Pereiti į pagrindinį turinį

Ko siekia V. Uspaskichas, teikdamas nepriimtinus kandidatus?

2012-12-03 10:11
Ko siekia V. Uspaskichas, teikdamas nepriimtinus kandidatus?
Ko siekia V. Uspaskichas, teikdamas nepriimtinus kandidatus? / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Tinkamų kandidatų vadovauti Kultūros ministerijai nerandantis Viktoras Uspaskichas įvarytas į kampą ir blefuoja, o paskirtasis premjeras Algirdas Butkevičius situacijos nesuvaldo. Tokia yra politologų nuomonė.

Neturi kandidatų

Darbo partijoje (DP) – beveik 17 tūkst. narių, o tinkamo kandidato į kultūros ministrus kaip nėra, taip nėra.

Ko siekia V.Uspaskichas, teikdamas A.Butkevičiui nepriimtinus kandidatus? Nori vilkinti Vyriausybės formavimą ar tiesiog neturi iš ko rinktis? Matyt, ir viena, ir kita.

Politologo Antano Kulikausko nuomone, V.Uspaskicho partija portfelių dalybose išsiderėjo tai, ko visai nenorėjo, todėl dabar susiduria su sunkumais.

„Iš šalies viskas atrodo nekaip. Akivaizdu, kad į kai kurias išsiderėtas ministerijas DP neturėjo kiek rimtesnio kandidato, tad štai pradedama blefuoti ir skelbti, kad “turime 10 kandidatų„, nors taip visai nėra“, – teigė A.Kulakauskas.

O gal V.Uspaskichas kandidatus pateiks paskutinę akimirką – taip juos atmesti būtų sunkiau? Gali būti ir taip. „Taip, tikėtina, kad paskutinę akimirką bus pateikiami kandidatai. Taip jau buvo su Arūno Valinsko partijos pateiktu Arūnu Gelūnu ar Gediminu Kazlausku. Tie žmonės iš visai kito rato, rasti paskutinę akimirką“, – priminė A.Kulakauskas.

Lyderis blaškosi

Panašios nuomonės laikosi ir politologas Kęstutis Girnius. Anot jo, neatrodo, kad vieną po kito traukdamas netinkamus kandidatus V.Uspaskichas juokautų.

„Jis buvo nepasiruošęs, neturėjo rimto ministrų sąrašo. Tai liudija partijos nepasirengimą. Nemanau, kad V.Uspaskichas taip elgdamasis tyčiojasi iš Prezidentės ir A.Butkevičiaus, ir visų lietuvių. Jis, manau, panikuoja, jaučia, kad partija pažeidžiama, yra varomas į kampą ir blaškosi“, – teigė K.Girnius.

Labiausiai šioje situacijoje, anot politologų, kenčia koalicijos lyderis, paskirtasis premjeras A.Butkevičius. „Jis šioje situacijoje tikrai labai silpnai atrodo. Blaškosi, keičia savo nuomonę kas kelias dienas, siunčia Prezidentei galutinį ministrų sąrašą, o po to persigalvoja. Sako, kad turi rimtą kandidatą ir, nieko nežinodamas, siunčia sąrašą. Tai liudija, kad yra problemų su jo lyderyste“, – pastebi K.Girnius.

A.Brazausko nevaikytų

„Algirdo Brazausko V.Uspaskichas negalėtų vaikyti taip kaip A.Butkevičiaus, – sakė A.Kulakauskas – Tikriausiai nieko iš to neišeitų. O A.Butkevičius pirmą kartą valdžioje. Jam dar reikia įtvirtinti lyderystę ir partijoje, ir išorėje. Akivaizdu, kad kol kas jis neturi tokių lyderio savybių.“

Iš tiesų, juk būtent paskirtasis premjeras A.Butkevičius atsakys, jei Vyriausybės per 15 dienų suformuoti nepavyks. Šis terminas baigiasi kitos savaitės pradžioje. „Premjero pareiga – laimėti Prezidentės pritarimą. Jei per 15 dienų jis pritarimo nelaimės, liks kaltas. Taigi, jei Dalia Grybauskaitė ministrų sąrašo nepatvirtins, atsakomybė teks premjerui“, – priminė politologas K.Girnius.

Konstitucijoje nurodoma, kad „Ministras Pirmininkas ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo pristato Seimui savo sudarytą ir Respublikos Prezidento patvirtintą Vyriausybę ir pateikia svarstyti jos programą“. Kas atsitiks, jei to padaryti nepavyks?

Pačiu blogiausiu atveju, pasak K.Girniaus, naujasis Seimas galėtų kreiptis į Konstitucinį Teismą ir prašyti minėto Konstitucijos straipsnio išaiškinimo. Bet politologai pastebi, kad tokia galimybė – mažai tikėtina.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų