Pereiti į pagrindinį turinį

Aludarystės tradicijas saugos gildija

2009-06-02 23:59
Pradžia: gildijos steigimo sutartyje kol kas tik 5 didžiųjų šalies aludarių parašai, nors alaus gamyklų šalyje yra apie 70.
Pradžia: gildijos steigimo sutartyje kol kas tik 5 didžiųjų šalies aludarių parašai, nors alaus gamyklų šalyje yra apie 70. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Aludarius nuo šiol vienys ne tik asociacija, bet ir gildija, kurios nariai pasiryžę puoselėti lietuviško alaus gamybos tradicijas. Ta proga įsteigta ir alaus akademija.

Aludarių gildiją įsteigė penkios alaus daryklos: "Gubernija", "Kalnapilio-Tauro grupė", "Ragutis", "Rinkuškiai" ir "Švyturys-Utenos alus". Jungtis į gildiją kviečiami visi šalies alaus gamintojai, kurių iš viso yra apie 70.

"Alus, laimintis pasaulinius apdovanojimus, tapo kone Lietuvos vizitine kortele. Taigi siekdami išsaugoti lietuviško alaus gamybos tradicijas ir skatinti visuomenę pažvelgti į šį gėrimą kaip į unikalų kultūros paveldą, įkūrėme aludarių gildiją. Aludarystės tradicijos Lietuvoje siekia XVI a. Per šimtmečius jos buvo daug kartų užmirštos ir vėl atgaivintos. Norime ateities kartoms perduoti geriausias mūsų amato tradicijas, – sakė Lietuvos aludarių asociacijos prezidentas ir Lietuvos aludarių gildijos vadovas Saulius Galadauskas. – Kvietėme ir mažuosius aludarius, durys gildijoje visiems atviros. Manau, kad gildija iš penkių steigėjų ateityje suvienys jei ne visus 70, tai bent keliasdešimt aludarių."

Tokia gildija Lietuvoje – naujiena. Tačiau patys aludariai tikina, kad panašių darinių šalyje būta ir anksčiau. Gildijos pirmtakas – salyklininkų cechai.

Ta pačia proga buvo pasirašytas ir atnaujintas Lietuvos aludarių garbės kodeksas bei bendradarbiavimo sutartis su Valstybine mokesčių inspekcija. Alaus gamintojai neketina atsisakyti stipriojo alaus gamybos, nors tai buvo numatyta 2004 m. gruodį pasirašytame Aludarių garbės kodekse.

Didžiųjų aludarių pasirašytame atnaujintame garbės kodekse numatoma, kad jų gaminamas alus negalės būti stipresnis kaip 9,5 proc. Teigiama, kad reikalavimo gaminti ne stipresnį nei 8–8,5 proc. alų atsisakyta, atsižvelgus į mažųjų alaus gamintojų pageidavimus.

Vakar taip pat paskelbta apie įkurtą Lietuvos alaus akademiją. Ji bent porą kartų per mėnesį organizuos alaus degustavimo, gamybos, derinimo su maistu švietėjiškus renginius alaus profesionalams ir mėgėjams, kvies užsienio alaus ekspertus skaityti paskaitų.

Alaus mėgėjus švies vyriausieji gildijai priklausančių bendrovių aludariai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų