Pereiti į pagrindinį turinį

Laivams įsigyti atseikėta beveik 200 mln. litų

2009-01-15 18:04
Laivams įsigyti atseikėta beveik 200 mln. litų
Laivams įsigyti atseikėta beveik 200 mln. litų / KAM nuotr. Dabar Lietuvos karinės jūrų pajėgos turi du minų paieškos ir išminavimo laivus - "Kuršis" (tolimesnis) ir "Sūduvis"

Lietuva iš Didžiosios Britanijos perka du minų paieškos ir išminavimo laivus. Jų įsigijimas ir modernizavimas valstybei kainuos 190 mln. litų.

Laivai perkami iš Krašto apsaugos ministerijos (KAM) lėšų. Pinigai už laivus bus mokami dalimis iki 2011 metų. Šiemet tam ministerija skirs 51,5 mln. litų. Laivai Lietuvą turėtų pasiekti 2010 m. gruodį - 2011 m. sausį.

Kaip portalą informavo KAM Viešųjų ryšių departamento vedėjos pavaduotoja Viktorija Cieminytė, sutartis dėl laivų įsigijimo pasirašyta pernai lapkričio mėnesį. Ji nurodė, kad sprendimą įsigyti laivus KAM kolegija priėmė dar anksčiau - praeitų metų balandį, o laivai iš britų kaip strateginių partnerių įsigyjami daug mažesne nei rinkos kaina.

 

Lietuvos karinių jūrų pajėgų vadas Olegas Marininius žurnalistų paklaustas apie laivų įsigijimą krizės akivaizdoje žiniasklaidai anksčiau yra sakęs, kad kai buvo svarstomos galimybės modernizuoti laivyną, ekonomikos krizės niekas neplanavo.
 

Pagal sutartį Lietuva iš britų pirks du Karališkojo karo laivyno „Hunt“ klasės laivus – „HMS Cottesmore“ ir „HMS Dulverton“ ir laivų modernizavimo paslaugas, pritaikant juos minų paieškos ir minų naikinimo funkcijoms.

„Įsigyjami laivai bus pilnai modernizuoti. Iš senų laivų liks praktiškai tik platforma. Modernizavimo projektą atlieka kompanija „Thales“ laimėjusi, Didžiosios Britanijos gynybos ministerijos konkursą. Ji įrengs laivuose moderniausią techniką: sonarus, naujas jėgaines, vadovavimo ir valdymo bei minų naikinimo sistemas, atliks kitus darbus“, - sakė V.Cieminytė.

Dabar Lietuvos karinėse jūrų pajėgose naudojami du „Lindau“ klasės minų paieškos ir išminavimo laivai: „Kuršis“ ir „Sūduvis“. Abiem laivams – apie 50 metų. Pasak V.Cieminytės, šių laivų efektyvaus naudojimo ciklas artėja prie pabaigos, jų modernizavimas ateityje yra ekonomiškai nenaudingas.

Kasmet Baltijos jūroje organizuojamos tarptautinės minų paieškos ir išminavimo operacijos. KAM žiniomis, 2007 m. per tokias operacijas Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivai kartu su kitų šalių laivais iš viso išžvalgė 300 kvadratinių kilometrų Lietuvai priklausančio Baltijos jūros ploto.

Nuo 1997 m. Lietuvos Karinių jūrų pajėgų laivai išžvalgė apie 2600 kvadratinių kilometrų jūros teritorijos. Rasta ir neutralizuota 133 įvairių sprogmenų, du nuskendę orlaiviai ir 7 laivai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų