Pereiti į pagrindinį turinį

Artėjantis mokslo metų startas: nėra nei iš ko mokyti, nei kam

2024-08-22 16:47

Streikavę mokytojai prieš naujus mokslo metus susitiko su ministre ir išdėstė problemas: nėra vadovėlių, neaiškumai dėl įtraukiojo ugdymo, dėl neadekvačių algų ir darbo krūvio paliekantys darbą mokytojai. Ministrė pripažįsta, problemų daug ir nė neslepia, kad ne visas jas pavyks išspręsti. Visgi Vyriausybė nusprendė nuo rugsėjo mokytojams algas kelti daugiau nei planuota.

S. Lisausko / BNS nuotr.

Kone 400 mokytojų iš visos Lietuvos suvažiavo į Birštoną ir tris dienas ieškojo sprendimų, kaip pasiruošti naujiems mokslo metams. Anksčiau streikavę mokytojai sako, kad šiemet laukia dar didesnė problema negu pernai. Rugsėjo 1-oji labai greitai, tačiau vadovėlių dar nėra.

„Mokytojai sukasi kaip gali: verčiasi per galvą, kopijuoja iš kažkur medžiagą, ima legalią arba ją vagia, nes jos tiesiog nėra“, – pasakojo Elektrėnų „Ąžuolyno“ progimnazijos mokytojas Aivaras Dočkus.

Ministrė problemą žino, bet jos atsakymai neguodžia – vadovėlių nebus, ministerija ruoš metodines medžiagas, kurias mokytojai turėtų patys susirasti.

„Visų naujų vadovėlių nebus. Trūkstamos medžiagos dalis ruošiama vadovėliais, kita dalis metodinės medžiagos pavidalu“, – aiškino švietimo, mokslo ir sporto ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Tačiau mokytojai sako, kad tai papildomas darbo krūvis.

„Gaila, kad švietimas niekaip neišsikapsto iš pelkės“, – nusivylimo neslėpė Vilniaus „Juventos“ gimnazijos mokytoja Lilija Jankeliūnienė.

Gaila, kad švietimas niekaip neišsikapsto iš pelkės.

Bet ministrė paruošė dovanėlę. Vyriausybė nutarė nuo rugsėjo algas mokytojams didinti 15,5 proc., vietoje žadėtų 10 proc.

„Įsipareigojimas iš Vyriausybės pusės nuo rugsėjo 1 d. pakelti atlyginimą 10 proc., plius 5,5 proc. pagal pasiruošimą už papildomą darbą arba pasiruošimą dėl atnaujintų programų“, – pranešė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Skirtingiems mokytojams algos kils skirtingai, o ir papildomas 5,5 proc. algų pakėlimas už papildomą darbą su galiojimo data – iki kitų metų vasaros.

„Tai neteisybės atitaisymas su tokiu skaičiavimu. Manau, kad vėliau viskas turėtų eiti per koeficientus, bet tai priklausys nuo kitų politinių formacijų“, – kalbėjo švietimo, mokslo ir sporto ministrė.

„Yra abejonių, ar bus skaidru, ar pinigai pasieks mokytojus, ar nepriklausys nuo vadovų malonių. Turbūt problemų bus“, – sakė Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas.

Bet viena bėda ne bėda. Rugsėjį Lietuvos mokyklos pasitinka trūkstant 650 mokytojų.

„Esant tokiai betvarkei jaunimas nestoja, nebus mokytojų, bus tikrai didžiulės problemos, kai vienas mokytojas šnekės, o kameros transliuos jo pamoką į neaišku kiek klasių, kiek mokyklų“, – teigė Šilutės gimnazijos mokytojas Jonas Jaunius. 

Ministrė lygina Lietuvą su visu pasauliu. Guodžiasi, jog visur tendencijos tos pačios.

Mokytojai prašė ministerijos panaikinti privalomą mokymąsi birželio mėnesį, kuris esą jokios naudos neduoda, bei dar kartą apsvarstyti įtraukiojo ugdymo modelį, kai į įprastas klases sugužės specialiųjų poreikių moksleiviai.

„Profesija nepatraukli, jeigu sąlygos blogės dėl įtraukiojo, yra daug svarstymų trauktis iš sistemos, jeigu nebus užtikrintas mokytojų saugumas“, – pabrėžė A. Navickas.

Nuo rugsėjo mokyklos turi būti pasirengusios priimti specialiųjų ugdymosi poreikių turinčius vaikus, jei to pageidauja jų tėvai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų