Pereiti į pagrindinį turinį

Asmenvardžiai dokumentuose originalo kalba: ką apie tai mano gyventojai?

2022-01-12 14:57 diena.lt inf.

Ką gyventojai mano apie siūlymą asmens tapatybės dokumentuose asmenvardžius rašyti originalo kalba? – klausė LNK.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / I. Gelūno / BNS nuotr.

„Galvoju, kad reikėtų sulietuvinti, bet parašyti ir originalo kalba, nes dabar pas mus taip yra. Mano vyras yra ukrainietis, jo pavardė užrašyta anglų kalba ir mums dabar labai daug problemų kyla. Jei būtų, pavyzdžiui, ir lietuviškas, ir angliškas pavadinimas, galvoju, kad būtų žymiai paprasčiau“, – svarstė žurnalistų kalbinta moteris.

Pasak jos, daugiausia problemų kyla Lietuvoje, nes moters ir jos vyro pavardės skiriasi. O vykstant į užsienį yra užrašyta anglų kalba.

„Turbūt reikėtų. Pavardė yra pavardė – kad būtų originali. Problemų čia nekiltų“, – įsitikinusi kita pašnekovė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Nematau problemos. Čia – požiūrio klausimas. Problemos – galvose. Manau, kad jei žmogus turi savo prigimtį, ta prigimtis gali ir dokumentuose atsispindėti. Aš irgi norėčiau, kad mano dokumentuose būtų „ž“, „š“. Anglų kalboje yra taip, kaip yra, bet nemanau, kad čia mes kažkaip nusižengiame“, – savo nuomonę išsakė ir sutiktas vyras.

„Manau, kad jokios problemos tame nėra – žmonės vis tiek įskaitys, o jei neįskaitys, galima paties žmogaus paklausti vardo. Manau, kad žmonės nusipelnė turėti savo vardą parašytą tokį, koks jis yra“, – antrino mergina.

Primename, kad Seimas žengė dar vieną žingsnį, kad būtų įteisinta originali vardų ir pavardžių rašyba lotyniško pagrindo rašmenimis asmens dokumentuose.

Parlamentarai antradienį po svarstymo 83 balsais „už“, 29 „prieš“ ir septyniems Seimo nariams susilaikius pritarė tokiam Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatymo projektui. Dar liko vienas balsavimas dėl įstatymo priėmimo.

Originalios asmenvardžių rašybos šalininkai per diskusiją teigė, jog asmenvardis yra tapatybės dalis ir turi būti saugomas, oponentai tvirtino, kad leidus dokumentuose rašyti nelietuviškos abėcėlės raides „x“, „w“ ir „q“ bus paniekintas valstybinės lietuvių kalbos statusas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų