Pereiti į pagrindinį turinį

Apsivalymas nuo sovietų karių garbinimo tęsiasi: savivaliautojas jau turi ir kitą taikinį

Panevėžio rajone dėl savavališkai nuluptų sovietinius karius šlovinančių lentų vienam krekenaviškiui ikiteisminis tyrimas nebuvo pradėtas, esą per menka žala, nors lentų grąžinimui ar panaikinimui galutinį tašką turės padėti Lietuvos genocido ir rezistencijos tyrimo centras. Todėl lentos guli ir laukia seniūnijoje, o jų nukabinėtojas jau turi kitą taikinį – iš nuimtų antkapių miestelio kapinėse suręstus laiptus.

LNK stop kadrai

Apie karių kapus Krekenavoje – Lietuva iš naujo sužinojo prieš mėnesį.

Keturios nuplėštos plokštės su lietuviškais užrašais rusų kariams, kaip nežinia kam priklausantis turtas, kol kas ramsto seniūnijos sienas.

„Tikrai ne seniūnija, tikrai ne seniūnija. Yra turbūt atsakingi žmonės, kas jas prižiūri“, – teigė Krekenavos seniūnas Vaidas Kaušakys.

Kapinių lentos vietos neužima. Jas atnešė ir įteikė pats nukabinėtojas.

„Aš turbūt net pamiršęs buvau, kad tos lentos išvis ten yra“, – šnekėjo Krekenavos seniūnas.

Faktas, niekas kasdien į kapines nevaikšto.

Nevaikšto ir krekenaviškis Romualdas Liutkus, bet jam gėda dėl lietuviškai iškaltų žodžių.

„Aš kvestionuoju primestą jų valią, kad lietuvių tauta irgi juose mato didvyrius“, – pasakojo R. Liutkus.

Savavališkai keturias lentas nulupęs vyras kartojo, kad nusibodo laukti, kol rajono valdžia tą padarys. Pastaroji teigė, kad speciali rajono komisija šioms lentoms plėšti reikalo nematė.

LNK stop kadras.

R. Liutkus matė, todėl lentas nukalė, gavo perspėjimų dėl kapų išniekinimo, savivalės, sulaukė policijos, o atsakomybės ne.

„Elektroniniu paštu man atsiuntė pranešimą, kad atsisako pradėti šį tyrimą, nes mano veiksmuose nemato nieko tokio, kas pažeistų kokį įstatymą“, – kalbėjo R. Liutkus.

Paveldosaugininkai mano, kad ikiteisminiam tyrimui pradėti yra per maža žala.

„Tų kriterijų neatitiko, nes iš tikrųjų ten yra tokios sumos, nuo kurių prasideda. Mes galėtume brangiausiomis medžiagomis skaičiuoti ir vargiai tą sumą pasiektume“, – nurodė Panevėžio rajono savivaldybės vyriausiasis specialistas Skirmantas Vertelka.

Bet taškas istorijoje ne čia.

„Mūsų veiksmas buvo tas, kad mes parašėme raštą Genocido centrui ir dabar laukiame atsakymo. Mes išdėstėme visus užrašus, taip pat įrašėme ir rusiškus. Dėl visų tų ženklų, kurie, galimai, gali propaguoti tą režimą“, – aiškino Panevėžio rajono savivaldybės vyriausiasis specialistas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Tuo metu R. Liutkus nebesupranta, kur yra kapų išniekinimas, o kur ne. Jis rodo kapinių laiptus, sumontuotus iš antkapių – senų, betoninių.

„Nuo kapų nuimti. Taip, žmonės keitė antkapius, tvarkė kapavietes. Jie juos nuėmė, jie buvo skirti išmesti“, – tikino R. Liutkus.

Kapų prižiūrėtoja kritika piktinasi. Esą negi geriau, kai žmonės šlaitu slidinėjo ir negalėjo visai užlipti? Todėl laiptai iš antkapių niekam nekliuvo.

„Žinote, tikrai nežinau, nes net nemačiau“, – teigė Krekenavos gyventojas Algirdas.

Algirdas, paklaustas, kiek metų gyvena čia, atsakė: „Oi, apie 40.“

Seniūnija aiškina, kad seni antkapiai panaudoti ne bet kur, kapinėse, esą žmonės juos prie tvoros išmetė, neišvežė, o surinkėjai paliko irgi kaip šiukšles.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų