Pereiti į pagrindinį turinį

Antakalnio kapinėse ruošiamasi A.Brazausko laidotuvėms

2010-06-29 10:15
Rūpestis: prezidentūros ir Vilniaus savivaldybės darbuotojai vakar apžiūrėjo Prezidento būsimo kapo vietą.
Rūpestis: prezidentūros ir Vilniaus savivaldybės darbuotojai vakar apžiūrėjo Prezidento būsimo kapo vietą. / Gedimino Bartuškos ir Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Šeštadienį anapilin išėjęs Algirdas Brazauskas amžinojo poilsio atguls naujai pradedamame Prezidentų panteone – kalvoje, stūksančioje dešinėje Antakalnio kapinių pusėje, nuo Sausio 13-osios ir Medininkų žudynių aukų kapų laiptais kylant į viršų.

Pirma eilė, pirma vieta

"Pirma eilė, pirma vieta", – paklaustas, kur numatytas mirusio Prezidento kapas, paaiškino žolę pjaunantis jaunuolis.

"Pagal protokolą pirma eilė skirta prezidentams, o aukščiau bus laidojami Kovo 11-osios Akto signatarai", – sakė Antakalnio kapinių administracijos darbuotoja Vanda Grigūnienė.

Pirmasis į Signatarų kalnelį atgulė gegužės 8-ąją miręs istorikas, signataras Gediminas Ilgūnas. A.Brazausko kapui duobė bus kasama viena eile žemiau.

Prie kapo – garsiakalbiai

Vakar apie 14.45 val. prie Antakalnio kapinių vartų įriedėjo juodas "Opel" mikroautobusas. Iš jo išlipę vyrai iškart patraukė prie numatytos Prezidento kapvietės. Pareigūnai iš Vilniaus savivaldybės ir Prezidento kanceliarijos apžiūrinėjo teritoriją ir davė nurodymus, ką reikia parengti iki ketvirtadienio.

Tvarkymo darbai pradėti dar vakar – buvo pjaunama žolė, nugenėtos gyvatvorės. "Mūsų kapinės gausiai lankomos turistų, įvairių delegacijų, todėl jos nuolat prižiūrimos: šienaujame, šluojame takus ir pan. Valstybinių laidotuvių dienai reikės atlikti tik kosmetinius tvarkymus", – pasakojo V.Grigūnienė.

Pareigūnams iš Prezidento kanceliarijos rūpėjo, ar kapinėse yra pakankama elektros srovė, kad laidotuvėms būtų galima prijungti garsiakalbius.

Aidės pagarbos salvės

A.Brazausko karstas su procesija Antakalnio kapinių link pajudės ketvirtadienį 14 val. Karstas bus vežamas ant karinio lafeto, jį lydės kariuomenės garbės sargybos kuopa. Privežus karstą prie Antakalnio kapinių vartų, toliau Velionį į paskutinę kelionę neš kariai.

Laidotuvių organizatorių teigimu, Velionį įnešant į kapinių teritoriją nuaidės pirmoji pagarbos šūvių salvė. Kitos trys salvės nuaidės Prezidento karstą nuleidus į kapo duobę.

A.Brazausko karstas bus apdengtas Lietuvos valstybės vėliava, nes jis laidojamas kaip valstybės vadovas.

Procesija nuo prezidentūros iki Antakalnio kapinių truks apie valandą. Prie jos galės prisijungti visi norintys. Laidotuvių ceremonija baigsis Lietuvos himnu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų