Pereiti į pagrindinį turinį

D.Grybauskaitės durys visada atviros

2009-03-07 09:00
D.Grybauskaitės durys visada atviros
D.Grybauskaitės durys visada atviros / Europos Komisijos nuotr. Pripažinimas: pertvarkant Europos Komisiją, mažos ir nelabai įtakingos Lietuvos atstovė D.Grybauskaitė (pirma iš kairės) netikėtai tapo atsakinga už ES biudžetą – vieną svarbiausių komisijos darbo sričių.

Metų komisarės titulą pelniusi Dalia Grybauskaitė labiausiai vertina savo pavaldinių Europos Komisijoje laiku atliktas užduotis, atsakomybės pojūtį, darbštumą ir pasiaukojimą.

Kava su komisare

Ankstų rytą eurokomisarė D.Grybauskaitė sėda prie automobilio vairo ir važiuoja į darbą: "Turiu vairuotojo pažymėjimą ir labai mėgstu vairuoti. Ir galiu prisipažinti, kad į darbą Briuselyje važinėju pati, iš darbo – taip pat. Vairuotojo paslaugomis naudojuosi tik dieną. Visi komisarai turi du vairuotojus, o aš pasakiau: man užteks vieno."

Savo kabineto duris pareigūnė praveria šiek tiek prieš septynias. Tokia jos, vyturio, savybė.

"Komisarės kava" – taip neįpareigojamai vadinasi kasdienis komisarės kabineto darbuotojų susirinkimas. Galima sakyti, D.Grybauskaitės pavaldiniams pasisekė. Kalbama, kad jie bene vieninteliai visame Europos Komisijos pastate kasdien bendraujantys su savo komisare. Kai kurie komisarų nemato savaičių savaitėmis, o norėdami su jais pasitarti, turi derėtis dėl priėmimo.

"Man svarbu žinoti darbuotojų nuomonę ir rūpi, kad jie žinotų, ką aš manau. Vėliau nei pavaldinių, nei jų darbotvarkės nekontroliuoju, man svarbiausias jų veiklos rezultatas ir tai pasiteisina: bendraudami su kitų kabinetų specialistais, mano žmonės yra geriau pasirengę ir labiau pasitiki savimi, nes jie žino mano nuomonę kiekvienu klausimu", – žurnalui "Victoria" yra pasakojusi D.Grybauskaitė. Jos durys darbuotojams visada atviros.

Karjera Vakaruose garantuota

Eurokomisarės pasirinkta darbo organizavimo strategija veikia. 2005 m. savaitraštis "European Voice" paskelbė D.Grybauskaitę Metų komisare. Kelias iki tokio įvertinimo nebuvo vienadienis.

Pirmąsyk deleguota į Europos Komisiją D.Grybauskaitė buvo paskirta dirbti švietimo ir kultūros srityje. Tačiau po pusmečio pertvarkant komisiją mažos ir nelabai įtakingos Lietuvos atstovė netikėtai tapo atsakinga už ES biudžetą – vieną svarbiausių komisijos darbo sričių.

"Karjera Vakaruose – ir Briuselyje, ir ES – yra įdomi ir man iš esmės yra garantuota, bet laikmetis privertė pasižiūrėti į daug ką kitaip. Pirmiausia galvoju apie savo pareigą, darbą, o tik paskui apie save. Sunkmetis privertė apsispręsti ir savo patirtį pasiūlyti Lietuvos žmonėms. Iliuzijų, kad tokiomis sąlygomis mane ilgai vertins gerai, neturiu, žinau, kad reikės prisiimti atsakomybės naštą, ja pasidalyti ir netgi būti baramai. Bet noriu ir galiu pamėginti padėti savo šaliai", – kalbėjo karjeros užsienyje kol kas atsisakanti D.Grybauskaitė.

Visuomenės apklausos rodo, kad prezidento rinkimams vykstant šiandien, ji laimėtų pirmajame rinkimų ture. Jūsų ekscelencija – taip į ją norėtų kreiptis didžiuma rinkėjų.

D.Grybauskaitė savo populiarumą pelnė dirbdama eurokomisare, kai keliskart per metus atvykusi į Lietuvą principingai ir argumentuotai kritikuodavo šalies valdžią.

Stalas be dokumentų šūsnies

"Esu labai griežta, reikli sau ir savo pavaldiniams. Labiausiai vertinu laiku atliktas užduotis, atsakomybės pojūtį, darbštumą ir pasiaukojimą", – taip save apibūdina D.Grybauskaitė.

Jos rinkimų štabe dirbs vos saujelė žmonių. "Tai bus darbštuolių ir darbininkų, o ne žymių vardų grupė", – sakė kandidatė į prezidentus. Dalytis atsakomybe ir pareigomis su kitais ji visada mokėjo.

Kandidatė į prezidentus įsitikinusi: stalą nuklojusios dokumentų šūsnys rodo ne vadovo užimtumą ir kompetenciją, o tai, kad jis prastas lyderis, nes pats atlieka daug funkcijų užuot kai kurias patikėjęs pavaldiniams.

"Kopiant karjeros laiptais, vadovaujant vis didesniam pavaldinių skaičiui ir sprendžiant vis reikšmingesnes problemas, būtina suvokti, kad negali visko sutelkti savo rankose. Siaurėjant tokios piramidės viršui ir platėjant pagrindui, atsakomybę skirstyti yra labai svarbu, nes piramidės negali išlaikyti vienas žmogus. Bet sprendimus priimu aš", – žurnalui "Victoria" yra sakiusi D.Grybauskaitė.

Jos pavaldiniai džiaugiasi, kad gindami savo kabineto nuomonę visada jaučia pagarbą, kurią D.Grybauskaitė yra užsitarnavusi Europos Komisijoje.


Trys "ne"

Viena realiausių kandidačių užimti Lietuvos prezidento postą eurokomisarė Dalia Grybauskaitė prieš savaitę atmetė jau kurį laiką puse lūpų išsakomas abejones apie galimą jos homoseksualumą. Į klausimą apie seksualinę orientaciją D.Grybauskaitė atsakė, kad nėra lesbietė: "Jei klausiate, ar aš lesbietė, ne, nesu." Be to, politikė atmetė teiginius, kad gyvenant be draugo, atsiveria tuštuma: "Taip susiklostė gyvenimas. Tuštumos nėra, gyvenimas labai užpildytas įvairiais darbais."

D.Grybauskaitė paneigė kaltinimus bendradarbiavus su buvusiu sovietų saugumu. "Neturėjau jokių ryšių su KGB. Tarybiniais laikais karjeros sparčiai nedariau. KGB buvau neįdomus egzempliorius, nes studijuodama Leningrado universitete vakariniame skyriuje dirbau eiline darbininke kailių fabrike, kuriame teko dirbti sunkų fizinį darbą stumdant karučius", – klausiama apie ryšius su KGB sakė D.Grybauskaitė.

Pretendentė dalyvauti ir laimėti prezidento rinkimus taip pat atmetė visus įtarimus, kad gali būti buvusio prezidento ir premjero, socialdemokratų patriarcho Algirdo Brazausko statytinė. "Dar prieš pradėdama dirbti su A.Brazausku jo vadovaujamoje Vyriausybėje, dirbau su ponu Andriumi Kubiliumi, buvau finansų viceministrė, kai buvo sunkus laikotarpis Lietuvoje. Taigi palaiko mane ir A.Brazauskas, ir A.Kubilius. Vadinasi, galima būtų traktuoti, kad aš ir A.Kubiliaus žmogus, o finale, manau, kad aš esu savęs pačios žmogus", – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų