Pereiti į pagrindinį turinį

Biudžeto rėtyje – vis daugiau skylių

2009-04-17 09:00
Biudžeto rėtyje – vis daugiau skylių
Biudžeto rėtyje – vis daugiau skylių / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr. Bėdos: A.Kubilius (kairėje) ir R.Dagys praneša vis blogesnes naujienas.

Vyriausybės pastangos įtikinti opoziciją mažinti šių metų biudžetą Seime vėl peraugo į politinius konfliktus. Socialdemokratai ir konservatoriai darsyk susiginčijo, kurie iš jų kaltesni dėl valstybės finansų skylės.

Visų pagrindinių mokesčių pajamos pirmą šių metų ketvirtį buvo mažesnės, nei prognozuota gruodį. Andriaus Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė numato, kad biudžeto pajamos šiemet gali būti beveik 4 mlrd. litų mažesnės, nei planuota pernai gruodį.

Finansų ministras Algirdas Šemeta, remdamasis statistiniais duomenimis, vakar per Vyriausybės valandą Seime išsakė prognozę, kad algos Lietuvoje pradės mažėti. Esą tai neišvengiama dėl prastėjančios šalies ūkio padėties.

Daugiausia įtakos smukusiam mokesčių surinkimui turėjo nesurenkami vartojimo mokesčiai – pridėtinės vertės mokestis (PVM) ir akcizai. PVM surinkimas, ministro teigimu, mažėjo dėl smukusios mažmeninės prekybos apimties ir gerokai sumažėjusio importo.

Neįgyvendintas ir gyventojų pajamų mokesčio (GPM) surinkimo planas. Ministras pripažįsta, kad GPM surinkimas ir toliau bus problematiškas dėl augančio nedarbo bei prognozuojamo darbo užmokesčio mažėjimo. Pelno mokesčio surinkimas taip pat atrodo niūriai.

PVM šiemet surinkta 580 mln. litų mažiau, nei planuota, akcizų – 135 mln. litų mažiau, o pelno mokesčio surinkta 129,4 mln. litų mažiau, nei planuota.

A.Šemeta ragino Seimo narius skubiai apsispręsti dėl biudžeto karpymo, nes to esą reikalauja šalies makroekonominė padėtis.

Tačiau opozicija puolė kritikuoti valdančiųjų įvykdytą mokesčių reformą – esą būtent žaidimas su mokesčių tarifais yra pagrindinė biudžeto skylių priežastis. "Labai didelę ir daug didesnę žalą atnešė jūsų vykdyta mokesčių politika. Jūsų atsakomybė yra šimtą kartų didesnė", – socialdemokratų frakcijos seniūnui Zigmantui Balčyčiui atkirto A.Šemeta.

Ne ką geresnėmis žiniomis Vyriausybės valandoje galėjo pasidalyti ir socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys.

Jam didžiausią galvos skausmą kelia "Sodros" biudžeto padėtis. "Sodros" pajamos gerokai kuklesnės, nei planuota, o išlaidos dėl didėjančio nedarbo auga kaip ant mielių. Per pirmus tris šių metų mėnesius "Sodra" negavo 158,8 mln. litų suplanuotų pajamų.

Negalutiniais duomenimis, kovą šalyje atleista 47 tūkst. žmonių daugiau, nei priimta į darbą. Be to, dvigubai padidėjo laikas, kurį šalies dirbantieji praleidžia nemokamose atostogose. Auga ir įmonių skolos "Sodrai", dėl nevykdomų įsipareigojimų užblokuotos daugybės bendrovių sąskaitos. Verslo skolos "Sodrai", ministro skaičiavimais, siekia apie 250 mln. litų.

R.J.Dagys tikino, kad sunkmečiu žmonės vis dažniau bando pelnytis iš "Sodros". Anot ministro, "Sodra" negali atsiginti ligonių. Per šiuos tris mėnesius ligos išmokos išaugo 76 proc. – nuo 53 mln. litų iki 94 mln. litų. Ministras įsitikinęs, kad dauguma ligonių ne serga, o taip prasimano pinigų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų