Pereiti į pagrindinį turinį

Kada atnaujinti išgyvenimo krepšius?

2024-08-15 15:00 diena.lt inf.

Apie tai, ką dėti į išgyvenimo krepšius ir kada reikėtų juos atnaujinti, LNK žurnalistas kalbėjosi su civilinės saugos ekspertu Pauliumi Rinkevičiumi.

Ž. Gedvilos/BNS nuotr.

– Kaip matote, mano krepšys yra tuščias, bet jeigu žiūrėtume litrais, į jį tikriausiai tilptų apie 70 l.

– Jūsų turimas krepšys yra 70 l, o visi šie daiktai, kuriuos matote ant stalo, yra išimti būtent iš šio krepšio. Jis yra pilnai sukomplektuotas ir visi svarbiausi daiktai yra jame. Kalbant konkrečiai apie daiktus, kurie turėtų būti išvykimo krepšyje, vienas iš pagrindinių dalykų yra rūbai. Rūbai yra labai svarbūs, nes jei nutiktų ekstremali situacija ir, pavyzdžiui, lauke būtų minusinė temperatūra, o neturėtume šiltų rūbų, situacija taptų labai sudėtinga, ir kiti daiktai mums nebepadėtų. Kiti daiktai taip pat labai svarbūs. Didžiąją dalį šių daiktų mes jau turime namuose, tik reikia juos susidėti į vieną vietą. Tai gali būti ir plastikinė dėžė, kurioje būtų patogu laikyti šiuos daiktus.

– Sąrašas, ką reikėtų įsidėti į išvykimo krepšį, yra paskelbtas oficialiame puslapyje. Ar rūbai turėtų būti pirmoje vietoje, galbūt per vidurį pinigai, pasas ir kiti daiktai?

– Realiai tai, ką matome čia ant stalo, yra patys svarbiausi dalykai. Kiekvieno mūsų išvykimo krepšys bus skirtingas. LT72 puslapyje yra pateiktos pagrindinės rekomendacijos, kas turėtų būti išveikimo krepšyje, kokie daiktai, kiek jų reikia ir kam jie reikalingi. Svarbu, kad kiekvienas šeimos narys turėtų savo išvykimo krepšį.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Keliaukime į kitą stalo galą, kur yra krepšys paruoštas vaikams. Kaip minėjote, nereikėtų visko užkrauti vien tik vyrui ar žmonai – vaikai taip pat turėtų susidėti savo išvykimo krepšį.

– Labai svarbu, kad vaikas turėtų mėgstamą žaisliuką, dokumentą, atsarginius drabužius, kepurę, tualetinį popierių, vandens, šiltą pleduką, akinukus nuo saulės. Dar norėčiau aptarti labai svarbius dalykus. Pavyzdžiui, neseniai Lietuvoje praūžusi audra paliko daug gyventojų be elektros. Vienas iš dalykų, kurie gali padėti tokioje situacijoje, yra radijo imtuvas, veikiantis nuo elementų. Taip pat labai svarbu turėti atsarginių elementų. Kitas svarbus dalykas yra saulės baterijos. Saulėtą dieną galima įkrauti racijas, išorinę bateriją ar kitus prietaisus. Rekomenduojama pirmiausia įkrauti išorinę bateriją, o tada – telefoną, kad būtų išvengta baterijos sugadinimo.

– Kaip dažnai reikia atsinaujinti tas pačias baterijas, nes galbūt neturėjome elektros, naudojome žibintuvėlius? Galbūt ir konservai jau pasibaigė?

– Daugelis Lietuvos vairuotojų žino taisyklę, kad padangas reikia keisti rudenį ir pavasarį. Kai keičiame padangas, taip pat turėtume peržiūrėti savo išvykimo krepšio daiktus. Patikrinkime konservų galiojimo laiką – jei galiojimas artėja prie pabaigos, juos reikėtų dėti į spintelės viršų, kad būtų sunaudoti pirmiausiai, o naujai įsigytus konservus vėl dedame į išvykimo krepšį. Taip pat peržiūrime rūbus – jei jie labai šilti, pavasarį įsidedame lengvesnius, nes gali prireikti miegoti miške ar kažkur, kur bus labai karšta.

Labai svarbu turėti ir vaistų. Vaistai yra vienas iš pagrindinių dalykų, kuriuos būtina turėti kartu su vandeniu, maistu ir drabužiais. Galima turėti ir mainomų daiktų, pavyzdžiui, aukso dirbinių, bižuterijos ar cigarečių. Žinote, kodėl cigaretės gali būti naudingos išvykimo krepšyje? Jos yra labai lengvos. Jų paklausa bus labai didelė, o pasiūla – maža. Jas galima keisti į bet ką. Reikia pamodeliuoti tokią situaciją, jeigu išsikrautų telefonas. Paklauskit savęs, kada paskutinį kartą naudojote paprastą popierinį žemėlapį? Jį labai svarbu turėt, nes jei keliausime automobiliu ir nežinosime kelio, be žemėlapio toli nenukeliausime.

– Ką pastebite – ar žmonės teisingai susideda išvykimo krepšį? Ką rodo krizės, tokios kaip audra ar šių metų pradžioje kilęs gaisras Viršuliškėse?

– Jei modeliuotume situaciją, kurioje namas sugriūva po kelių valandų, visas žmonių turtas būtų ten prasmegęs. O jei žmogus būtų susikomplektavęs pabėgimo krepšį, dokumentus, pinigus ir kitus būtinus daiktus, galėtų greitai išvykti, kai buvo pranešta, kad reikia evakuotis. Todėl labai svarbu turėti išvykimo krepšį ir jį komplektuotis. Iš mano pusės būtų palinkėjimas, kad kiekvienas Lietuvos pilietis turėtų savo išvykimo krepšį, bet kad jo niekada netektų panaudoti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
diedas

pas mane pintinė
0
0
senis

su tas krepšiais kaip su skiepais buvo bėkit skiepitis dabar bėkit pirkt nes viskas paseno.
0
0
Visi komentarai (2)

Daugiau naujienų