Pereiti į pagrindinį turinį

Artėja antroji taupymo banga

2009-01-17 09:00

Valdančioji koalicija tikina šiemet naujų mokesčių neįvesianti ir esamų nedidinsianti, tačiau ieškos kitokių būdų, kaip užkimšti kelių šimtų milijonų litų skylę biudžete.

Dar nieko nenusprendė

Valdančiosios keturių centro dešinės partijų koalicijos vadovai vakar anksti rytą rinkosi į pasitarimą pas premjerą Andrių Kubilių, kuris sukvietė šį posėdį susirūpinęs Seimo ketvirtadienį priimtu sprendimu neįvesti naujo mokesčio už juridinių asmenų valdomus automobilius. Koalicijos suformuota Vyriausybė tikėjosi, kad iš šio mokesčio pavyks surinkti iki 300 mln. litų ir užkamšyti biudžete dėl finansų krizės atsiveriančias skyles.

Tačiau parlamentarams nepritarus įvesti naują mokestį, Vyriausybei tenka sukti galvą, iš kur gauti tuos 300 mln. litų.

Kol kas galutinai neapsispręsta, kaip užkimšti biudžete atsivėrusią skylę. Tai, pasak Vyriausybės vadovo, turėtų paaiškėti kitą savaitę. "Sutarta, kad per savaitę koalicijos partneriai pateiks pasiūlymus, kuriuos vėl apsvarstysime koalicijos taryboje", – po daugiau kaip valandą trukusio pasitarimo sakė premjeras.

Jis kol kas nenorėjo konkretizuoti, kokie galimi didesnių pajamų surinkimo į valstybės biudžetą būdai: "Dėl to bus apsispręsta vėliau. Būdai tie patys – labiau taupyti ir rasti daugiau pajamų."

Naujų mokesčių nebus

Valdantieji gana skeptiškai atsiliepė apie galimybę šiemet įvesti naujus mokesčius arba didinti esamus. "Kol kas nesvarstėme, ar didinti mokesčius", – sakė A.Kubilius.

Kiti koalicijos partneriai irgi nekalba apie naujus mokesčius. "Nemanau, kad šiemet kokie nors mokesčiai gali atsirasti", – teigė Liberalų sąjūdžio vadovas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Beje, jis išsiuntė Vyriausybei savo vadovaujamos ministerijos išvadą, tvirtinančią, kad netikslinga šiomis ekonominėmis sąlygomis įvesti mokestį už visus Lietuvoje registruotus automobilius. Toks pasiūlymas buvo atsiradęs, kai buvo svarstoma įvesti mokestį už tarnybinius automobilius. "Jis prieštarauja normaliai ekonominei logikai", – nukirto E.Masiulis.

Tiesa, Liberalų ir centro sąjungos lyderis Artūras Zuokas puse lūpų užsiminė, kad visų gyventojų automobilių apmokestinimo idėja yra visai teisinga. Tačiau jis pabrėžė, kad šiemet toks mokestis tikrai neatsiras, be to, jeigu mokestis ir bus įvestas, jis priklausys nuo automobilio amžiaus ir jo poveikio aplinkai.

Mažins valdiškas išlaidas

Vienintelis, kalbėjęs apie galimybę įvesti naują mokestį, buvo Tautos prisikėlimo partijos frakcijos seniūnas Laimontas Dinius. Jis tvirtino, kad ši partija siūlo pagalvoti, ar nevertėtų įvesti nekilnojamojo turto mokesčio. Tiesa, L.Dinius tvirtina, kad toks mokestis turėtų būti taikomas tik brangiam nekilnojamajam turtui ir būtų įvedamas neskubiai, pasvėrus visus už ir prieš.

Todėl atkreiptas dėmesys, kad jeigu nekilnojamojo turto mokestis būtų įvestas, jis atsirastų ne anksčiau kaip kitąmet.

Kaip spręsti šių metų biudžete atsiradusios spragos problemą, koalicijos partneriai tvirtina irgi turintys pasiūlymų. Pirmiausia kalbama apie biudžeto išlaidų taupymą, ypač skiriamų valstybės tarnybai.

A.Zuokas priminė ketvirtadienį priimtą Konstitucinio Teismo sprendimą, leidžiantį Seimo nariams ekonominiu sunkmečiu mažinti sau atlyginimus. "Tai būtų galima pritaikyti visai valstybės tarnybai ir surasti galimybių dar pataupyti biudžeto išlaidų valdininkų algų srityje", – sakė A.Zuokas.

Jam antrino E.Masiulis: "Manau, per mažai valstybė taupo. Turi ateiti antroji taupymo banga." Pasak susisiekimo ministro, išlaidas valstybei valdyti būtų galima nurėžti pavasario pabaigoje Seime svarstant pakoreguotą šių metų biudžetą.

Valdantieji kiek atsargiau vertina galimybę taupyti mažinant valstybės investicijas. Anot premjero, dar labiau nurėžus kelis šimtus milijonų litų nuo investicijų, šių pinigų negautų Lietuvos verslas, todėl jam reikėtų dar labiau susiveržti ir taip jau gerokai suveržtus diržus.

Griežia dantį ant A.Šemetos

Kurie iš galimų valstybės taupymo arba didesnių pajamų surinkimo į biudžetą būdų bus pasirinkti, gali paaiškėti po savaitės arba kiek vėliau, kai tuos pasiūlymus įvertins Finansų ministerija.

Beje, kai kurie koalicijos partneriai griežia dantį ant konservatorių deleguoto finansų ministro Algirdo Šemetos. Liberalcentristų lyderis teigia, kad Finansų ministerijos vadovas ir apskritai Tėvynės sąjunga galėtų labiau įsiklausyti į įvairius pasiūlymus, kaip tvarkyti valstybės finansų padėtį. O paklaustas, iš kur turėtų būti paimti 300 mln. litų, kurie prarandami dėl to, kad nebus įvestas mokestis už tarnybinius automobilius, A.Zuokas suirzęs atrėžė: "Yra finansų ministras, kuris turėtų galvoti apie tai, iš kur gauti pinigų."

Vis dėlto koalicijos partneriai tikina, kad valdančioji dauguma tebėra gyvybinga ir turi perspektyvą. "Koalicija tvirta ir mes visas problemas tardamiesi išspręsime", – sakė L.Dinius. "Koalicija stabili, bet diskusijų dėl geresnių sprendimų joje buvo, yra ir dar tikrai bus", – pridūrė A.Zuokas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų