Pereiti į pagrindinį turinį

Knygyno dvasia

2013-03-09 09:00
Knygyno dvasia
Knygyno dvasia / Tomo Raginos nuotr.

Ką gi, pavasaris, šmaikštūs kauniečiai juokauja, kad miesto gatvėse su sniegu nutirpo ir asfaltas, o kiti šmaikštūs kauniečiai į asfalto duobes prisodino tulpių. Nežinia, ar jų dar liko po Kovo 8-osios, treti šmaikštūs kauniečiai galėjo nunešti savo damoms. Vis dėlto pavasaris ir vėl atjojo drąsiai ir atnešė pačių įvairiausių žinių.

Viena jų, itin kelianti nerimo, „Vagos“ koncernas kėsinasi į Kauno centrinį knygyną. Gerai, kad miesto politikai nepardavė knygyno (gal dėl to, kad per mažai pasiūlyta?), tačiau šis dalykas komentuotinas plačiau.

„Vaga“ perimti Centrinį knygyną bando jau nuo 1995-ųjų, vadinasi, bandys ir toliau. Įvairiais metodais. Tačiau kam parduoti kuo puikiausiai veikiantį, anaiptol nenuostolingą objektą? „Vaga“ teigia norinti „pertvarkyti patalpas, įrengti kavinukę“ ir t. t. Visa tai pajėgus padaryti pats knygynas, nereikia čia jokios „Vagos“. Kauniečiai įpratę prie šio interjero, jis iš esmės skiriasi nuo visų „Pegasų“ ir kitų tinklams priklausančių knygynų, virtusių beveidėmis knygų pardavimo mašinomis. Centrinis turi dvasią ir bet koks euroremontas ją sunaikintų (taip buvo sunaikinti unikalūs Kauno vaistinių interjerai). Be to, „Vaga“ ketina imtis kadrų politikos, skirti direktorių, formuoti personalą. Kauno centrinio knygyno direktorė Stasė Gadliauskienė vadovauja jam nuo 1972-ųjų! Raskite dar vieną tokią profesionalią knygyno vadovę su tokiu stažu. Tokias reikia saugoti kaip savo akį, o ne keisti.

Tiesą sakant, direktorė apie ketinimus privatizuoti jos knygyną perskaitė internete. Įdomu, ar ilgai dar žmonių likimai bus bandomi spręsti jų neatsiklausiant? Vieną sykį atsibundi savo mieste, Centriniame knygyne – nauji žmonės, nauji interjerai, nauja tvarka, o iš širdžiai mielų nerenovuotų objektų Laisvės alėjoje likusi vienintelė „Spurginė“. Įdomu, kaip pasijustume.

Centrinis unikalus dar ir tuo, kad tai didelis ir svarbus knygynas, nepriklausantis jokiam tinklui. „Pegasai“ ir „Vagos“ knygynai visų pirma rūpinasi savo leidžiamomis knygomis, skirdami joms geriausias vietas ir dažniausiai siūlydami pirkėjui savus leidinius. Centrinis nesusijęs su jokia leidykla, todėl siūlys tiesiog gerą knygą, nesvarbu, kieno leistą.

Tapus „Vagos“ tinklo dalimi, ši demokratija greitai baigtųsi. Tiesą sakant, neturiu nieko prieš „Vagos“ knygynus, kai kuriuose dirba tikrai išmanantys žmonės. Vis dėlto Centrinio pardavimas „Vagai“ (ar bet kuriam kitam monopolininkui) būtų ir nusikalstamas, ir paprasčiausiai kvailas. Tikėkimės, kad tai niekad neįvyks.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų