Pereiti į pagrindinį turinį

D.Grybauskaitė gąsdina klanus

2009-03-07 09:00
D.Grybauskaitė gąsdina klanus
D.Grybauskaitė gąsdina klanus / Mindaugo Ažušilio nuotr. Įvertinimas: D.Grybauskaitės manymu, ligšiolinės valdžios Lietuvą vedė į susinaikinimą.

Prezidento posto siekianti eurokomisarė Dalia Grybauskaitė didžiausia Lietuvos problema laiko korupcinių grupuočių įsigalėjimą ir pagrindiniu savo tikslu nurodo kovą su jomis.

"Einu tam, kad pakeisčiau šalyje nusistovėjusią korupcinę sistemą", – vakar kalbėdama Lietuvos radijo laidoje sakė D.Grybauskaitė.

Jos teigimu, per pastaruosius 20 metų Lietuvoje sukurta valstybė, diferencijavusi piliečius į labai turtingus ir skurdžius.

"Vidurinio sluoksnio neturime, monopolizavome savo ūkį, leidome monopolijoms užauginti didžiulį apetitą ir beveik eksploatuoti arba engti mūsų piliečius", – tvirtino pretendentė į kandidatus prezidento rinkimuose.

Be ekonomikos monopolizacijos, kaip didžiausią Lietuvos problemą D.Grybauskaitė nurodė ir oligarchizaciją, kurią apibrėžė kaip verslo, žiniasklaidos ir politikos korupcijos įsigalėjimą.

"Mažai valstybei, kuri yra atvira, daug išteklių neturi, šalies monopolizacija ir jos oligarchizacija yra kelias į niekur. Tai mūsų išlikimo klausimas: ar, galų gale, valstybė ir jos ekonomika dirbs savo piliečiams, ar tiktai grupelei mūsų, labai mažai grupelei piliečių. Todėl demonopolizacija – visos ekonomikos, ypač energetiniame sektoriuje – bus vienas iš mano pagrindinių tikslų", – pabrėžė D.Grybauskaitė.

Vienas ryškiausių Lietuvos oligarchizacijos pavyzdžių, pasak D.Grybauskaitės, esąs "Leo LT" projektas.

"Leo LT" projektą vertinu kaip Lietuvos didžiausią oligarchizacijos pavyzdį. <...> Dabar, manau, reikia keisti įstatymą, keisti valdymą ir klausimas, ar apskritai šis junginys naudingas valstybei, ar jis turi išlikti, koks jis dabar yra. Mano atsakymas būtų vienareikšmiškas – jis turi būti absoliučiai keičiamas arba iš viso turime galvoti, ar jo reikia", – tvirtino kandidatė į prezidentus.

Ligšiolinę Lietuvos valdžios ir teisėsaugos institucijų kovą su korupcija D.Grybauskaitė vertino skeptiškai ir teigė, jog ta kova veikiau imituojama. "Matau tiktai daugiau kovos su korupcija tokią dūmų uždangą, kai <...> randami labai maži nusikaltimai, o ta politinė, tikrai rimta ekonominė korupcija beveik yra nepaliesta", – kalbėjo eurokomisarė.

Paklausta, ar klanai, su kuriais ketinanti kovoti, nesugebės jos palenkti savo valiai, D.Grybauskaitė sakė: "Jau nesu tokia jauna ir galiu pasakyti, kad kiek žinau save ir matau – charakterio ypatybės – tai yra tai, ko tikrai klanai turėtų bijoti. Manęs niekas nevaldys, esu nepriklausoma, būsiu tokia ir darysiu tik tuos sprendimus, kurie tuo metu, manysiu, yra būtini ir neišvengiami."

Eurokomisarė taip pat negailėjo kritikos Lietuvos užsienio politikai. Anot jos, Lietuvos užsienio politika "labai graži ir rezultatyvi" buvo tik iki pasiektos narystės ES ir NATO. Vėliau prioritetai tapo "šiek tiek disbalansuoti", daug dėmesio skiriant posovietinėms šalims ir mažiau – Vakarų Europai.

"Vakarų Europoje iki šiol neturime ryškių ir gerų draugų", – tvirtino D.Grybauskaitė. Pasak jos, Lietuvos užsienio politika turi tapti "labiau balansuota".

Kalbėdama apie santykius su Rusija, D.Grybauskaitė įvertino, kad iki šiol "elgėmės kaip savimi nepasitikinti tauta".


Sudarytas rinkimų štabas

Dalios Grybauskaitės rinkimų štabas savo veiklą pradės kitą savaitę. Štabui vadovaus jokiai politinei partijai nepriklausantis teisininkas Vitas Vasiliauskas.

Jis nuo kovo 12 d. rinkimų laikotarpiui sustabdo savo veiklą advokatų kontoroje "Lideika, Petrauskas, Valiūnas ir partneriai LAWIN".

V.Vasiliausko pavaduotoja rinkimų štabe bus Užsienio reikalų ministerijos trečioji sekretorė Jovita Pranevičiūtė. Ji savo veiklą diplomatinėje tarnyboje stabdys kitos savaitės viduryje.

Iždininkės pareigas užims Jolanta Žutautienė, iki šiol dirbusi D.Grybauskaitės padėjėja Europos Komisijoje.

Kandidatės susitikimus su visuomene koordinuos Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos biuro atstovė Gaja Bartusevičiūtė, o interneto svetainę prižiūrės UAB "Agentūra Motif" vadovas Liudas Zakarevičius. Ieva Baubinaitė, savaitraščio "Atgimimas" žurnalistė, štabe bus atsakinga už savanorių veiklos koordinavimą.

D.Grybauskaitės rinkimų štabas įsikurs nuomojamose patalpose Vilniuje, Pamėnkalnio gatvėje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų