Pereiti į pagrindinį turinį

Audra politinėje stiklinėje

2009-07-17 09:10
Staigmena: būrį politikos naujokų į Seimą atvedęs A.Valinskas tikriausiai nesitikėjo, kad jie iš jo gali pabandyti atimti partiją.
Staigmena: būrį politikos naujokų į Seimą atvedęs A.Valinskas tikriausiai nesitikėjo, kad jie iš jo gali pabandyti atimti partiją. / Roko Medonio nuotr.

Su Seimo pirmininku, Tautos prisikėlimo partijos (TPP) lyderiu Arūnu Valinsku nesutarianti dalis šios partijos parlamentinės frakcijos narių sukilo, pasimuistė, bet supratę, kad nieko dora nepeš, ėmė rimti.

Aiškinosi pas premjerą

Po to, kai trečiadienio vakarą nuo TPP frakcijos atskilo keli nariai ir įsteigė savo frakciją, pavadintą "Ąžuolo" vardu, imta spėlioti, ar tai nesugriaus valdančiosios koalicijos, ar neišvers A.Valinsko iš Seimo pirmininko posto, pagaliau, ar pakaks balsų iš naujo patvirtinti Andriaus Kubiliaus kandidatūrą į ministrus pirmininkus.

Bet iki vakarykštės popietės dauguma nuogąstavimų išsisklaidė kaip dūmas.

Dar trečiadienio vakarą A.Valinską remianti aštuonių Seimo narių "Ąžuolo" frakcija, Laimonto Diniaus vadovaujama "maištinga" dvylikos narių TPP frakcija, taip pat didžiausios koalicijoje Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas Jurgis Razma apsilankė pas premjerą namuose Turniškėse.

Kelias valandas trukusiame neformaliame susitikime ieškota sutarimo tarp abiejų TPP flangų, kurie išsiskyrė dėl skirtingo požiūrio į Vyriausybės performavimą. L.Diniaus šalininkai norėjo keisti dabartinius TPP deleguotus aplinkos ir kultūros ministrus Gediminą Kazlauską ir Remigijų Vilkaitį, taip pat siekė trečio ministro portfelio. A.Valinskas ir "Ąžuolo" frakcijos nariai tam prieštaravo, tvirtindami, kad neleis šantažuoti koalicijos partnerių ir premjero.

Neoficialiomis žiniomis, per susitikimą pas premjerą A.Valinskas svaidėsi priekaištais TPP frakcijoje likusiam dvyliktukui, ypač kai kuriems jo atstovams, pavyzdžiui, anksčiau artimu Seimo pirmininko bendražygiu laikytam TPP frakcijos seniūno pavaduotojui Aleksandrui Sacharukui. Pats Seimo pirmininkas nekomentuoja susitikimo rezultatų.

Jau nieko nenori

Nors po susitikimo A.Kubiliaus namuose nepranešta apie kokius nors susitarimus dėl būsimo TPP ir "Ąžuolo" frakcijų darbo koalicijoje ir Vyriausybėje, jau vakar paaiškėjo, kad L.Diniaus šalininkai rimsta.

TPP frakcijos seniūnas pareiškė nebeturįs pretenzijų dėl ministrų postų atnaujintoje koalicinėje Vyriausybėje. "Jeigu premjeras su Prezidente nuspręs skirti dabartinius ministrus, mes tam neprieštarausime", – vakar sakė L.Dinius.

Kita vertus, L.Dinius pabrėžė, kad TPP frakcija išlieka valdančiosios koalicijos narė, su kuria esą reikės skaitytis kitiems partneriams.

TPP frakcijos posėdyje taip pat pabrėžta, kad ji neturi jokių pretenzijų ir priekaištų nuo frakcijos atskilusiems ir "Ąžuolo" frakciją sukūrusiems Seimo nariams. TPP frakcija taip pat informavo, kad remia A.Kubiliaus kandidatūrą į premjerus ir kad nekels klausimo dėl nepasitikėjimo A.Valinsku kaip Seimo pirmininku.

TPP frakcijos seniūnas nenorėjo sutikti, kad jis ir jo vadovaujama frakcija, suvokusi, kad gali būti išmesta iš valdančiosios koalicijos, atsisako visų buvusių pretenzijų. "Tikrai taip nėra. Mes niekur neišėjome iš frakcijos ir iš koalicijos, mes nekėlėme jokių oficialių sąlygų, tik kelis reikalavimus Vyriausybei, į kuriuos, beje, jau yra pažadėta atsižvelgti", – sakė L.Dinius.

Siūlosi kitoms frakcijoms

Gali būti, kad kai kurie dabartiniai TPP frakcijos nariai papildys A.Valinską remiančią "Ąžuolo" frakciją.

Ši kol kas turi aštuonis narius, bet tvirtina, kad gali atsirasti ir daugiau.

Tiesa, abi skilusios frakcijos dalys taip pat ieško, prie ko prisiglausti. TPP frakcija jau rado bendrą kalbą su Liberalų ir centro sąjungos frakcija, o "Ąžuolo" frakcija vakar vakare su Liberalų sąjūdžio frakcija pasirašė susitarimą dėl koalicijos sudarymo.

Beje, gali būti, jog netrukus neliks nei šių dviejų frakcijų, nei TPP, nes "Ąžuolo" frakcijai priklausantys A.Valinsko šalininkai artimiausiu metu ketina rengti partijos valdybos posėdį ir svarstyti klausimą dėl keturių partijos narių pašalinimo. BNS žiniomis, valdyba ketina siūlyti iš TPP narių išbraukti Seimo narius A.Sacharuką, L.Dinių, Ligitą Kernagį ir aplinkos viceministrą Valdemarą Stančiką.

Buvusius bendražygius šalinti iš partijos grasina ir kita stovykla, penktadienį šauksianti TPP frakcijos prezidiumo posėdį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų