Pereiti į pagrindinį turinį

E. Dobrowolska apie kompensacijas buvusiems įtariamiesiems: akivaizdu, kad klausimų dar likę

2024-09-05 11:51

Į dar neišrinktus, bet būsimus Seimo narius ir Vyriausybę kreipėsi advokatai. Vienas jų siekių, kad sulaikytas žmogus, kuriam buvo nutrauktas ikiteisminis tyrimas, gautų valstybės kompensaciją.

LNK stop kadras

Skambiai pradėtas ikiteisminis tyrimas, sulaikymas ir areštinė. Vėliau paaiškėjo, jog visa tai dėl nieko. Laurynas Suodaitis prisiminė etapą, kai pačiam teko pakliūti į teisėsaugos akiratį.

„Laisvės suvaržymas turėtų būti kraštutinė kardomoji priemonė – jeigu asmuo yra neblaivus, agresyvus ir panašiai“, – sakė verslininkas L. Suodaitis.

Nors tyrimas buvo gana greitai nutrauktas, tačiau reikėjo advokato – kiek visa tai kainavo?  

„Kalbame turbūt apie keturženkles ir penkiaženkles sumas“, – tikino L. Suodaitis.

Į panašias situacijas pakliuvus būna ir areštuojamas turtas, o tada lieka galvosūkis, iš ko mokėti advokatui.

„Valstybė garantuoja tiems, kas neatitinka turtinio cenzo. Tiems, kas turi pinigų, tai jo turtas areštuotas, jam valstybės garantuojama pagalba nesuteikiama“, – aiškino advokatas Justas Vilys.

Tenka skolintis.

„Skirtingi įkainiai didelių kontorų. Būna ir 500–600 eurų už valandą. 200 eurų dažniausi valandiniai įkainiai“, – teigė advokatas.

Advokatų taryba siūlo, jog tais atvejais kai tyrimas baigiasi šnipštu, valstybė buvusiems įtariamiesiems mokėtų kompensacijas.

„Jeigu žmogus buvo laikinai sulaikytas ar suimtas, bet vėliau ikiteisminis tyrimas nutrauktas, už tokį laisvės suvaržymą turi būti efektyviai ir tinkamai kompensuojama“, – akcentavo advokatas Romualdas Drakšas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Anot teisingumo ministrės, tam tikra kompensacijų tvarka ir dabar numatyta.

„Per šią kadenciją pavyko modernizuoti sulaikymo institutą, kad atsirastų labai aiškūs terminai ir dar sulaikymo metu asmuo galėtų skųsti bei atgauti išlaidas, kada asmuo yra išteisinamas. Taip pat skiriama kompensacija, kada asmuo buvo suimtas ir išteisintas. Akivaizdu, kad klausimų yra dar likę“, – kalbėjo teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.

„Prokuratūra sako, kad mes turime teisę iškelti tyrimą. Jeigu mes turime teisę, mūsų veiksmai buvo teisėti, ko jūs norite“, – kalbėjo R. Drakšas.

Idėja tokia, jog kompensacijos būtų mokamos iki teismo ir supaprastinta tvarka.

„Klausimas vertas aptarimo ir tolimesnės analizės“, – tikino teisingumo ministrė.

Kalbama ir apie reputacinius dalykus.

„Virš 90 proc. žmonių, matančių kitą su antrankiais, įtaria, kad jis ir yra padaręs nusikaltimą“, – sakė Advokatų tarybos pirmininkas Mindaugas Kukaitis.

Anot teisininkų, kasmet maždaug 30 proc. ikiteisminių tyrimų nutraukiama. Kokios sumos galėtų būtų mokamos, advokatai sako, jog tai tolimesnių diskusijų klausimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų