Pereiti į pagrindinį turinį

Apsivalymas nuo sovietų karių garbinimo: savavališkai nulupo kapinėse juos šlovinančias lentas

Panevėžio rajone apsivalymas nuo sovietų karių garbinimo. Keli Krekenavos miestelio gyventojai neva trūkus kantrybei dėl valdžios neveiksnumo, savavališkai nulupo sovietinių karių kapinėse juos šlovinančias lentas. Lentos buvo ne sudaužytos, o demontuotos ir be defektų pristatytos į seniūniją kaip valstybės turtas.

LNK stop kadrai

Krekenavos karių kapuose nulupinėjamos lentos, reikia pripažinti, kėlė kontroversiškus jausmus.

„Man tai nekoks jausmas, kai pagalvoji, kad čia būtų užrašyta mano. Būtų gaila, kad kas nuverstų“, – pripažino Krekenavos gyventojas Jonas.

Praskleidus krūmus išnyra keturios lentos vienodu tekstu, dviem kalbomis – lietuvių, rusų.

Keli vietos vyrai sovietinių karių kapuose žinojo, kad už demontuotas lentas nebūtinai glostys.

„Lentas nuiminėjame kaip ir nelegaliai. Nežinau, kas bus“, – sakė Krekenavos gyventojas Arūnas.

Krekenaviškis Romualdas Liutkus į krūmus nebėga. Pripažįsta, kad veiksmas neteisėtas, atsakomybės nevengs, jei tokia bus.

Anot R. Liutkaus, trūko kantrybė laukti, kol Krekenava apsivalys nuo agresorių garbinimo. Jis ne kartą kreipėsi į rajono valdžią.

„Žadėjo sutvarkyti, bet kiek jau tęsiasi“, – akcentavo gyventojas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Istoriją, krekenaviškis sako, vertinantis pilietiškai, bet ne aklai.

„Jie buvo okupacinės kariuomenės kariai ir aš prieš juos neturiu nieko pieš. Jų toks likimas, žuvo ir viskas. Užteks Lietuvos žemėje jiems vietos. Bet geriau jie guli mūsų žemėje, negu po ją vaikšto“, – kalbėjo R. Liutkus. 

Keturios lentos nuo karių kapų R. Liutkaus automobiliu atvažiavo į seniūniją. Svetimo turto, akivaizdu, niekas nesisavina. Granito lentos sveikos, kitaip tariant, demontuotos be defektų. R. Liutkus prisistatė, ką daręs, padaręs ir dėl ko.

Geriau jie guli mūsų žemėje, negu po ją vaikšto.

Rajono valdžia iš Krekenavos kapų grėsmių nemato.

Teigia, kad karių kapuose pricementuotų lentų likimą turėjo spręsti ne keli Krekenavos vyrai, o speciali komisija. Pastaroji reikalo lentas nuplėšti nematė.

„Tarybiniai simboliai – žvaigždės, kūjai, pjautuvai, raudonos, auksinės spalvos – tėra žodžiai ir tokie, kurie jeigu būtų ant lietuvių karių kapų, jei kažkas nuimtų, tai mes visi nelabai jaukiai jaustumės“, – teigė Panevėžio rajono savivaldybės administracijos vyriausiasis specialistas Skirmantas Vertelka.

Dviejose seniūnijose, pasak S. Vertelkos, bent jau ant paminklų yra žvaigždės, tik jų nuimti neįmanoma, nes tai paminklo detalė. Bet dabar žvaigždės esą apsamanojo, į akis nelenda, taip ir liks. Dėl Krekenavos nuluptų lentų bus kreiptasi į policiją, sureagavo ir Kultūros paveldo departamentas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
senis

blogai kad neatsiklausė sovietu ,dabar ju palikuonys valdžioje kels baudžiamaja bylą.
2
0
Visi komentarai (1)

Daugiau naujienų