Pereiti į pagrindinį turinį

Dešinieji erzina A.Brazauską

2008-12-05 09:00
Dešinieji erzina A.Brazauską
Dešinieji erzina A.Brazauską / Roko Medonio nuotr. Ištikimybė: G.Kirkilas (dešinėje) savo pirmtaką A.Brazauską pasiryžęs apginti nuo konservatorių.

Valdantieji Seime įregistravo siūlymą kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) dėl 2004 m. įvykdyto "Lietuvos dujų" akcijų pardavimo "Gazprom". Esą Algirdo Brazausko Vyriausybė pagrindinį šalies įstatymą pažeidė net kelis kartus.

Regi bent penkis pažeidimus

Siūlymo iniciatorius konservatorius Jurgis Razma dienraščiui teigė, esą A.Brazausko Ministrų kabineto sprendimai, kuriais "Lietuvos dujų" akcijos perleistos "Gazprom", gali pažeisti net keletą Konstitucijos straipsnių.

Konservatoriaus manymu, tuometė Vyriausybė ir kitos už privatizavimą atsakingos institucijos galėjo pažeisti net penkis pagrindinio šalies įstatymo punktus: 5 straipsnio 3 dalį ("Valdžios įstaigos tarnauja žmonėms"), 46 straipsnio 3 ir 5 dalis ("Valstybė remia visuomenei naudingas ūkines pastangas ir iniciatyvą" bei "Valstybė gina vartotojo interesus"), 128 straipsnio 1 dalį ("Sprendimus dėl valstybinės paskolos ir valstybės kitų esminių turtinių įsipareigojimų priima Seimas Vyriausybės siūlymu") ir Konstitucijoje įtvirtintą teisinės valstybės principą.

"Politinė ir moralinė atsakomybė tuos sprendimus priėmusiems asmenims būtų tikrai aiški. O praktines pasekmes reikėtų žiūrėti, gal neužbėkim įvykiams už akių", – galbūt antikonstitucinio "Lietuvos dujų" privatizavimo pasekmes aiškino J.Razma.

Įtariamųjų – labai daug

Vis dėlto galimų nusidėjėlių ratas labai platus. "Nenorėčiau svaidytis kaltinimais, kol nėra KT išvados. Jeigu būtų išvada dėl privatizavimo prieštaravimo Konstitucijai, tada, žinoma, tuometės Vyriausybės nariai, balsavę už tuos nutarimus, ir būtų pagrindiniai už tai atsakingi asmenys. Taip pat – tie pareigūnai iš vyriausybės institucijų, kurie tuos sprendimus ruošė, revizavo, kaip teisininkai rašė, kad teisine prasme viskas yra gerai", – vardijo J.Razma.

"Lietuvos dujų" privatizavimą politikas lygina su ne mažiau prieštaringai vertinta "Alitos" privatizavimo istorija. KT nustatė, kad 2003 m. Vyriausybės nutarimas prieštaravo Konstitucijai, bet kol kas niekam neteko atsakyti už pažeidimus.

G.Kirkilas: tai propaganda

Laikinasis premjeras Gediminas Kirkilas konservatorių bandymus kreiptis į KT vertina ironiškai: "Manau, kad tai propagandiniai dalykai."

Pasak jo, "Lietuvos dujų" privatizavimas Lietuvai ne tik nepadarė žalos, bet netgi atnešė nemažai naudos. "Mes ilgą laiką turėjome labai daug lengvatų, buitiniams vartotojams buvo daug mažesnės kainos. Propagandiniu požiūriu konservatoriai mėgina pasiteisinti. Jų sprendimas dėl dujų kainų reguliavimo buvo klaidingas, dėl to visiems žmonėms pakilo kainos. Dabar jie imsis propagandinių veiksmų: kad čia neteisėta, neteisinga. Aš tuo visiškai nesistebiu", – ironizavo A.Brazausko įpėdinis.

Laikinojo premjero žodžiais, tai, kad buvo parduotos "Lietuvos dujų" akcijos "Gazprom", Lietuvai leido kasmet sutaupyti po 40–50 mln. litų. "Dabar tuos pinigus prarandame. Tai kas kam mokėjo? Šiuo atveju kaip tik "Gazprom" mokėjo mums", – tikino socialdemokratų lyderis.


"Lietuvos dujų" kaina

2004 m. "Gazprom" ir Vokietijos koncernas "Eon Ruhrgas" už du 34 proc. "Lietuvos dujų" akcijų paketus sumokėjo po 100 mln. litų.

2005 m. naujieji įmonės savininkai perkainavo "Lietuvos dujų" turtą: nustatyta, kad įmonės įstatinis kapitalas ir jos valdomo turto vertė buvo beveik 2 mlrd. litų – dešimt kartų daugiau, nei už 68 proc. įmonės akcijų sumokėjo "Gazprom" ir vokiečiai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų