Pereiti į pagrindinį turinį

Ginklas prieš Vyriausybę – badas

Spaudimas: profesinių sąjungų atstovai badaus tol, kol Vyriausybė įvykdys pažadus.
Spaudimas: profesinių sąjungų atstovai badaus tol, kol Vyriausybė įvykdys pažadus. / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Prie derybų stalo su Vyriausybe vakar susėdę profesinių sąjungų atstovai nutarė neatšaukti bado akcijos prie Seimo. Jie badaus tol, kol Vyriausybės pažadai bus įgyvendinti.

Nepasitiki Vyriausybe

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas dienraščiui teigė, esą esminio susitarimo per pirmas derybų valandas pasiekti nepavyko. Tačiau pokalbiai jau duoda vaisių.

Anot profesinių sąjungų lyderio, Vyriausybė eina į kompromisą ir sutinka kiek švelniau mažinti pareiginės algos dydį, pagal kurį skaičiuojamas politikų, dešimčių tūkstančių valdininkų ir kitų tarnautojų darbo užmokestis. Profesinės sąjungos kol kas neatskleidžia, kiek nusileido Vyriausybė, lig šiol planavusi pareiginės algos dydį sumažinti iki 430 litų.

Nors laimėjimų ir pasiekta, profesinės sąjungos prarado pasitikėjimą Vyriausybe ir neketina pasikliauti derybose išpeštais pažadais. "Su Vyriausybe niekada nežinai – pažadės viena, o padarys kita. Dėl to badausime, kol pažadų nepamatysime popieriuje", – teigė A.Černiauskas.

Vyriausybė savo siūlymą dėl pareiginės algos dydžio Seimui turi pateikti jau šiandien. Mažiausiai tiek laiko profesinės sąjungos tęs bado akciją, o jeigu nebus pasiekta darbuotojų atstovus tenkinančio susitarimo – ir ilgiau.

Badaus simboliškai

Palapinę prie Seimo profesinių sąjungų atstovai padabino plakatais "Nespręskite biudžeto problemų darbo užmokesčio ir pensijų mažinimo sąskaita!", "Sodros biudžetas – vargšų rūpestis", "Kiekvienas turi teisę į teisingą atlyginimą", "Europietiškos kainos – europietiškas darbo užmokestis", "Socialines garantijas Konstitucija laiduoja, Seimas laidoja" ir kitais. Ant palapinės taip pat liko užkabinta policininko uniforma.

Bado akciją pradėjo dešimt žmonių. Palapinėje badaujantys asmenys visą laiką keisis: pirmą savaitę – kasdien, antrą – kas dvi dienas, o nuo trečiosios savaitės planuojama išvis nesikeisti. Protesto akcijos dalyviai badauja per atostogas, yra pasiėmę laisvą nuo darbo dieną arba naudojasi Valstybės tarnybos įstatymu, kuris leidžia profesinių sąjungų dalyviams kas mėnesį iki 10 valandų skirti profesinės sąjungos veiklai.

Profesinės sąjungos turi savivaldybės leidimą rengti bado akciją iki liepos 23 d. – tą dieną Seime yra suplanuota priimti patikslintą biudžetą.

Seimo narių nesudomino

Badaujančių palaikyti atvyko Lietuvos darbo federacijos pirmininkas Vidas Puskepalis. Į palapinę žvalgėsi ir Seime vykstančios Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos parlamentinės asamblėjos sesijos dalyviai. Pro akcijos dalyvius taip pat praėjo ir Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, tačiau nesustojo.

Kaip jau skelbėme, profesines sąjungas ypač papiktino Vyriausybės sprendimas vienašališkai pusiau slaptai sumažinti bazinę algą, pagal kurią skaičiuojamas daugiau kaip 200 tūkst. biudžetininkų darbo užmokestis. Vyriausybė pažadėjo šiandien šį sprendimą atšaukti.


Algas mažins skirtingai

Vyriausybė, reaguodama į profesinių sąjungų nepasitenkinimą dėl valdininkų atlyginimų mažinimo, dabar valstybės tarnautojų atlyginimo bazinį dydį siūlo mažinti ne 10, o 5 proc. – nuo 475 iki 450 litų. Tačiau daugiausia uždirbantiems valdininkams dar iki 7,5 proc. būtų mažinami algų koeficientai. Bendri asignavimai mažėtų 10 proc.

Iki 10-os kategorijos valdininkams siūloma nemažinti pareiginių algų koeficientų, o nuo 10-osios – už kiekvieną aukštesnę kategoriją atlyginimų koeficientai būtų mažinami po 0,5 proc., nuo 15-os kategorijos – dar po 1 proc. Taip 20-os kategorijos valdininko alga mažėtų 7,5 proc.

Taip pat siūloma mažinti valdininkų kvalifikacinių klasių dydžius – nuo atitinkamai 50, 30 ir 15 proc. iki atitinkamai 30, 20 ir 10 proc. Kvalifikacinių klasių dydžiai lemia valdininkų gaunamus atlyginimų priedus.

Finansų viceministrė Ingrida Šimonytė teigia, kad siūlomi pakeitimai leis sutaupyti planuotus 250 mln. litų.

"Buvo priimtas profesinių sąjungų siūlymas, kad labiausiai reikėtų apsaugoti tuos, kurių pajamos mažiausios, o labiausiai prisidėtų tie, kurių pajamos didžiausios", – sakė I.Šimonytė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų