Pereiti į pagrindinį turinį

Kare dėl valdžios – lygiosios

2012-11-12 10:24
Kare    dėl    valdžios –   lygiosios
Kare dėl valdžios – lygiosios / Tomo Lukšio (BFL) nuotr.

„Aurora“ iššovė, bet revoliucija neįvyko. Nelaimėjo nei Prezidentė, nei Viktoras Uspaskichas, nes teismas nusprendė: Seimas išrinktas teisėtai. Kas bus toliau? Tai priklausys nuo šalies vadovės žodžio.

Nieko nenustebino

Naujas Seimas išrinktas teisėtai, tad jokių naujų rinkimų nebus. Pasikeis tik Darbo partijos (DP) išrinktų į Seimą narių sąrašas po rinkimų, nes DP nariai Živilė Pinskuvienė, Jonas Pinskus ir Jolanta Gaudutienė negali būti išrinkti Seimo nariais. Tokią savo išvadą savaitgalį paskelbęs Konstitucinis Teismas (KT) nenustebino nei politikų, nei politikos apžvalgininkų.

„Sveiko proto pergalė ir keletas akmenukų į DP bei Vyriausiosios rinkimų komisijos daržą“, – daugmaž taip daugelis įvertinto KT savaitgalį paskelbtą sprendimą. DP nuo teismo kliuvo, bet ne taip smarkiai, kaip tikėtasi.

Valdančiąją daugumą buriančių kairiųjų lyderis, kandidatas į premjerus Algirdas Butkevičius, išsyk paskelbė, kad KT sprendimas iš esmės nieko nekeičia. Taigi valdžią norinti paimti partijų trijulė – socialdemokratai, Darbo bei Tvarkos ir teisingumo partijos – ir toliau laikysis išvien.

Lemtingas žodis

Buriamos valdančiosios koalicijos likimas – prezidentės D.Grybauskaitės rankose. Šiandien ji turėtų paskelbti, ar pritaria A.Butkevičiaus siūlomam koalicijos variantui. Tačiau tai, kad D.Grybauskaitė du sykius pakartojo, jog DP valdančiojoje koalicijoje matyti nenori, liudija viena: šalies vadovė taip lengvai neatsitrauks.

Seimo užkulisiuose spėliojama, kad Prezidentė gali viešai pasiūlyti A.Butkevičiui tartis su valdžioje dabar esančiais dešiniaisiais, nes kitų realių koalicijos variantų nėra.

Kad toks scenarijus tikėtinas, galime suprasti ir iš viešų dešiniųjų lyderio Andriaus Kubiliaus pasisakymų. Praėjusią savaitę jis nesyk kartojo, kad „vaivorykštės“ koalicija galima. Be to, klausiamas, ar galėtų dirbti su A.Butkevičiumi, leido suprasti, kad toks variantas realus. „Tai – tik detalės. Atsakingos partijos gali rasti sutarimus“, – „Vilniaus dienai“ yra sakęs A.Kubilius.

Jei kairieji nesitrauks ir į jokias kalbas apie bendrą darbą su dešiniaisias neis, Prezidentei toną dėl DP teks švelninti. Toks variantas – taip pat tikėtinas. Prieš ketverius metus ji panašiai elgėsi tuometės Arūno Valinsko partijos atžvilgiu, tačiau po kiek laiko buvo priversta atsitraukti.


Komentarai


Kęstutis Girnius


Politologas

KT nutarė, kad daugiau nei 1,3 mln. Lietuvos piliečių balsavo sąžiningai ir negalima nepaisyti jų valios. Tai yra sveiko proto pergalė. Nebuvo jokių duomenų ir svarių įrodymų, kad Seimo rinkimų rezultatai daugiamandatėje apygardoje buvo neteisėti. Taigi gerokai sumažėjo Prezidentės galimybės užkirsti kelią formuoti šią koaliciją. Ji pabandė išgąsdinti A.Butkevičių. Jis susvyravo. Tačiau Lietuvos socialdemokratų partijos pozicija buvo tvirta.

Dabar Prezidentė gali tik suabejoti kelių ministrų kandidatūromis, tačiau ne visa Vyriausybe. O „vaivorykštės“ koalicija, mano galva, yra neįmanoma – čia tas pats, kas su šautuvu prie altoriaus nuvaryti jaunąją ir jaunąjį, kurie nenori tuoktis. KT sprendimas nėra nei Prezidentės D.Grybauskaitės, nei Darbo partijos lyderio V.Uspaskicho pergalė. Blogai yra tai, kad iš viso buvo suabejota tais Seimo rinkimų rezultatais.


Mažvydas Jastramskis


Politologas

Aiškiai įvardydamas Darbo partijos narius kaip neteisėtai patekusius į Seimą, be to, panaikindamas rezultatus Biržų-Kupiškio apygardoje, kurioje pažeidimai taip pat buvo sieti su Darbo partija, teismas vykstant Darbo partijos ir Prezidentės D.Grybauskaitės konfliktui iš dalies stojo Prezidentės pusėn. Darbo partija nenukenčia taip konkrečiai, bet šiaip, jeigu teismo sprendimą vertintume kaip politinį, iš dalies teismas stojo į Prezidentės pusę.

Sunku pasakyti, kas toliau bus daroma, bet kad D.Grybauskaitė nesitrauks, manau, tikimybė yra didesnė. Dėl to, kad ji atkaklią poziciją išreiškė jau ne kartą. Pagrindinis veiksnys čia yra socialdemokratų vadovybė. Būtent ji priima sprendimus, ne vienas partijos lyderis A.Butkevičius.


Mindaugas Jurkynas


Politologas

Prezidentė iš KT negavo, ko norėjo, bet tai nereiškia, kad ji atsitrauks. Turėdamas omenyje jos politinio vadovavimo stilių, kuris yra gana kietas ir gana dažnai konfrontuojantis, nemanau, kad ji norės lengvai pasitraukti. Bent jau viešojoje erdvėje tą karingą įvaizdį, manau, išlaikys. Konfliktiškumo matysime daugiau. Nežinau, ar tai gerai valstybės stabilumui. Jeigu žiūrėsime, kaip vykdavo anksčiau, valstybės vadovė ar vadovas sakydavo, kad nepasitiki vienu ar kitu politiku, ir ne vienas jų dėl to yra atsisveikinęs su savo postu.

Tačiau nesu tikras, ar dabartinė formuojama koalicija, jei bus patvirtinta, bus tokia paslanki kaip dabartinė centro dešiniosios – konservatorių ir liberalų – Vyriausybė. Kandidatu į premjerus greičiausiai bus pasirinktas Seimo rinkimus laimėjusių socialdemokratų lyderis A.Butkevičius, tačiau jo komanda kelia daugiau abejonių. Prezidentė keletą kartų pasakė koalicijoje nenorinti matyti Darbo partijos, tačiau į rinkėjų valią turi būti atsižvelgta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų