Pereiti į pagrindinį turinį

H.Clinton parėmė Lietuvos energetinę nepriklausomybę

2011-07-01 15:05
H.Clinton parėmė Lietuvos energetinę nepriklausomybę
H.Clinton parėmė Lietuvos energetinę nepriklausomybę / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Jungtinių Amerikos Valstijų valstybės sekretorė Hillary Clinton pareiškė paramą Lietuvos planams užsitikrinti savo energetinę nepriklausomybę.

Po penktadienį ryte Vilniuje įvykusio susitikimo su Prezidente Dalia Grybauskaite JAV valstybės sekretorė trumpoje spaudos konferencijoje tvirtino, kad Amerika tvirtai remia Lietuvos planus pastatyti naują Visagino atominę elektrinę, nutiesti elektros tiltus į Vakarus bei turėti savo suskystintų dujų terminalą.

„Aptarėme Lietuvos pastangas užsitikrinti saugų, tvarų apsirūpinimą energijos ištekliais. Mes stipriai remiame Lietuvos energetinės nepriklausomybės strategiją, kuri apima atominės energetikos vystymą, apsirūpinimą dujomis, nafta bei elektros tiltus su Baltijos valstybėmis ir likusia Europos Sąjunga“, - teigė H.Clinton.

Ji priminė, kad Visagino atominės elektrinės projekte norą dalyvauti pareiškė ir JAV įmonės. Norą investuoti į branduolinės jėgainės statybas pareiškė JAV kompanija „Westinghouse Electric Company“ bei japonų „Hitachi“ kartu su amerikiečių „General Electric“.

Vilniuje viešinčios H.Clinton spaudos konferencijoje buvo klausta apie JAV galimą paramą Baltarusijos planams vos už pusšimčio kilometrų nuo Lietuvos sostinės statyti naują atominę elektrinę. „Bet koks palaikymas yra abstraktus. Mes aiškiai sakome, kad Baltarusija, kaip ir bet kuri kita šalis, turi teisę statyti atominę elektrinę. Esame giliai susirūpinę, kad ji atitiktų saugumo reikalavimus“, - sakė JAV valstybės sekretorė.

Ji pabrėžė, kad bus konsultuojamasi tarptautiniu lygiu, kad būtų išspręstas elektrinės vietos, kuri netinka Lietuvai, klausimas. „Jei Baltarusija plėtos elektrinės idėją, tarptautinė bendrija turėtų reikalauti aukščiausių skaidrumo ir saugumo standartų“, - spaudos konferencijoje sakė H.Clinton.

Kartu ji pareiškė, kad Baltarusijos režimas turi paleisti politinius kalinius: „Mes reikalaujame, kad Baltarusija paleistų politinius kalinius ir imtųsi demokratinių reformų“.

JAV valstybės sekretorė spaudos konferencijoje taip pat pabrėžė NATO kolektyvinės gynybos svarbą. „Pagal Vašingtono sutarties 5-ąjį straipsnį mes sutarėme gintis kartu“, - teigė amerikiečių politikė.

Prezidentė D.Grybauskaitė teigė, kad susitikime su JAV valstybės sekretore aptarti trys svarbiausi klausimų blokas – energetinis saugumas, karinis saugumas ir kaimynyst su nedemokratiškomis valstybėmis.

„Su JAV tarptautinėje erdvėje ir dvišaliuose santykiuose turime daug bendrų sąlyčio taškų. Pirmiausia, susitikime buvo paliesti mūsų interesai energetinio saugumo srityje, karinio saugumo srityje ir kaimynystė – mūsų kaimynystė, demokratizacijos procesai ir galimybė padėti toms šalims, kurios yra aplink mus. Lietuvai tiek NATO organizacijos rėmuose, tiek Europos Sąjungos rėmuose, tiek tiesioginiuose santykiuose su JAV be galo svarbus yra energetinio saugumo klausimas“, - po susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje teigė Lietuvos vadovė.

Jos teigimu, susitikime buvo kalbėta ir apie kaimyninių šalių – Rusijos ir Baltarusijos – norus statyti atomines jėgaines aplink Lietuvą: „Išgirdau pilną sekretorės palaikymą ir supratimą. Taip pat kalbėjomės apie karinį saugumą apie tuos iššūkius, kurie yra globalioje erdvėje, tai yra, mūsų tiek artimiausių, tiek tolimesnių kaimynų galimai keliamas grėsmes. Kalbėjomės ir apie bendradarbiavimą bei tą naudą, kurią mes, abi šalys, turime iš mūsų piliečių, kurie keliauja į vieną ar kitą šalį ir kaip galėtume tą bendradarbiavimą toliau vystyti“.

H.Clinton atvyko į Vilnių dalyvauti Demokratijų bendrijos renginiuose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų