Pereiti į pagrindinį turinį

Per dvejus metus į Baltarusiją vykstančių Lietuvos piliečių sumažėjo penkis kartus

2024-09-02 14:21 diena.lt inf.

Per dvejus metus į Baltarusiją vykstančių Lietuvos piliečių sumažėjo penkis kartus, pirmadienį pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Šių metų rugpjūtį į kaimyninę valstybę Lietuvos piliečiai vyko 10 tūkst. kartų. 2022-ųjų rugpjūtį šis skaičius siekė 50 tūkst. kartų, o praėjusių metų rugpjūtį – 33 tūkst. kartų.

VSAT duomenimis, šių metų rugpjūtį per pasienio kontrolės punktus Lietuvos sieną į Baltarusiją Lietuvos piliečiai kirto 10 tūkst. 20 kartų. Kai kurie jų taip keliavo ne po kartą, nes vadinamųjų unikalių išvykusiųjų skaičius buvo 7358.

2022 metų balandį Baltarusija propagandos tikslais įvedė vadinamąjį bevizį režimą Lietuvos piliečiams. Dalis jų, ypač iš pasienio su Baltarusija rajonų, pradėjo dažniau vykti į kaimyninę šalį.

Daugiausia kelionių į Baltarusiją per visą šį laikotarpį fiksuota 2022 metų liepą. Tą mėnesį Lietuvos piliečiai sieną į Baltarusiją kirto 56 tūkst. 48 kartus. Vėliau šis skaičius ėmė mažėti. Pavyzdžiui, pernai sausį fiksuoti 36 tūkst. 379 kirtimai, o gruodį – 16 tūkst. 930.

Šių metų vasarį Lietuvos piliečiai į Baltarusiją dar vyko 20 tūkst. 174 kartus, o kovą – jau tik 8903 kartus.

„Esminis lūžis įvyko šių metų kovą, kai Lietuva pasienyje su Baltarusija uždarė dar du tarptautinius pasienio kontrolės punktus – Raigardo ir Lavoriškių. Beje, 2023-iųjų rugpjūtį sustabdyta Tverečiaus ir Šumsko punktų veikla“, – teigiama VSAT pranešime.

VSAT, kaip ir kitos Lietuvos institucijos, šalies piliečius yra įspėjusios apie grėsmes, kylančias vykstant į Baltarusiją. Žvalgyba yra įspėjusi Lietuvos piliečius, kad vykdami į kaimyninę valstybę, jie gali būti verbuojami priešiškų specialiųjų tyrimų tarnybų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų