Pereiti į pagrindinį turinį

G.Kirkilas atleistų visus diržus

2009-01-31 09:00
G.Kirkilas atleistų visus diržus
G.Kirkilas atleistų visus diržus / Redakcijos archyvo nuotr. Idėja: G.Kirkilas mano, kad išgelbės šalį, jei darys viską atvirkščiai nei dabartinė valdžia.

Grąžinti lengvatas smulkiajam ir vidutiniam verslui, grąžinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatinį tarifą vaistams, knygoms, laikraščiams, kai kuriems maisto produktams, šildymui ir keleivių vežimo paslaugoms.

Krizės dar nėra

Šie ir kiti siūlymai numatyti vakar pristatytoje didžiausios opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) alternatyvioje krizės įveikimo programoje.

Pasak LSDP pirmininko, opozicijos lyderio Gedimino Kirkilo, centro dešinės valdančioji koalicija be pagrindo gąsdina žmones dėl krizės.

"Pernai šalies ūkis turėjo pliusinį augimą. Yra recesijos požymių, bet toli gražu ne krizė", – vakar sakė G.Kirkilas.

Jo teigimu, valdančioji koalicija krizės įveikimo plane koncentravosi tik į tai, kaip surinkti biudžetą. "Bet biudžetas tėra vienas iš sektorių. Šiandien reikia stimuliuoti ekonomiką", – teigė opozicijos lyderis.

Neteisinga taktika

Kad valdžia pasirinko neteisingą taktiką, anot G.Kirkilo, rodo tai, jog dar nepraėjus mėnesiui jau nesurenkamas biudžetas.

Jo duomenimis, šiuo metu nesurinkta apie 170 mln. litų. "O nesurenkamas biudžetas, nes žiūrėta tik buhalteriškai. Kodėl nesurenkamas akcizas už benziną? Nes žmonės pilasi degalus užsienyje, nes neįvertinta, kad esame Šengeno zonoje", – kalbėjo LSDP vadovas.

Anot jo, verslo bendrovės bėga iš Lietuvos į krizinę Latviją, ten registruojasi ir ten mokės mokesčius.

Buvęs premjeras apibendrino, kad jei dabartiniai valdantieji būtų nekeitę buvusios valdžios politikos, esą "į biudžetą būtų surenkama daugiau nei dabar".

Tačiau G.Kirkilas negalėjo tvirtai atsakyti, ar Vyriausybei vis dėlto reikėjo kovoti su biudžeto deficitu. "Intencija surinkti biudžetą buvo teisinga", – pripažino G.Kirkilas, bet netrukus pridūrė, kad tikrai nereikia bijoti biudžeto deficito.

Opozicijos lyderio tikinimu, Vyriausybės veiksmų planą valdančioji dauguma rengė neskaidriai. "Dabartinė Vyriausybės programa pacituota bankų ir iš esmės jiems tarnauja", – tikino jis.

Reikia grąžinti lengvatas

Alternatyviojoje socialdemokratų programoje siūloma sudaryti sąlygas verslui skolintis lėšų rinkoje (taupymo lakštai ir pan.), investuoti į infrastruktūros projektus: kelius, geležinkelius, energetikos projektus, grąžinti panaikintas lengvatas smulkiajam ir vidutiniam verslui, peržiūrėti mokesčius ūkininkams, neapmokestinti pensijų, socialių išmokų.

LSDP taip pat mano, kad būtina grąžinti PVM lengvatinį tarifą vaistams, knygoms, laikraščiams ir kitiems periodiniams leidiniams, kai kuriems maisto produktams, šildymui ir keleivių vežimo paslaugoms savivaldybių nustatytais tarifais, sumažinti degalų akcizą, kad jų kainos nebūtų aukštesnės nei gretimose šalyse.

Opozicinės partijos programoje taip pat rašoma, kad reikia peržiūrėti akcizus stipriesiems alkoholiniams gėrimams ir alui, siekiant, kad jie būtų proporcingai apmokestinti. Taip pat kritikuojama aukštojo mokslo reforma, teigiant, kad "neturtingam jaunimui aukštasis mokslas taps beveik neprieinamas". Siūloma atsisakyti studento krepšelio.

Socialdemokratai įsitikinę, kad būtina įvesti nekilnojamojo turto mokestį fiziniams asmenims, atsižvelgiant į turto vertę, paskirtį ir taikyti neapmokestinamojo turto dydį, kuo greičiau pereiti prie progresinės mokesčių tarifų sistemos.

Europa daro kitaip

Paklaustas, kodėl A.Kubiliaus antikrizinę programą teigiamai vertina eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, dažnai kritikavusi buvusią valdžią, G.Kirkilas pareiškė, jog ji yra kandidatė į prezidentus nuo konservatorių.

Pasak socialdemokrato Vytenio Andriukaičio, D.Grybauskaitė pirmiausia turėtų "kelti klausimą, ar Vyriausybės programa koresponduoja su priemonių paketu, kurį siūlo ES". "A.Kubiliaus planas neturi nieko bendra su tuo, ką siūlo ES", – tikino G.Kirkilas.

"Jei panagrinėsime Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Austrijos antikrizinius planus, pamatysime, kad pagrindinis dėmesys skiriamas žmogui, o ne recesijai sustabdyti. Žmogui svarbu turėti darbą ir gauti pajamas", – pridūrė socialdemokratas Algirdas Butkevičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų