Pereiti į pagrindinį turinį

Joniškio rajone pastatytas Saulės mūšio memorialas

2024-09-23 11:01

Joniškio rajone pastatytas pergalei Saulės mūšyje skirtas memorialinis kompleksas, jį galutinai užbaigti ketinama šį mėnesį.

S. Kairio feisbuko nuotr.

Nors projektas dar oficialiai nėra atidarytas, sekmadienį šioje vietoje vyko Baltų vienybės dienos ir Saulės mūšio 788-osios metinių paminėjimas.

„Jis nėra dar visiškai užbaigtas, jis yra visiškai baiginėjamas. (...) Liko lauko detalės, žolės apželdinimas, o daugiau viskas kaip ir yra atlikta“, – BNS pirmadienį sakė Joniškio rajono savivaldybės vicemeras Aivaras Rudnickas.

Pasak vicemero, planuojama, kad dar rugsėjį rangovai galutinai pabaigs memorialą ir objektas bus oficialiai atidarytas.

Sekmadienį vykusioje Baltų vienybės dienos šventėje dalyvavęs kultūros ministras Simonas Kairys teigė besidžiaugiantis, kad projektas yra įgyvendintas.

„Kiek metų užtruko memorialo, skirto Saulės mūšiui, įrengimas? Idėjai – jau bemaž 30 metų. Nuo 2008 metų jau buvo bandyta vykdyti įrengimo darbus. Pabaigtas dabar. Ir kai dalyvauji Baltų vienybės dienoje, ekspozicijos atidaryme, atrodo, jog viskas taip ir turėjo būti. Bet nedaug trūko, jog ši vieta įprasmintų ne vieną svarbiausių mūšių mūsų istorijoje, o tiesiog liktų neveiksnumo ir negebėjimo priimti sprendimus simboliu“, – feisbuke rašė S. Kairys.

Joniškio rajone, Jauniūnuose, esančiame Saulės mūšio lauke 2005-aisiais Vyriausybė nutarė pastatyti memorialinį kompleksą. Projektas pradėtas įgyvendinti 2008 metais, tačiau vėliau dėl lėšų stygiaus buvo sustabdytas.

Projektas atnaujintas 2022 metais gavus lėšų iš valstybės biudžeto.

Saulės mūšis įvyko 1236 metų rugsėjo 22 dieną tarp žemaičių ir į Žemaitiją įsiveržusios Kalavijuočių ordino kariuomenės. Pralaimėjimą patyręs Kalavijuočių ordinas 1237 metais buvo įjungtas į Teutonų ordiną.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų