Pereiti į pagrindinį turinį

Teismas: Garantinio fondo įstatymo nuostata prieštarauja Konstitucijai

2014-04-14 07:27
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / T. Černiševo nuotr.

Garantinio fondo išmokos turėtų būti mokamos ir darbuotojams, sudariusiems darbo sutartį su nemokia bendrove, kuri yra informuota apie ketinimus kelti jai bankroto bylą, konstatavo Konstitucinis Teismas (KT).

KT pirmadienį nutarė, kad Garantinio fondo įstatymo nuostatos, kuriomis apribotas išmokų mokėjimas šiai darbuotojų grupei, prieštarauja Konstitucijai.

„Informacija apie tai, kad įmonė yra gavusi pranešimą apie ketinimą kreiptis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo įmonei, yra nevieša. Dėl šios priežasties ji gali būti nežinoma tiek įmonėje pagal darbo sutartis dirbantiems, tiek ketinantiems sudaryti su ja darbo sutartis asmenims“, - teigiama KT pranešime.

Anot KT, šiuo aspektu pagal darbo sutartis įmonėje dirbančių ir ketinančių sudaryti su ja darbo sutartis asmenų padėtis iš esmės nesiskiria, tačiau Garantinio fondo įstatymo nustatytos apsaugos garantijos darbdavio nemokumo atveju ir jų teisių gynybos būdai skyrėsi.

„Ginčijamu teisiniu reguliavimu buvo pažeistas konstitucinis asmenų lygybės įstatymui principas, nes tam tikri asmenys ar jų grupės buvo traktuojami skirtingai, nors tarp jų nebuvo tokio pobūdžio ir tokios apimties skirtumų, kad toks nevienodas traktavimas būtų objektyviai pateisinamas“, - tvirtinama KT pranešime.

Į KT kreipėsi Vilniaus miesto 2 apylinkės teismas, kuris nagrinėjo bylas, kuriose Garantinio fondo taryba nusprendė neskirti iš šio fondo išmokų darbuotojams, priimtiems dirbti į įmonę po „Sodros“ įteikto jai įspėjimo apie ketinimą kreiptis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų