Pereiti į pagrindinį turinį

I.Degutienė: gali keistis Vyriausybės sudėtis

2010-01-06 08:00
Įspėjimas: opozicija tikina, kad pavasarį A.Kubilius Seimo daugumai gali tapti nebemielas.
Įspėjimas: opozicija tikina, kad pavasarį A.Kubilius Seimo daugumai gali tapti nebemielas. / Tomo Urbelionio (BFL) nuotr.

Valdantieji neatmeta, kad jau artimiausiu metu gali būti pakeisti kai kurie ministrai, o opozicija svarsto galimybę jau pavasarį pabandyti nuversti patį premjerą Andrių Kubilių.

I.Degutienė mato trūkumų

Valdančiosios koalicijos atstovai leidžia suprasti, kad šių metų pradžioje turėtų būti tariamasi dėl galimų pertvarkų Vyriausybėje.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė teigia, kad Ministrų kabineto darbe mato trūkumų, kurie gali būti šalinami keičiant ministrų sudėtį. Tačiau kurių ministerijų vadovai galėtų būti pakeisti, I.Degutienė nesako.

"Vyriausybėje aš matau tam tikrų trūkumų. Ir premjeras mato. Yra tam tikri ministrai, kurie ir visuomenėje pakankamai kritikuojami, ir darbo rezultatai nėra tokie, kokių laukiame koalicijoje. Mes po Naujųjų metų susirinksime ir spręsime tuos klausimus", – praėjusių metų pabaigoje Lietuvos televizijai sakė Seimo vadovė.

"Neatmetu galimybės, kad gali keistis Vyriausybės sudėtis", – pridūrė ji.

Kandidatų – daug

Tačiau pirmiausia laukiama nei opozicine, nei valdančiąja savęs nepaskelbusios Seimo frakcijos "Viena Lietuva" apsisprendimo, kokiomis sąlygomis ji norėtų prisijungti prie koalicijos. Gali būti, kad šiai frakcijai atitektų vienas kitas ministro portfelis, jeigu koalicija apsispręstų pakeisti prasčiau dirbančius ministerijų vadovus.

I.Degutienė apie šios frakcijos galimybes yra pasakiusi taip: "Gerai, kad "Viena Lietuva" bando ieškoti savęs ir išsigryninti, kas jie tokie yra. "Viena Lietuva" yra užsiminusi apie Kaimo reikalų komiteto vadovo postą. Manau, susėsime prie bendro stalo ir išsiaiškinsime, ką jie galvoja, kaip jie įsivaizduoja savo bendrą darbą. Ar jie apsiribos jau turimais postais, ar dar Kaimo reikalų komiteto pirmininku? O gal norės ir Seimo pirmininko pavaduotojo posto. Susėsim, kalbėsim, tarsimės. Ir, manau, bent Seime tikrai sutarsim."

Neoficialiai kalbama, kad tarp ministrų, kurie galėtų būti keičiami, yra Ūkio ministerijai vadovaujantis Dainius Kreivys, aplinkos ministro portfelį turintis Gediminas Kazlauskas, vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis, Kultūros ministerijos vadovas Remigijus Vilkaitis. Be to, kyla abejonių, ar savo postą išlaikys užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas.

Abejojama derybų sėkme

Tačiau į kuriuos portfelius galėtų pretenduoti "Viena Lietuva", kol kas neaišku.

Paklaustas, kuriuos ministrų postus norėtų gauti, "Vienos Lietuvos" frakcijos seniūnas Laimontas Dinius pabrėžė, kad jokių sąlygų jie nekelia ir apskritai abejoja, ar galėtų deleguoti savo atstovus į nepopuliarią Vyriausybę.

Opozicija abejoja, ar valdantieji susitartų su "Viena Lietuva" dėl pastarosios dalyvavimo koalicijos darbe. Pirmiausia todėl, kad sausio pabaigoje numatomas šios frakcijos susijungimas su ekspremjero Gedimino Vagnoriaus vadovaujama Krikščionių konservatorių socialine sąjunga. Atkreipiamas dėmesys, jog tam, kad G.Vagnorius ateitų į valdančiąją koaliciją, gali priešintis didžiausios joje Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kai kurie įtakingi atstovai, tarp jų – europarlamentaras Vytautas Landsbergis.

Stebės nuotaikas koalicijoje

Opozicija žada įvertinti valdančiųjų pokalbių su "Viena Lietuva" rezultatus. Jeigu derybos sužlugtų ir koalicijoje liktų tik minimalus Seimo narių skaičius, jau kovo 10 d. prasidėsiančioje pavasario sesijoje galėtų būti išbandytas jos stiprumas, inicijuojant interpeliaciją pačiam premjerui A.Kubiliui.

Neatmetama, kad ji galėtų būti sėkminga, ypač jeigu "Viena Lietuva", negailinti kritikos Vyriausybės vadovui, prisidėtų prie opozicijos.

Vienas socialdemokratų vadovų Juozas Olekas tikino, kad opozicija "pasirengusi perimti tarnystę Lietuvai". Tačiau tai esą priklausys nuo Prezidentės Dalios Grybauskaitės pozicijos ir nuo to, kokios bus nuotaikos dabartinėje valdančiojoje koalicijoje. "Neigiamas nusiteikimas prieš kai kuriuos ministrus yra ir gali būti interpeliacijos atskiriems ministerijų vadovams. Ministrui pirmininkui – taip pat", – kalbėjo politikas.

"Manau, tikrai gali susidaryti tokia padėtis, kad pavasario sesijoje bus formuojama nauja dauguma ir nauja Vyriausybė", – pridūrė jis.

Opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis pabrėžė, kad "nieko gero tikrai nebus, kol nebus pakeistas A.Kubilius".


Nesibaimina interpeliacijų

TS-LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma tvirtino kol kas nematąs prielaidų keistis Vyriausybės sudėčiai. "Aišku, gali įsivaizduoti geriau dirbančią Vyriausybę, bet kol kas nematau reikalo, kad dabartinė sudėtis būtų keičiama", – sakė jis.

Komentuodamas opozicijos planus inicijuoti interpeliacijas atskiriems Vyriausybės nariams ar net pačiam premjerui, J.Razma teigė, kad koalicija to nesibaimina. "Buvo tų interpeliacijų, gali ir dar surengti, nieko aš čia ypatinga nematau. Primityvi kritika nieko neduoda ir tik parodo opozicijos keistus veiksmus bei keistus nusiteikimus", – kalbėjo J.Razma.

"Mūsų nelabai jaudina interpeliacijų iniciatyvos. O jeigu opozicija turi konstruktyvių pasiūlymų dėl atskirų ministrų veiklos, visuomet mielai juos išanalizuojame, neretai ir įsiklausome", – pridūrė jis.

Prezidentė irgi pareiškė paramą Vyriausybei ir premjerui, pasakydama, kad iš opozicijos kol kas negirdi konstruktyvių pasiūlymų dėl alternatyvų dabartinei valdžiai.

2008 m. gruodį pradėjusioje dirbti A.Kubiliaus Vyriausybėje iki šiol pasikeitė tik du ministrai – finansų bei socialinės apsaugos ir darbo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų