Pereiti į pagrindinį turinį

Į prezidentus dar niekas nesiveržia

2013-02-22 10:00
Į prezidentus dar    niekas nesiveržia
Į prezidentus dar niekas nesiveržia / Fotodiena/Dmitrijus Radlinskas

Vakaruose, iki prezidento rinkimų likus pusantrų metų, paprastai būna aišku, kas juose varžysis. Tačiau tik ne Lietuvoje. Partijos savo kandidatų dar neatskleidžia, o naujų lyderių kaip nėra, taip nėra. Ir greičiausiai nebus.

Politinė sausra

Tokią nuomonę likus pusantrų metų iki Lietuvos prezidentų rinkimų išsako dauguma politikos apžvalgininkų, politologų, sociologų. Nes nė viena parlamentinė partija dėl prezidento rinkimų dar neapsisprendė. Kas išdrįs mesti pirštinę Daliai Grybauskaitei, jei ji – o tai labai tikėtina – sieks būti perrinkta antrai kadencijai, dar penkeriems metams?

Vladas Gaidys, sociologas, „Vilmorus“ direktorius, kalbėdamas apie galimus D.Grybauskaitės konkurentus sakė, kad pastaruoju metu politinėje arenoje tokių ryškių lyderių kaip dabartinė šalies vadovė nėra. „Kiek rodo apklausos, skaičiai, atmosferą, kuri dabar tvyro, galėtume apibūdinti terminu “politinė sausra„, nes ryškesnių lyderių, kurie kur nors vestų, kviestų, nėra“, – nurodė V.Gaidys.

Sociologo teigimu, tai liudija ir vangi praėjusių Seimo rinkimų kampanija. Net likus mėnesiui iki jų politiniai debatai buvo skurdūs, paviršutiniški, naujų lyderių taip ir neatsirado.

Iš partijų – tyla

Kol kas nė viena politinė partija dar nekalba apie galimus arba tikėtinus kandidatus į šalies vadovo postą. Be to, neaišku, kuri partija D.Grybauskaitę, jei ši nuspręstų dirbti dar penkerius metus, per būsimus rinkimus paremtų.

Politologo Vytauto Dumbliausko nuomone, daug kas priklausys nuo politinių partijų lyderių apsisprendimo. Ypač nuo to, ar D.Grybauskaitę toliau rems Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai ir kaip elgsis socialdemokratai.

V.Dumbliausko teigimu, dešinieji būtų nenuoseklūs, jei neberemtų vėl kandidatuoti nusprendusios D.Grybauskaitės. O socialdemokratai liktų nesuprasti, jei nekeltų savo kandidatūros. Tikėtina, dabartinio partijos lyderio premjero Algirdo Butkevičiaus. Nors svarstoma ir europarlamentarės, vienąsyk jau bandžiusios laimę prezidento rinkimuose, Vilijos Blinkevičiūtės kandidatūra.

A.Butkevičius ne per seniausiai yra sakęs, kad prezidento posto nesiektų, jei dirbtų premjeru ir „sektųsi spręsti problemas“. Tačiau dar neaišku, ką nuspręs partija. O konservatorių vadas Andrius Kubilius, klausiamas, kokios pozicijos laikysis jo partija, prieš porą mėnesių nuo klausimo apie prezidento rinkimus išsisuko ir teigė, kad apie tai kalbėti dar anksti.

Ar išlaikys reitingus?

Sociologas V.Gaidys sakė, kad bet kokiu atveju galimi D.Grybauskaitės konkurentai bus didžiųjų politinių partijų lyderiai. „Kandidatų aruodas susidės iš pagrindinių politinių partijų lyderių. Aišku, bus ir daugiau žmonių. Šiuo metu Prezidentei, remiantis apklausomis, artimiausias konkurentas yra premjeras A.Butkevičius. Bent jau taip rodo sociologinės apklausos. Bet vis dėlto intriga ne tiek kiti kandidatai, kiek ta aplinkybė, ar D.Grybauskaitei pavyks išlaikyti savo reitingus“, – dėstė V.Gaidys.

Pasak mokslininko, jau metai, kaip krenta Prezidentės reitingai, tačiau jis neabejoja, kad artėjant rinkimams prezidentūra parengs nemažai viešųjų ryšių akcijų.

Dėl R.Pakso – klaustukas

Intriga dėl būsimų prezidento rinkimų ir ta, kaip šiuo atveju elgsis naujas politinis darinys – R.Pakso ir V.Uspaskicho partija. Žinia, kol kas nei R.Paksas, nei V.Uspaskichas kandidatuoti į prezidento postą negali. Vienas dėl Konstitucinio Teismo sprendimo, kitas – dėl kilmės.

Politologai neabejoja, jog naujasis politinis darinys, buriamas iš R.Pakso ir V.Uspaskicho partijų, Seime sieks, kad R.Paksui būtų leista dalyvauti prezidento rinkimuose. Tačiau tai gali užtrukti, nes reikia keisti Konstituciją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų