Quantcast

Lietuva akcentuos santykius su Rytais

Nuolatinis Lietuvos ambasadorius ES Raimundas Karoblis, vakar pristatęs Lietuvos pirmininkavimo ES prioritetus, tvirtino, kad, nepaisant visų įtikinėjimų, jog krizė baigėsi, Lietuva pirmininkavimą privalės tęsti su fiskaline drausme.

R.Karoblis įvardijo ir svarbiausius pirmininkavimo specifikos bruožus. Pirma, pasak jo, reikėtų atminti, kad mūsų šaliai tenka našta vadovauti 28 valstybėms. Kaip vieną svarbiausių dalykų galima akcentuoti ir fiskalinę drausmę, kurią privalėsime išlaikyti. Ir nors Airija, iš kurios Lietuva perima pirmininkavimo vairą, padarė nemažą pažangą, mūsų atstovams liko dar daug nebaigtų darbų.

Per pirmininkavimo pusmetį Lietuvos darbų sąraše – net 75 teisės aktai, normalus krūvis per tokį laikotarpį turėtų būti 50–55 teisės aktai.

"Didžiausias laukiantis krūvis – teisės aktų dėl lėšų paskirstymo priėmimas", – sakė R.Karoblis. Pasak jo, labai svarbu, kad ES pinigai pasiektų tuos, kuriems jų reikia.

Lietuvos ambasadorius ES taip pat pabrėžė, kad labai svarbu Rytų partnerystė.

"Pripažįstama Rytų partnerystės svarba. Energetikos įgyvendinimo konferencija ir kiti renginiai, be jokios abejonės, turi būti prioritetai. Tačiau norėčiau pabrėžti, kad Lietuvos pirmininkavimas daugeliu atvejų bus vertinamas pagal įstatymų leidybą, – kaip mes įgyvendinsime įstatymų leidybos uždavinius, o ne kiek konferencijų, renginių suorganizuosime Lietuvoje", – akcentavo R.Karoblis.

Lietuvos pirmininkavimo ES laikotarpiui sudėlioti prioritetai labai svarbūs ne tik visai Sąjungai, bet ir Lietuvai.

"Nors kalbama, kad iš Lietuvos pirmininkavimo nereikėtų tikėtis daug, tačiau kiek esame stiprūs, o kiek – ne, parodys procesas. Bet privalome dirbti taip, kad gautume rezultatų ir kad mūsų pirmininkavimas būtų geras. Priešingu atveju tai gali būti paskutinė galimybė priimti reikiamus įstatymų rezultatus. Nepaisydami neigiamų pareiškimų ir nuomonių, privalome dirbti kaip ir bet kurios stiprios ES šalys bei įveikti tai, kas mums privaloma", – teigė R.Karoblis.

Lietuvos atstovas Briuselyje taip pat pabrėžė, kad per ateinančius šešis mėnesius mūsų šalis turės pasistūmėti tobulinant bendrą bankų gelbėjimo mechanizmą. Tačiau liepos–rugsėjo mėnesiais prioritetinis darbas bus reglamento priėmimas dėl sezoninių darbuotojų judėjimo ES.

Per visą Lietuvos pirmininkavimo laikotarpį suplanuota 1600 renginių įvairiose darbo grupėse.

"Kiekvienoje srityje yra bent trys–penki klausimai, kuriuos žūtbūt reikia užbaigti", – sakė R.Karoblis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių