Pereiti į pagrindinį turinį

Kyšio paėmimu įtariamo A.Skiko įmonei – išskirtinės teisės

2010-01-22 18:48
Kyšio paėmimu įtariamo A.Skiko įmonei – išskirtinės teisės
Kyšio paėmimu įtariamo A.Skiko įmonei – išskirtinės teisės / Broniaus Jablonsko nuotr.

Viena skandalingiausių istorijų, kuri baigėsi teismų procesais, dabar STT sulaikytam Artūrui Skikui nesutrukdė sėsti į viceministro kėdę.

Tuomečio Šilutės ligoninės vyriausiojo gydytojo Artūro Skiko kopimas karjeros laiptais prasidėjo tuomet, kuomet jis tapo Liberalų sąjungos Šilutės skyriaus pavaduotoju, o vėliau ir pirmininku.

Dar 2006-asiais, būdamas Liberalų ir centro sąjungos Šilutės skyriaus vadovo pavaduotoju bei tarybos nariu, A.Skikas įkūrė privačią įmonę „Šilutės greitoji medicininė pagalba“.

Tuo metu rajone jau veikė Šilutės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) greitoji pagalba.

„Tai buvo arši kova. Sveikatos priežiūros centras priklauso savivaldybei. O sveikatos centro greitoji pagalba puikiausiai susitvarkė su darbo krūviu, turėjo trinkamą skaičių brigadų. Tačiau pati taryba nusprendė atimti dalį aptarnaujamos teritorijos iš savivaldybei priklausančio sveikatos centro padalinio. Faktiškai buvo kertama šaka, ant kurios buvo sėdima. Tai buvo bandymai privačių medicinos įstaigų iniciatyva, pritariant tarybai ir apskričiai, perimti greitąją medicininę pagalbą į privačias rankas“, – 2006-ųjų situaciją vakar dienraščiui pasakojo Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė.

A.Skiko verslui žalią šviesą taryboje degė tuometinis rajono meras, A.Skiko partijos bičiulis Liberalų ir centro sąjungos Šilutės skyriaus pirmininkas Arvydas Jakas.

Vyriausybės atstovė, įžvelgusi, kad tokie veiksmai yra neteisėti, kreipėsi į Klaipėdos administracinį teismą.

„Teko ilgai bylinėtis, ši byla perėjo visas teismų instancijas ir 2007-ųjų liepos 5 dieną Vyriausiasis administracinis teismas patenkino mūsų ieškinį. Šią bylą laimėjome, nors tokį neteisėtą sprendimą palaikė Šilutės taryba ir Klaipėdos apskrities viršininko administracija. Faktiškai privačios medicininės pagalbos įmonė siekė paverži įtaką ir perimti ligonių gabenimą. Jokių patikrinimų ar audito Šilutės PSPC nebuvo skirta, niekas netyrė ir nesiaiškino, ar reikalinga antroji ir privati greitoji pagalba“, – kalbėjo K.Vintilaitė.

Šilutės tarybos sprendimas tuomet kėlė įtarimų ir dėl kitų priežasčių – taryba, organizuodama viešosios paslaugos teikimą, nerengė jokio paslaugos teikėjo konkurso.

Šias bylas lydėjo medicinos įstaigų darbuotojų piketai prie Šilutės savivaldybės. Tačiau tarybos narys A.Skikas tuomet turėjo ir Sveikatos ministerijos palaikymą.

Tai ne vienintelė istorija, į kurią buvo įsivėlęs A.Skikas.

Vadovaudamas Šilutės ligoninei, šis politikas sugebėjo savivaldybei priklausančios ligoninės katilinę išnuomoti privačiai įmonei. Miesto taryba šį politiko siūlymą palaikė ir sutartį palaimino.

Ligoninės katilinę išsinuomojęs kitas A.Skiko partijos bičiulis šilumą ligoninei ėmė tiekti brangiau, nei būtų tiekę šilumos tinklai.

Biografija
Baigė vidurinę mokyklą, vėliau mokėsi Šiaulių medicinos mokykloje, iš kur buvo pašauktas į sovietinę armiją. 1990 m. baigė Kauno medicinos akademiją, gydytojas.
1991 m. Šilutės ligoninės gydytojas otorinolaringologas, 1994–1997 m. ėjo antraeiles UAB komercijos vadybininko pareigas. 1997 m. VšĮ Šilutės ligoninės vyr. gydytojas, 2006 m. UAB „Šilutės greitoji medicininė pagalba“, UAB „Sveikatos darna“, UAB Šilutės MCT direktorius.
1994 m. Lietuvos liberalų sąjungos narys, Šilutės skyriaus pirmininkas, 2003 m. Liberalų ir centro sąjungos Šilutės rajono skyriaus narys, Šilutės skyriaus pirmininko pavaduotojas.
2000–2003 m., 2003–2004 m. ir nuo 2007 m. Šilutės rajono savivaldybės tarybos narys.
Rotary klubo narys. Sutuoktinė Jolanta, vaikai Evaldas, Donatas, Emilija.
2010m. sausio 21d. buvo sulaikytas specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų ir uždarytas į areštinę. Darbo vietoje sulaikytas viceministras įtariamas ėmęs kyšius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų