Pereiti į pagrindinį turinį

Ar Panevėžiui reikia metalinio drakono?

2024-08-12 11:48 diena.lt inf.

Panevėžyje atsirado… drakonas. Didžiulis metalo kūrinys ne tik traukia miestiečius žiūrėti, bet ir diskutuoti. Vieni jį lygina su Vilniaus „vamzdžiu“, kiti sako, kad surūdijęs drakonas suteikia pridėtinės vertės miestui, praneša LNK.

LNK stop kadras

Kadangi gyvo drakono niekas nematė ir nematys, jis mitologinė būtybė, todėl drakoniškam vaizdiniui sukurti tinka viskas ir iš bet ko. Be senovinių tarkų drakonui tinka puodai, bidonai, žemės ūkio padargai ir kitoks metalo laužo supirktuvių turinys.

„Šiaip ten sunku mane įleisti, nes aš tada ilgam tenai užsikasu, man visko reikia, namuose nebetelpa“, – kalbėjo metalinio drakono kūrėjas Rimantas Kiela.

Būna, kad Rimantas kelyje stabdo metalo laužo vežėjus iki supirktuvės neprivažiavus. Kitaip tariant, dėl metalo laužo konkurencija vyksta net kelyje.

„Kartais būna, tą metalo laužą vežančią priekabikę pamatai, sustabdai. Sakai, sumokėsiu aš tau daugiau negu tu gausi tam metalo supirkime ir žmogus atiduoda“, – pasakojo R. Kiela.

Surūdijusio metalo drakoną Rimantas suvirina, sutvirtina, todėl drakonui niekas negresia. Kiek nereikalingų metalo daiktų sunaudojo – klausimas sudėtingas. Sako, kad puodų gal apie 30, o bidonų – 16. O kur dar akėčios, dalgiai, statinių lankai ir kitokios neįvardijamos detalės.

„Aš nesitikėjau tokio didelio, bet kadangi kojas gaminau iš tų sagonų vadinamų, jos gavosi labai dideles. Tai automatiškai aš tą drakoną turėjau pririšti prie kojų, kad jis atitiktų matmenis. Tai jis gavosi virš 8,5 metrų“, – aiškino drakono kūrėjas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Instaliacijų iš nereikalingų daiktų kūrėjas save vadina metalo chirurgu, nes daiktai taip paprastai nesusinarsto, kad išeitų figūra. Reikia juos pjaustinėti, rakinėti, pritaikyti.

Panevėžietis nemėgsta tvarumo sąvokos. Ja dabar mada dangstytis visur. Rimantas sako, kad jau iš senų daiktų daromos instaliacijos tiesiog sukuria kitą muziejinę vertę. Lygiai taip supranta ir kiti.

„Pridėtinė vertė miestui tikrai“, – teigė panevėžietė.

Drakonas Panevėžyje nemažai diskusijų sukelia tarp vaikų.

„Ten panašu į gyvatę, bet drakonas“, – sakė mažasis Panevėžio gyventojas.

Atsiranda drakonų žinovų, kurie spekuliacijas užbaigia.

„Nes aš esu knygų ir filmų mėgėjas, tai daug išmanau apie drakonus. Drakonai gali išpūsti ugnį tik tada, kai jie labai supyksta ir būna jiems labai karšta“, – kalbėjo panevėžietis Hubertas.

Suaugę drakono ekspertai žvelgia plačiau, giliau.

„Čia priklauso nuo žmogaus, kokios jo mintys. Jeigu viskas gerai, jeigu pas tave viskas gerai, ir tas bidonas bus pats gražiausias. Čia nuo žmogaus priklauso, ką jis nori matyti. O jeigu žmogaus viduje kažkas negerai, tai ten bus bidonas kiauras“, – įžvalgomis dalijosi moteris.

„Ne, geriau toks negu tas Vilniaus „vamzdis“. Čia daug gražiau“, – savo nuomonę išsakė praeivis.

Be drakono miesto centre stovi dar kelios metalo laužo instaliacijos. Kam patinka, kam ne, bet prie vienintelės autentiškos akmenimis grįstos senamiesčio gatvės greičiausiai atsiras visas keistų kūrinių parkelis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų