Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvoje lankysis Italijos kariuomenės vadas

2015-09-28 07:56 diena.lt inf.
Reuters nuotr.

Lietuvoje lankysis Italijos kariuomenės vadas generolas Claudio Graziano (Klaudijus Graziano).

Lietuvos kariuomenės vado generolo leitenanto Jono Vytauto Žuko kvietimu pirmadienį ir antradienį Lietuvoje viešėsiantis C.Graziano susitiks su J.Žuku, krašto apsaugos ministru Juozu Oleku, Krašto apsaugos (KAM) ir Užsienio reikalų ministerijų, Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo atstovais, pranešė KAM.

Generolas C.Graziano oficialaus vizito metu bus supažindintas su saugumo situacija mūsų regione, informacinėmis grėsmėmis, Lietuvos kariuomenės pajėgumais ir pasirengimu, dalyvavimu tarptautinėse operacijose ir pratybose, gynybinių pajėgumų vystymo perspektyvomis.

Taip pat daug dėmesio bus skiriama dvišaliam kariniam bendradarbiavimui ir NATO Pasirengimo veiksmų plano įgyvendinimui: mūsų šalyje vykstančioms NATO pratyboms, rotuojamiems Aljanso šalių sausumos pajėgų vienetams Lietuvoje, NATO pajėgų integravimo vieneto veiklai ir dalyvavimui itin greito reagavimo pajėgose.

Bendradarbiavimas tarp Lietuvos ir Italijos kariuomenių vyksta įvairiomis formomis ir apimtimis jau daugiau nei penkiolika metų. Lietuva 2006-2009 metais iš Italijos įmonės „Alenia Aeronautica S.p.A.“ įsigijo tris taktinius transporto lėktuvus „C-27J Spartan“. Italijos kariuomenė iki šiol prisideda prie šių lėktuvų įgulų ir aptarnaujančio personalo kvalifikacijos kėlimo bei žinių gilinimo, talkina Lietuvos kariuomenei rengiant naikintuvų valdymo karininkus.

Italijos karių kontingentas su keturiais naikintuvais „Eurofighter Typhoon“ šiemet aštuonis mėnesius, t.y. dvi rotacijas iš eilės saugojo Baltijos šalių oro erdvę. Italija yra delegavusi po vieną karininką į Vilniuje veikiantį NATO Energetinio saugumo kompetencijos centrą, taip pat į neseniai Vilniuje atidarytą NATO pajėgų integravimo vienetą. Lietuva gegužės pabaigoje yra skyrusi vieną karininką į naujausios Europos Sąjungos (ES) karinės jūrinės operacijos Viduržemio jūroje „EUNAVFOR MED“ operacinę vadavietę Romoje (Italija). Šios operacijos tikslas – užkardyti nelegalių migrantų gabentojų ir kontrabandininkų veiklą Viduržemio jūroje, apriboti nelegalią imigraciją į Europą.

Italijos Specialiųjų operacijų pajėgų vadavietės elementas 2013 metais yra dalyvavęs Lietuvoje vykusiuose štabų mokymuose „Tvirtas džiazas 2013“ (angl. Steadfast Jazz). 1999-2001 metais vyko dvišalės Italijos ir Lietuvos pratybos, kuriose kasmet dalyvaudavo apie 600-800 Italijos alpių šaulių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų