Pereiti į pagrindinį turinį

"Leo LT": maitinti ar užmušti?

2009-04-03 09:00
"Leo LT": maitinti ar užmušti?
"Leo LT": maitinti ar užmušti? / Gedimino Bartuškos nuotr. Permainos: "Leo LT" vadovą G.Mažeiką šiandien gali pakeisti R.Vaitkus (kairėje).

Politikai suka galvą, ką daryti su prieštaringai vertinama bendrove "Leo LT". Nestinga radikalių siūlymų likviduoti šį energetikos monstrą, nors yra ir nuosaikių nuomonių, kad dėl "Leo LT" likimo bei veiklos turi būti apsispręsta racionaliai.

Siūlo pagalbą valstybei

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma pasiūlė priimti įstatymą, palengvinantį galimą "Leo LT" išformavimą.

Politiko siūlymu sprendimą dėl strategiškai svarbios bendrovės, kurioje daugiau kaip 50 proc. akcijų priklauso valstybei, likvidavimo galėtų priimti daugiau kaip pusė akcijų turėtojų, o ne du trečdaliai, kaip yra dabar.

Teisininkai kol kas nėra įvertinę šių pataisų, kurios, jeigu būtų priimtos Seime, leistų "Leo LT" likvidavimą pradėti valstybės iniciatyva, neatsižvelgiant į bendrovės privačių investuotojų iš "Maximos" savininkams priklausančios "NDX energijos" norą ar nenorą išformuoti įmonę.

61,7 proc., tai yra kiek mažiau nei du trečdaliai, "Leo LT" akcijų priklauso valstybei, 38,3 proc. – "NDX energijai". Todėl pagal dabar galiojantį įstatymą valstybė negali pradėti šios bendrovės likvidavimo procedūros.

Įspėja apie pasekmes

Seime yra ir daugiau registruotų pasiūlymų išformuoti "Leo LT" ar laikyti niekiniu susitarimą dėl šios bendrovės įsteigimo.

Bet "Leo LT" atstovai atkreipė dėmesį, kad Seimas neturi teisės nuspręsti, jog sandoris dėl šios bendrovės sudarymo yra niekinis. Tokią "Leo LT" poziciją parlamento Audito komitetui perdavė įmonės valdybos narys Ramūnas Bičiulaitis.

O "NDX energijos" valdybos pirmininkas Ignas Staškevičius įspėjo – jei valstybė inicijuos "Leo LT" naikinimą, tai gali padaryti žalos "NDX energijai". Ją atlyginti bendrovė reikalautų Stokholmo arbitraže.

R.Bičiulaitis aiškino, kad sutartis steigti "Leo LT" galėtų būti paskelbta niekine tik teisme.

Tokios pat pozicijos laikosi ir Seimo teisininkai bei dalis parlamentarų.

R.Bičiulaičio nuomone, jei vis dėlto būtų nuspręsta naikinti "Leo LT", tai būtų brangus, ilgas ir valstybei nenaudingas procesas. Jo nuomone, turtą valstybė ir "NDX energija" pasidalytų arba akcininkams sutarus, arba teismine tvarka.

Valstybės kontrolieriaus pavaduotojas Viktoras Švedas sutinka, kad likvidavimo procedūra būtų labai nelengva: "Manau, kiekviena šalis stengsis atsikąsti riebesnį kąsnį. Gali kilti daug nemažų problemų."

Energetikos ministerijos valstybės sekretorius Vidmantas Adomonis sakė, kad Vyriausybė dar nesuskaičiavo, kiek valstybei atsieitų išardyti "Leo LT". Nuogąstaujama, kad privatus investuotojas gali reikalauti iki 3 mlrd. litų kompensacijų.

Ieškos išeities

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) nariai, parlamento teisininkai, Vyriausybės kanceliarijos ir Energetikos ministerijos specialistai per porą savaičių žada rasti nuosaikesnį sprendimą dėl "Leo LT" likimo, nesivadovaujant radikaliais pasiūlymais.

Vakar TTK posėdyje nuspręsta sudaryti bendrą šio komiteto trijų narių, Seimo kanceliarijos Teisės departamento, Vyriausybės kanceliarijos teisininkų ir Energetikos ministerijos atstovų darbo grupę, kuri parengtų projektus, reglamentuojančius energetikos bendrovės "Leo LT" veiklą.

TTK pirmininkas Stasys Šedbaras gana skeptiškai vertina radikalius siūlymus nedelsiant išformuoti "Leo LT". Pasak jo, pirmiausia reikia pasiekti, kad šio bendrovės veikloje būtų geriau atstovaujama valstybės interesams. Tam ir turėtų būti pakeisti kai kurie įstatymai. "Šiuos projektus ir turi parengti darbo grupė", – paminėjo S.Šedbaras.


Aiškėja naujas vadovas

Šiandien "Leo LT" akcininkai turėtų pakeisti bendrovės stebėtojų tarybą, o ši skirs naują valdybą, kuris rinks naują pirmininką. Manoma, kad "Leo LT" turėtų vadovauti Rytų skirstomųjų tinklų generalinis direktorius Rimantas Vaitkus.

Patikimi ir gerai informuoti šaltiniai BNS patvirtino, kad R.Vaitkui pasiūlyta pakeisti atsistatydinusį Gintautą Mažeiką, kuris laikinai vadovauja bendrovei iki balandžio 6-osios. "Neturiu oficialių pasiūlymų. Tačiau iš tikrųjų akcininkai geriau mato, kur panaudoti savo darbo jėgą", – BNS sakė R.Vaitkus.

R.Vaitkus, kuris yra premjero Andriaus Kubiliaus bendramokslis ir bičiulis, į "Leo LT" grupę atėjo pernai gruodžio pradžioje. Iki tol jis dirbo bendrovės "IBM Lietuva" generaliniu direktoriumi, o anksčiau yra buvęs ūkio viceministru, atsakingu už branduolinę energetiką.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų