Pereiti į pagrindinį turinį

Kariuomenės vado V.Tutkaus įpėdinis - Arvydas Pocius?

2009-05-26 08:58
Jeigu V.Adamkus ir D.Grybauskaitė dar birželį susitartų dėl kandidatūros, ji galėtų būti teikiama kadenciją baigiančio prezidento dekretu. Jeigu susitarta nebus, šis klausimas bus...
Jeigu V.Adamkus ir D.Grybauskaitė dar birželį susitartų dėl kandidatūros, ji galėtų būti teikiama kadenciją baigiančio prezidento dekretu. Jeigu susitarta nebus, šis klausimas bus... / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Naujuoju Lietuvos kariuomenės vadu turėtų būti skiriamas šiuo metu NATO vadavietėje Jungtinėse Valstijose tarnaujantis brigados generolas Arvydas Pocius.

Nedelsdamas grįžtų

52 metų A.Pocius laikomas valdančiojoje koalicijoje už krašto apsaugą atsakingos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų favoritu. Nuo 2007 m. rudens A.Pocius dirba NATO pajėgų vadavietėje JAV. Neoficialiomis žiniomis, jis nedelsdamas grįžtų Lietuvon, jeigu dėl jo kandidatūros į kariuomenės vadus būtų susitarta su išrinktąja prezidente Dalia Grybauskaite.

Išrinktajai prezidentei netrukus teks pasirinkti, kas turėtų tapti naujuoju Lietuvos kariuomenės vadu. Kadenciją baigiantis valstybės vadovas Valdas Adamkus susitikęs su ja aptars šį klausimą. Po to paaiškės, ar abipusiu sutarimu naujo kariuomenės vado kandidatūra birželį bus pateikta Seimui dar dabartinio prezidento dekretu, ar tokį dekretą liepą arba rugpjūtį pasirašys jau Lietuvos vadovo pareigas pradėjusi eiti D.Grybauskaitė.

Vakar V.Adamkus susitiko su krašto apsaugos ministre Rasa Juknevičiene. Susitikime buvo aptarta kariuomenės vado keitimo procedūra ir terminai.

Dabartinio kariuomenės vado generolo leitenanto Valdo Tutkaus penkerių metų kadencija baigiasi birželio 30 d. Pasak R.Juknevičienės, įstatymas neleidžia V.Tutkaus dar penkeriems metams skirti kariuomenės vadu, todėl į šias pareigas bus ieškoma naujo kandidato.

Susitiks ir pasitars

Pasak prezidento atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, valstybės vadovas nusprendė kariuomenės vado klausimą aptarti su išrinktąja prezidente. Jos žodis esą bus galutinis.

Jeigu V.Adamkus ir D.Grybauskaitė dar birželį susitartų dėl kandidatūros, ji galėtų būti teikiama kadenciją baigiančio prezidento dekretu. Jeigu susitarta nebus, šis klausimas bus paliktas spręsti jau prezidento pareigas pradėjusiai eiti D.Grybauskaitei. Tokiu atveju R.Juknevičienė paskirtų laikinąjį kariuomenės vadą.

Kol kas nežinoma, kada V.Adamkus susitiks su D.Grybauskaite. Tačiau toks pokalbis gali įvykti jau šios savaitės pabaigoje, kai eurokomisarės pareigas paliekanti D.Grybauskaitė trumpai grįš į Lietuvą iš Briuselio.

Krašto apsaugos ministrė tvirtino su V.Adamkumi neaptarinėjusi konkrečių kandidatūrų į kariuomenės vadus.

Neoficialiomis žiniomis, V.Adamkui nepriimtina A.Pociaus kandidatūra, todėl naujojo kariuomenės vado klausimas galutinai gali būti išspręstas tik liepą ar dar truputį vėliau, jau prezidentaujant D.Grybauskaitei.

Yra ir kitų pretendentų

Tai, kad konservatoriams priimtiniausia A.Pociaus kandidatūra, buvo akivaizdu dar 1999 m., kai reikėjo skirti naują kariuomenės vadą ir prezidentūra ilgai derino galimą pretendentą su ir anuomet valdžioje buvusiais konservatoriais.

Jau tada Prezidentas V.Adamkus rėmė V.Tutkaus kandidatūrą, tačiau konservatoriams tinkamesnis atrodė A.Pocius. Kiek pasiderėję valstybės vadovas ir tuometis Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis pasiekė kompromisą – kariuomenės vadu tapo ilgą laiką išeivijoje gyvenęs karininkas J.Kronkaitis, o A.Pocius buvo paskirtas lauko (sausumos pajėgų) kariuomenės vadu.

2004 m., jau nebe konservatoriams sudarant valdančiąją daugumą Seime, kariuomenės vadu tapo V.Tutkus.

Be A.Pociaus, tarp galimų pretendentų į kariuomenės vadus neoficialiai dar minimi flotilės admirolas Kęstutis Macijauskas, sausumos pajėgų vadas brigados generolas Jonas Vytautas Žukas, Generolo Jono Žemaičio-Vytauto karo akademijos viršininkas brigados generolas Edvardas Mažeikis, Krašto apsaugos ministerijos generalinis inspektorius brigados generolas Gintautas Zenkevičius, motorizuotos pėstininkų brigados "Geležinis vilkas" vadovas pulkininkas Vilmantas Tamošaitis, Lietuvos karinis atstovas prie NATO generolas majoras Vitalijus Vaikšnoras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų