Pereiti į pagrindinį turinį

Apžvalgos bokštai leis pažinti Dzūkijos gamtos grožį

Š.Mažeikos/BFL nuotr.

Lietuvos nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose lankytojams statomi septyni apžvalgos bokštai. Trys iš jų – Dzūkijoje, prie Veisiejų, Merkinės ir Metelių.

15 metrų apžvalgos bokštas iškilo šalia Viesiejų, prie Snaigyno ežero, aprašyto jo apylinkėse gimusio Sigito Gedos, išgarsinto legendomis apie kunigaikštį Snaigių, vasarą sutraukiančio daug turistų. Iš apžvalgos bokšto galima grožėtis trimis ežero salomis, jo gamta. Vasarą planuojama atnaujinti ir šalia bokšto esantį paplūdimį bei atidaryti naują lankytojų centrą.

„Norime lankytojų žvilgsnį nukreipti į Snaigyno ežerą, o paskui [paskatinti] atsisukti atgal į Veisiejus, į nuostabią Veisiejų Švento Jurgio bažnyčią [...] Bus pagerbta europinė medvarlė, kuri yra ir mūsų logotipe. Taip pat balinis vėžlys, Dzūkijai būdingi pušynai, gausūs ir grybais ir uogomis, norime juos eksponuoti. [...] Nepamiršime ir dzūkiškos tarmės“, – teigė Veisiejų regioninio parko direktorė Lina Žukauskienė.

Iš kito apžvalgos bokšto gamtos ir gyvūnijos mėgėjai artimiausiu metu galės gėrėtis ir Metelių ežero panorama – jame gausu paukščių, augalų, žuvų. Šalia ežero, kemsinėse pievose, veisiasi retų rūšių gyvūnai.

„Aikštelė labai gera vieta apžvelgti patį Metelių kraštovaizdžio draustinį, reljefą. Labai geras vaizdas į Metelio ežerą. Ten yra Gulbių įlanka, kurioje migracijos metu susirenka apie 200 įvairių rūšių gulbių, daugiausiai – nebylės“, – pasakojo Metelių regioninio parko direktorius Ramūnas Krugelis.

Kai kuriuos retus paukščius lankytojai galės stebėti iš naujo apžvalgos bokšto, kitus – per žiūronus, o į ežerinę rainę, antį rudę ar balinį vėžlį akis galės paganyti lankytojų centre.

„Žiema atėjo, bet gyvenimas ežeruose verda. [Plaukia] laukių didžiulis būrys, ir klykuolės, dančiasnapiai, mažosios gulbės, nemažai baltųjų garnių pavasarį būna, gervės, tilvikinių paukščių“, – tęsė R. Krugelis.

Dar vienas apžvalgos bokštas vasarą iškils Dzūkijos nacionaliniame parke – prie Merkinės. 26 metrų aukščio bokšte parko svečiai galės apžvelgti Nemuno slėnį, santaką su Straujos upe, Merkinės piliakalnio apylinkes.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų