Pasak V.Babiliaus, šiuo pasiūlymu būtų panaikintas žmogaus teisių ribojimas, "nes kiekvienas pilietis turi būti laisvas apsispręsdamas dėl savo gyvenimo normų pasirinkimo". Be to, krizės sąlygomis būtų padėta smulkioms prekybos įmonėms, surinkta daugiau pajamų į biudžetą.

"Prekybos alkoholiniais gėrimais laiko ribojimai įvairiomis formomis buvo įvesti ne kartą. Tačiau draudimai nedavė laukiamų rezultatų, bendras alkoholinių gėrimų suvartojimo mastas nesumažėdavo, tačiau padidėdavo nelegalių ir sveikatai kenksmingų alkoholinių gėrimų prekyba ir kontrabanda, sumažėdavo iš teisėtos alkoholio prekybos gaunami mokesčiai į valstybės biudžetą", – aiškino Tautos prisikėlimo partijos narys.

V.Babiliaus pasiūlytas projektas sukėlė tikrą pareiškimų audrą. Kalbėjo netgi šiaip patylėti mėgstantis Tautos prisikėlimo partijos atstovas Antanas Nedzinskas. "Mes turime suprasti visuomenę. Visokie neaiškūs skysčiai, primenantys langų plovimo emulsijas, tikrai "sumažina" psichozių", – ironiškai atmetė jis naktinės prekybos alkoholiu priešininkų argumentą, kad tokia prekyba ir per maži svaigiųjų gėrimų akcizai padidins psichozių atvejų skaičių Lietuvoje.

Ypač aštriai kalbėjo Sveikatos apsaugos komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas. Jis labai griežtai pasisakė prieš alkoholio prekybos naktimis grąžinimą. "Tokie projektai neabejotinai atneš naujų nelaimių, naujų mirčių", – tvirtino jis.

Sykį, gana garsiai kalbėdamas ne iš tribūnos, bet iš savo vietos, A.Matulas nesirinkdamas žodžių visus, pritarusius V.Babiliaus siūlomai pataisai, išvadino "alkoholikais ir degeneratais". Už tai Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas jam pareiškė žodinį įspėjimą. A.Matulas atsiprašė.

Nepritarus V.Babiliaus teiktai pataisai, balsuota, ar ją išvis atmesti. Tam buvo pritarta. Todėl dabar analogiška pataisa dėl naktinės prekybos alkoholiu sugrąžinimo galės būti Seimui teikiama ne anksčiau kaip po pusmečio.

Tačiau netrukus Seimas turėtų svarstyti pasiūlymus mažinti nuo šių metų pradžios padidintus alkoholio akcizus. Per pirmą šių metų ketvirtį valstybės biudžetas iš akcizų negavo trečdalio planuotų pajamų – iš viso 73 mln. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų